Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8832
Назва: Обґрунтування технології та обладнання для видалення оболонок з насіння сої
Інші назви: Obgruntuvannia tekhnolohii ta obladnannia dlia vydalennia obolonok z nasinnia soi
Автори: Бобошко, Іван Олексійович
Boboshko, Ivan Oleksiiovych
Ключові слова: обладнання
obladnannia
соя
soia
лущення
lushchennia
технологія
tekhnolohiia
технічні засоби
tekhnichni zasoby
вихідні вимоги
vykhidni vymohy
технічне завдання
tekhnichne zavdannia
дослідний зразок
doslidnyi zrazok
випробування
vyprobuvannia
Дата публікації: 2023
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Бобошко І. О. Обґрунтування технології та обладнання для видалення оболонок з насіння сої : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр» : 181, Харчові технології / Бобошко Іван Олексійович ; наук. керівник Півоваров О. А. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний ф-т , Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2023. – 81 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8832.
Короткий огляд (реферат): Метою дипломної роботи є удосконалення процесу і розробка обладнання для ефективного видалення оболонки насіння сої і забезпечення зниження втрат оброблюваної сировини, максимальне збереження його цінних кормових і харчових властивостей. Об’єктом дослідження є технологічний процес видалення оболонки з насіння сої методом зрушення сім’ядоль. Предметом дослідження є обладнання для видалення оболонки з насіння сої. Відмітною рисою насіння сої є високий вміст повноцінного білка, що має всі незамінні амінокислоти. По вмісту окремих незамінних амінокислот соєвий білок навіть перевершує тваринні білки. Повноцінний, збалансований по амінокислотному складу він представляє реальну альтернативу харчовим білкам тваринного походження. Винятково корисні для тваринних ліпіди насіння сої, називані рослинними оліями. На відміну від тваринних жирів рослинні олії містять «есенційні» жирні кислоти – ленолеву, ліноленову й арахідонову. З останньої в організмі тварин синтезуються гормоноподібні речовини – простогландіни, що володіють дуже широким спектром біологічної дії. Серед різних класів ліпідів, що втримуються в насіннях сої, найбільше корисні фосфоліпіди, з яких утворюються оболонки кліток – біологічні мембрани. клітковина, що втримується в сої, впливає на перистальтику й мікрофлору кишечнику. Metoiu dyplomnoi roboty ye udoskonalennia protsesu i rozrobka obladnannia dlia efektyvnoho vydalennia obolonky nasinnia soi i zabezpechennia znyzhennia vtrat obrobliuvanoi syrovyny, maksymalne zberezhennia yoho tsinnykh kormovykh i kharchovykh vlastyvostei. Obiektom doslidzhennia ye tekhnolohichnyi protses vydalennia obolonky z nasinnia soi metodom zrushennia simiadol. Predmetom doslidzhennia ye obladnannia dlia vydalennia obolonky z nasinnia soi. Vidmitnoiu rysoiu nasinnia soi ye vysokyi vmist povnotsinnoho bilka, shcho maie vsi nezaminni aminokysloty. Po vmistu okremykh nezaminnykh aminokyslot soievyi bilok navit perevershuie tvarynni bilky. Povnotsinnyi, zbalansovanyi po aminokyslotnomu skladu vin predstavliaie realnu alternatyvu kharchovym bilkam tvarynnoho pokhodzhennia. Vyniatkovo korysni dlia tvarynnykh lipidy nasinnia soi, nazyvani roslynnymy oliiamy. Na vidminu vid tvarynnykh zhyriv roslynni olii mistiat «esentsiini» zhyrni kysloty – lenolevu, linolenovu y arakhidonovu. Z ostannoi v orhanizmi tvaryn syntezuiutsia hormonopodibni rechovyny – prostohlandiny, shcho volodiiut duzhe shyrokym spektrom biolohichnoi dii. Sered riznykh klasiv lipidiv, shcho vtrymuiutsia v nasinniakh soi, naibilshe korysni fosfolipidy, z yakykh utvoriuiutsia obolonky klitok – biolohichni membrany. klitkovyna, shcho vtrymuietsia v soi, vplyvaie na perystaltyku y mikrofloru kyshechnyku.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8832
Розташовується у зібраннях:Кафедра харчових технологій. Магістри

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Бобошко І.О..pdf2,33 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.