Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9776
Назва: Improving the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil
Інші назви: Удосконалення технології окисної стабілізації ріпакової олії
Автори: Staroselska, Nataliia
Старосельська, Н.
Korchak, Mykola
Корчак, М.
Ovsiannikova, Tetiana
Овсяннікова, Т.
Falalieieva, Tetiana
Фалалієва, Т.
Ternovyi, Oleksandr
Терновий, О.
Krainov, Valerii
Крайнов, В.
Mohutova, Valentyna
Могутова, В.
Morozova, Liubov
Морозова, Л.
Chudak, Roman
Чудак, Р.
Mylostyvyi, Roman
Milostiviy, Roman
Milostivyiy, Roman
Mylostyvyi, R. V.
Mylostyvyi, Roman V.
Mylostyvy, R.
Mylostyvyi, R.
Milostivyi, R.
Милостивий, Роман Васильович
Ключові слова: oxidative stabilization technology
технологія окисної стабілізації
rapeseed oil
ріпакова олія
free radical oxidation process
процес вільнорадикального окиснення
induction period
індукційний період
Дата публікації: 2024
Видавництво: Private Company Technology Center
Бібліографічний опис: Staroselska, N., Korchak, M., Ovsiannikova, T., Falalieieva, T., Ternovyi, O., Krainov, V., Mohutova, V., Morozova, L., Chudak, R., & Mylostyvyi, R. (2024). Improving the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6 (127)), 6-12. URI : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9776.
Короткий огляд (реферат): The object of the research is the oxidation process of rapeseed oil. Rapeseed oil is used for technical purposes, in the chemical and food industries, in particular, in the production of ecological fuel. Vegetable oils are subjected to oxidative deterioration processes, which are intensified under the conditions of access to oxygen, elevated temperatures, etc. Oxidation products worsen the technological properties and complicate the use of oils in chemical reactions. An important task is to improve the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil, which is of great industrial importance. The oxidation process of refined deodorized rapeseed oil according to DSTU 8175 (CAS Number 120962-03-0) at a temperature of 110 °C was studied by the method of differential scanning calorimetry. The influence of different ratios of antioxidants (tocopherol, butylhydroxyanisole and butylhydroxytoluene) in the mixture on the oil induction period was determined. The total concentration of the antioxidant mixture in each experiment was 0.02 %. The induction period of the initial oil is 408.48 min. The rational ratios of the components of the antioxidant mixture were determined: tocopherol: butylhydroxyanisole (75:25) %; tocopherol: butylhydroxyanisole: butylhydroxytoluene (66.67:16.67:16.67) %. The corresponding oil induction periods were 579.75 min. and 561.55 min. The physico-chemical indicators of rapeseed oil after 12 months of storage at a temperature of (20±2) °C in its original form and with the addition of the developed antioxidant mixtures were determined. The peroxide value of the oil was 12.5, 4.59, 6.45 ½ O mmol/kg, respectively. The research results allow improving the technology of oxidative stabilization of rapeseed oil at elevated and standard temperatures. This will help to extend the oil shelf life, more efficiently and rationally use the oil in various areas. Об’єктом дослідження є процес окиснення ріпакової олії. Ріпакову олію використовують для технічних потреб, у хімічній та харчовій промисловості, зокрема, у виробництві екологічного палива. Рослинні олії піддаються процесам окислювального псування, які посилюються в умовах доступу кисню, підвищених температур і т. д. Продукти окислення погіршують технологічні властивості і ускладнюють використання олій в хімічних реакціях. Важливим завданням є вдосконалення технології окисної стабілізації ріпакової олії, яка має важливе промислове значення. Методом диференціальної скануючої калориметрії досліджено процес окиснення олії рапсової рафінованої дезодорованої згідно з ДСТУ 8175 (номер CAS 120962-03-0) за температури 110 °С. Визначено вплив різних співвідношень антиоксидантів (токоферолу, бутилгідроксіанізолу та бутилгідрокситолуолу) у суміші на період індукції масла. Загальна концентрація антиоксидантної суміші в кожному досліді становила 0,02 %. Період індукції вихідного масла 408,48 хв. Визначено раціональні співвідношення компонентів антиоксидантної суміші: токоферол: бутилгідроксіанізол (75:25) %; токоферол: бутилгідроксіанізол: бутилгідрокситолуол (66,67:16,67:16,67) %. Відповідні періоди індукції масла становили 579,75 хв. і 561,55 хв. Визначено фізико-хімічні показники ріпакової олії після 12 місяців зберігання при температурі (20±2) °С у вихідному вигляді та з додаванням розроблених антиоксидантних сумішей. Перекисне число олії становило 12,5, 4,59, 6,45 ½ O ммоль/кг відповідно. Результати досліджень дозволяють удосконалити технологію окисної стабілізації ріпакової олії при підвищених і стандартних температурах. Це допоможе продовжити термін зберігання олії, більш ефективно і раціонально використовувати олію в різних сферах.
Опис: Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://journals.uran.ua/eejet/article/view/298432/291701
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9776
ISSN: 1729-4061
1729-3774
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
298432-Article Text-690320-1-10-20240228.pdf314,62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.