Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8846
Title: Обґрунтування технології виробництва сиру кисломолочного збагаченого кунжутом
Other Titles: Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva syru kyslomolochnoho zbahachenoho kunzhutom
Authors: Луценко, Аліна Борисівна
Lutsenko, Alina Borysivna
Keywords: харчова цінність
kharchova tsinnist
сир кисломолочний
syr kyslomolochnyi
кунжут
kunzhut
ванільний цукор
vanilnyi tsukor
технологія
tekhnolohiia
лабораторне обладнання
laboratorne obladnannia
зберігання
zberihannia
жирність
zhyrnist
температура
temperatura
кальцій
kaltsii
білок
bilok
Issue Date: 2023
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Луценко А. Б. Обґрунтування технології виробництва сиру кисломолочного збагаченого кунжутом : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр» : 181, Харчові технології / Луценко Аліна Борисівна ; наук. керівник Ковальова О. С. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний ф-т , Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2023. – 68 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8846.
Abstract: Метою кваліфікаційної роботи є обґрунтування технології та розробка рецептури кисломолочного сиру з кунжутом і оцінка його якості. У нашій країні сир – це традиційний продукт, що користується велику популярність у населення. Це незамінний компонент здорового раціону. Сир –висококонцентрований і цінний продукт, що відрізняється високим вмістом білка, молочного жиру, солей кальцію, фосфору та ліпотропних речовин (метіоніну, ліцетину, холіну). Даний продукт має високу засвоюваність, оскільки білок сиру має повноцінний амінокіслотним складом. Сир добре поєднується з медом, будь-якими фруктами, ягодами, овочами, горіхами, його їдять і використовують в кулінарії цілий рік. Більшість наших співгромадян віддає перевагу сирній масі і м’якому сиру, оскільки сам по собі знежирений сир не відрізняється особливими смаковими якостями. Сир входить практично у все дієтичне меню в раціоні спортсменів і культуристів. Metoiu kvalifikatsiinoi roboty ye obgruntuvannia tekhnolohii ta rozrobka retseptury kyslomolochnoho syru z kunzhutom i otsinka yoho yakosti. U nashii kraini syr – tse tradytsiinyi produkt, shcho korystuietsia velyku populiarnist u naselennia. Tse nezaminnyi komponent zdorovoho ratsionu. Syr –vysokokontsentrovanyi i tsinnyi produkt, shcho vidrizniaietsia vysokym vmistom bilka, molochnoho zhyru, solei kaltsiiu, fosforu ta lipotropnykh rechovyn (metioninu, litsetynu, kholinu). Danyi produkt maie vysoku zasvoiuvanist, oskilky bilok syru maie povnotsinnyi aminokislotnym skladom. Syr dobre poiednuietsia z medom, bud-yakymy fruktamy, yahodamy, ovochamy, horikhamy, yoho yidiat i vykorystovuiut v kulinarii tsilyi rik. Bilshist nashykh spivhromadian viddaie perevahu syrnii masi i miakomu syru, oskilky sam po sobi znezhyrenyi syr ne vidrizniaietsia osoblyvymy smakovymy yakostiamy. Syr vkhodyt praktychno u vse diietychne meniu v ratsioni sportsmeniv i kulturystiv.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8846
Appears in Collections:Кафедра харчових технологій. Магістри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Луценко А.Б..pdf1,44 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.