Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8840
Title: Ефективність заходів зниження механічних пошкоджень зерна гречки при первинній обробці
Other Titles: Efektyvnist zakhodiv znyzhennia mekhanichnykh poshkodzhen zerna hrechky pry pervynnii obrobtsi
Authors: Долженко, Олександр Валентинович
Dolzhenko, Oleksandr Valentynovych
Keywords: ефективність
efektyvnist
сепарування
separuvannia
машина
mashyna
гречка
hrechka
вологість
volohist
травмування
travmuvannia
очищення
ochyshchennia
самосортування
samosortuvannia
засміченість
zasmichenist
Issue Date: 2023
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Долженко О. В. Ефективність заходів зниження механічних пошкоджень зерна гречки при первинній обробці : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр» : 181, Харчові технології / Долженко Олександр Валентинович ; наук. керівник Півоваров О. А. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний ф-т , Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2023. – 78 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8840.
Abstract: Метою роботи є підвищення ефективності післязбиральної обробки зерна гречки на основі зниження механічних ушкоджень. Об’єкт досліджень – процес післязбиральної обробки зерна гречки з погляду можливого його механічного пошкодження. Предмет дослідження – виявлення закономірностей виникнення і поширення механічних ушкоджень у зазначеному процесі обробки зерна гречки. У розв’язку завдань збільшення ефективності виробництва гречки, які здійснюються на основі агротехнічних і організаційних заходів, істотне значення набуває підвищення якості посівного матеріалу. Для цієї мети особлива увага приділяється методам зниження механічних ушкоджень. Рівень цих ушкоджень за даними досягає 60 і більше відсотків, що значно перевищує межі, визначені стандартами на якість зернового матеріалу. Тому що повністю виключити травмування зерна при обробці не можливо, то пошуки шляхів зниження травмування гречки за рахунок удосконалення технологічної схеми обробки і технічних засобів її реалізації актуальні і мають важливе народногосподарське значення з погляду підвищення якості насіння. Тим більше, що такі дослідження відносно до гречки у вивченій нами літературі встановити не вдалося. Metoiu roboty ye pidvyshchennia efektyvnosti pisliazbyralnoi obrobky zerna hrechky na osnovi znyzhennia mekhanichnykh ushkodzhen. Obiekt doslidzhen – protses pisliazbyralnoi obrobky zerna hrechky z pohliadu mozhlyvoho yoho mekhanichnoho poshkodzhennia. Predmet doslidzhennia – vyiavlennia zakonomirnostei vynyknennia i poshyrennia mekhanichnykh ushkodzhen u zaznachenomu protsesi obrobky zerna hrechky. U rozviazku zavdan zbilshennia efektyvnosti vyrobnytstva hrechky, yaki zdiisniuiutsia na osnovi ahrotekhnichnykh i orhanizatsiinykh zakhodiv, istotne znachennia nabuvaie pidvyshchennia yakosti posivnoho materialu. Dlia tsiiei mety osoblyva uvaha prydiliaietsia metodam znyzhennia mekhanichnykh ushkodzhen. Riven tsykh ushkodzhen za danymy dosiahaie 60 i bilshe vidsotkiv, shcho znachno perevyshchuie mezhi, vyznacheni standartamy na yakist zernovoho materialu. Tomu shcho povnistiu vykliuchyty travmuvannia zerna pry obrobtsi ne mozhlyvo, to poshuky shliakhiv znyzhennia travmuvannia hrechky za rakhunok udoskonalennia tekhnolohichnoi skhemy obrobky i tekhnichnykh zasobiv yii realizatsii aktualni i maiut vazhlyve narodnohospodarske znachennia z pohliadu pidvyshchennia yakosti nasinnia. Tym bilshe, shcho taki doslidzhennia vidnosno do hrechky u vyvchenii namy literaturi vstanovyty ne vdalosia.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8840
Appears in Collections:Кафедра харчових технологій. Магістри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Долженко О.В..pdf2,64 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.