Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9998
Title: | Виявлення Listeria monocytogenes у готових харчових продуктах |
Other Titles: | Vyiavlennia Listeria monocytogenes u hotovykh kharchovykh produktakh |
Authors: | Боровик, Ірина Володимирівна Borovic, Irina Borovik, Irina Borovik, I. Borovik, I. V. Borovuk, I. V. Borovik, Iryna Borovyk, I. V. Зажарська, Надія Миколаївна Zazharska, Nadiia Zazharska, N. M. Zazharska, N. Zazhars’ka, N. M. Zazharskaya, N. N. Zazharskaya, N. Zazharska, N. N. |
Keywords: | Listeria monocytogenes Listeria monocytogenes продукти харчування produkty kharchuvannia якісні та безпечні продукти харчування yakisni ta bezpechni produkty kharchuvannia мікробне забруднення mikrobne zabrudnennia |
Issue Date: | Sep-2023 |
Publisher: | Одеський ДАУ |
Citation: | Боровик І. В. Виявлення Listeria monocytogenes у готових харчових продуктах / І. В. Бровик, Н. М. Зажарська // Актуальні аспекти розвитку ветеринарної медицини в умовах євроінтеграції : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. наук.-пед. працівників та молодих науковців, присвяч. 85-річчю заснування факультету ветеринарної медицини ОДАУ ( Одеса, 14-15 верес. 2023 р. ) / Одеський ДАУ. – 2023. – С. 358-360. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9998. |
Abstract: | На сьогодні проблема виявлення Listeria monocytogenes залишається актуальною як у ветеринарній, так і в гуманній медицині. Значна увага приділяється отриманню продуктів харчування, безпечних для споживання людей. Лістерії не впливають на зовнішній вигляд продукту й інші органолептичні показники. Зараження готовими до вживання салатами, молочними та м’ясними продуктами готових до вживання ринкових продуктів патогеном L. monocytogenes неодноразово задокументовано. Наявність L. monocytogenes у готових до вживання харчових продуктах несе небезпеку для здоров'я, оскільки такі продукти можуть не піддаватися додатковій термічній обробці. Основною метою є проведення моніторингу ізолювання лістерій та забезпечення населення якісними та безпечними продуктами харчування. Na sohodni problema vyiavlennia Listeria monocytogenes zalyshaietsia aktualnoiu yak u veterynarnii, tak i v humannii medytsyni. Znachna uvaha prydiliaietsia otrymanniu produktiv kharchuvannia, bezpechnykh dlia spozhyvannia liudei. Listerii ne vplyvaiut na zovnishnii vyhliad produktu y inshi orhanoleptychni pokaznyky. Zarazhennia hotovymy do vzhyvannia salatamy, molochnymy ta miasnymy produktamy hotovykh do vzhyvannia rynkovykh produktiv patohenom L. monocytogenes neodnorazovo zadokumentovano. Naiavnist L. monocytogenes u hotovykh do vzhyvannia kharchovykh produktakh nese nebezpeku dlia zdorovia, oskilky taki produkty mozhut ne piddavatysia dodatkovii termichnii obrobtsi. Osnovnoiu metoiu ye provedennia monitorynhu izoliuvannia listerii ta zabezpechennia naselennia yakisnymy ta bezpechnymy produktamy kharchuvannia. |
Description: | Боровик Ірина Володимирівна https://orcid.org/0000-0001-5958-8396 Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440 |
URI: | https://osau.edu.ua/wp-content/uploads/2024/01/Svyatkovyj-ZBIRNYK-FVM_2023.pdf https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9998 |
Appears in Collections: | Тези конференцій |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
358-360.pdf | 224,11 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.