Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9592
Назва: Вплив періоду року на якість молока швіцьких корів залежно від періоду року в умовах МВК «Єкатеринославський» Дніпровського району Дніпропетровської області
Інші назви: Vplyv periodu roku na yakist moloka shvitskykh koriv zalezhno vid periodu roku v umovakh MVK «Iekaterynoslavskyi» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Автори: Іскра, Андрій Юрійович
Iskra, Andrii Yuriiovych
Ключові слова: масова частка жиру і білка
masova chastka zhyru i bilka
корови
korovy
швіцька порода
shvitska poroda
лактація
laktatsiia
загально змішані раціони
zahalno zmishani ratsiony
молочна продуктивність
molochna produktyvnist
Дата публікації: 2023
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Іскра А. Ю. Вплив періоду року на якість молока швіцьких корів залежно від періоду року в умовах МВК «Єкатеринославський» Дніпровського району Дніпропетровської області : кваліфікаційна робота на здобуття ОС «Магістр» : 204 , Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Іскра Андрій Юрійович ; наук. керівник Литвищенко Л. О. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т біотехнологічний , Каф. технології виробництва і переробки продукції тваринництва. – Дніпро, 2023. – 61 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9592.
Короткий огляд (реферат): У різні пори року на секрецію одиниці молока тварини витрачають різну кількість енергії: у літній період на 1 кг молока приходиться 1,1 кг сухих речовин, 138,75 г сирого протеїну та 10,33 МДж обмінної енергії, а взимку – відповідно 1,21 кг, 155,31 г і 11,31 МДж. Поведінкова активність швіцьких корів великою марою залежить від пори року: у зимовий час тварин 14,4 раза на добу підходять до кормового столу та упродовж 365,5 хв. споживають корми, відпочивають напротязі 493, хв., а в літній час ці показники менші і становлять відповідно 10,5 раза, 346,1 хв. і 417,3 хв. Натомість, у літній час тварини14,1 раза підходять до групових напувалок і впродовж 52,8 хв. п’ють воду, натомість у зимовий час ці показник менші і становлять відповідно 11,1 раза і 41,4 хв. Загально змішані раціони годівлі повною мірою забезпечують реалізацію генетичного потенціалу швіцьких корів, у яких за стандартну лактацію удій знаходиться на рівні на рівні 9469,0–9600,5 кг, а коефіцієнт молочності – на рівні 1581,5–1608,6 кг і не залежить від періоду року. У цей же час різні періоди року по-різному впливають на якісний склад молока. Так, у зимовий період масова частка жиру в молоці тварин становить у середньому 4,03 %, а у літній – 3,77 %, що на 6,9 % менше. U rizni pory roku na sekretsiiu odynytsi moloka tvaryny vytrachaiut riznu kilkist enerhii: u litnii period na 1 kh moloka prykhodytsia 1,1 kh sukhykh rechovyn, 138,75 h syroho proteinu ta 10,33 MDzh obminnoi enerhii, a vzymku – vidpovidno 1,21 kh, 155,31 h i 11,31 MDzh. Povedinkova aktyvnist shvitskykh koriv velykoiu maroiu zalezhyt vid pory roku: u zymovyi chas tvaryn 14,4 raza na dobu pidkhodiat do kormovoho stolu ta uprodovzh 365,5 khv. spozhyvaiut kormy, vidpochyvaiut naprotiazi 493, khv., a v litnii chas tsi pokaznyky menshi i stanovliat vidpovidno 10,5 raza, 346,1 khv. i 417,3 khv. Natomist, u litnii chas tvaryny14,1 raza pidkhodiat do hrupovykh napuvalok i vprodovzh 52,8 khv. piut vodu, natomist u zymovyi chas tsi pokaznyk menshi i stanovliat vidpovidno 11,1 raza i 41,4 khv. Zahalno zmishani ratsiony hodivli povnoiu miroiu zabezpechuiut realizatsiiu henetychnoho potentsialu shvitskykh koriv, u yakykh za standartnu laktatsiiu udii znakhodytsia na rivni na rivni 9469,0–9600,5 kh, a koefitsiient molochnosti – na rivni 1581,5–1608,6 kh i ne zalezhyt vid periodu roku. U tsei zhe chas rizni periody roku po-riznomu vplyvaiut na yakisnyi sklad moloka. Tak, u zymovyi period masova chastka zhyru v molotsi tvaryn stanovyt u serednomu 4,03 %, a u litnii – 3,77 %, shcho na 6,9 % menshe.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9592
Розташовується у зібраннях:Кафедра технології виробництва і переробки продукції тваринництва. Магістри

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Іскра А.Ю..pdf542,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.