Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9776
Title: | Improving the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil |
Other Titles: | Удосконалення технології окисної стабілізації ріпакової олії |
Authors: | Staroselska, Nataliia Старосельська, Н. Korchak, Mykola Корчак, М. Ovsiannikova, Tetiana Овсяннікова, Т. Falalieieva, Tetiana Фалалієва, Т. Ternovyi, Oleksandr Терновий, О. Krainov, Valerii Крайнов, В. Mohutova, Valentyna Могутова, В. Morozova, Liubov Морозова, Л. Chudak, Roman Чудак, Р. Mylostyvyi, Roman Milostiviy, Roman Milostivyiy, Roman Mylostyvyi, R. V. Mylostyvyi, Roman V. Mylostyvy, R. Mylostyvyi, R. Milostivyi, R. Милостивий, Роман Васильович |
Keywords: | oxidative stabilization technology технологія окисної стабілізації rapeseed oil ріпакова олія free radical oxidation process процес вільнорадикального окиснення induction period індукційний період |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Private Company Technology Center |
Citation: | Staroselska, N., Korchak, M., Ovsiannikova, T., Falalieieva, T., Ternovyi, O., Krainov, V., Mohutova, V., Morozova, L., Chudak, R., & Mylostyvyi, R. (2024). Improving the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6 (127)), 6-12. URI : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9776. |
Abstract: | The object of the research is the oxidation process of rapeseed oil. Rapeseed oil is used for technical purposes, in the chemical and food industries, in particular, in the production of ecological fuel. Vegetable oils are subjected to oxidative deterioration processes, which are intensified under the conditions of access to oxygen, elevated temperatures, etc. Oxidation products worsen the technological properties and complicate the use of oils in chemical reactions. An important task is to improve the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil, which is of great industrial importance. The oxidation process of refined deodorized rapeseed oil according to DSTU 8175 (CAS Number 120962-03-0) at a temperature of 110 °C was studied by the method of differential scanning calorimetry. The influence of different ratios of antioxidants (tocopherol, butylhydroxyanisole and butylhydroxytoluene) in the mixture on the oil induction period was determined. The total concentration of the antioxidant mixture in each experiment was 0.02 %. The induction period of the initial oil is 408.48 min. The rational ratios of the components of the antioxidant mixture were determined: tocopherol: butylhydroxyanisole (75:25) %; tocopherol: butylhydroxyanisole: butylhydroxytoluene (66.67:16.67:16.67) %. The corresponding oil induction periods were 579.75 min. and 561.55 min. The physico-chemical indicators of rapeseed oil after 12 months of storage at a temperature of (20±2) °C in its original form and with the addition of the developed antioxidant mixtures were determined. The peroxide value of the oil was 12.5, 4.59, 6.45 ½ O mmol/kg, respectively. The research results allow improving the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil at elevated and standard temperatures. This will help to extend the oil shelf life, more efficiently and rationally use the oil in various areas. Об’єктом дослідження є процес окиснення ріпакової олії. Ріпакову олію використовують для технічних потреб, у хімічній та харчовій промисловості, зокрема, у виробництві екологічного палива. Рослинні олії піддаються процесам окислювального псування, які посилюються в умовах доступу кисню, підвищених температур і т. д. Продукти окислення погіршують технологічні властивості і ускладнюють використання олій в хімічних реакціях. Важливим завданням є вдосконалення технології окисної стабілізації ріпакової олії, яка має важливе промислове значення. Методом диференціальної скануючої калориметрії досліджено процес окиснення олії рапсової рафінованої дезодорованої згідно з ДСТУ 8175 (номер CAS 120962-03-0) за температури 110 °С. Визначено вплив різних співвідношень антиоксидантів (токоферолу, бутилгідроксіанізолу та бутилгідрокситолуолу) у суміші на період індукції масла. Загальна концентрація антиоксидантної суміші в кожному досліді становила 0,02 %. Період індукції вихідного масла 408,48 хв. Визначено раціональні співвідношення компонентів антиоксидантної суміші: токоферол: бутилгідроксіанізол (75:25) %; токоферол: бутилгідроксіанізол: бутилгідрокситолуол (66,67:16,67:16,67) %. Відповідні періоди індукції масла становили 579,75 хв. і 561,55 хв. Визначено фізико-хімічні показники ріпакової олії після 12 місяців зберігання при температурі (20±2) °С у вихідному вигляді та з додаванням розроблених антиоксидантних сумішей. Перекисне число олії становило 12,5, 4,59, 6,45 ½ O ммоль/кг відповідно. Результати досліджень дозволяють удосконалити технологію окисної стабілізації ріпакової олії при підвищених і стандартних температурах. Це допоможе продовжити термін зберігання олії, більш ефективно і раціонально використовувати олію в різних сферах. |
Description: | Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813 |
URI: | https://journals.uran.ua/eejet/article/view/298432/291701 https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9776 |
ISSN: | 1729-4061 1729-3774 |
Appears in Collections: | Наукові публікації в наукометричній базі Scopus |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
298432-Article Text-690320-1-10-20240228.pdf | 314,62 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.