Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9998
Назва: Виявлення Listeria monocytogenes у готових харчових продуктах
Інші назви: Vyiavlennia Listeria monocytogenes u hotovykh kharchovykh produktakh
Автори: Боровик, Ірина Володимирівна
Borovic, Irina
Borovik, Irina
Borovik, I.
Borovik, I. V.
Borovuk, I. V.
Borovik, Iryna
Borovyk, I. V.
Зажарська, Надія Миколаївна
Zazharska, Nadiia
Zazharska, N. M.
Zazharska, N.
Zazhars’ka, N. M.
Zazharskaya, N. N.
Zazharskaya, N.
Zazharska, N. N.
Ключові слова: Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes
продукти харчування
produkty kharchuvannia
якісні та безпечні продукти харчування
yakisni ta bezpechni produkty kharchuvannia
мікробне забруднення
mikrobne zabrudnennia
Дата публікації: вер-2023
Видавництво: Одеський ДАУ
Бібліографічний опис: Боровик І. В. Виявлення Listeria monocytogenes у готових харчових продуктах / І. В. Бровик, Н. М. Зажарська // Актуальні аспекти розвитку ветеринарної медицини в умовах євроінтеграції : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. наук.-пед. працівників та молодих науковців, присвяч. 85-річчю заснування факультету ветеринарної медицини ОДАУ ( Одеса, 14-15 верес. 2023 р. ) / Одеський ДАУ. – 2023. – С. 358-360. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9998.
Короткий огляд (реферат): На сьогодні проблема виявлення Listeria monocytogenes залишається актуальною як у ветеринарній, так і в гуманній медицині. Значна увага приділяється отриманню продуктів харчування, безпечних для споживання людей. Лістерії не впливають на зовнішній вигляд продукту й інші органолептичні показники. Зараження готовими до вживання салатами, молочними та м’ясними продуктами готових до вживання ринкових продуктів патогеном L. monocytogenes неодноразово задокументовано. Наявність L. monocytogenes у готових до вживання харчових продуктах несе небезпеку для здоров'я, оскільки такі продукти можуть не піддаватися додатковій термічній обробці. Основною метою є проведення моніторингу ізолювання лістерій та забезпечення населення якісними та безпечними продуктами харчування. Na sohodni problema vyiavlennia Listeria monocytogenes zalyshaietsia aktualnoiu yak u veterynarnii, tak i v humannii medytsyni. Znachna uvaha prydiliaietsia otrymanniu produktiv kharchuvannia, bezpechnykh dlia spozhyvannia liudei. Listerii ne vplyvaiut na zovnishnii vyhliad produktu y inshi orhanoleptychni pokaznyky. Zarazhennia hotovymy do vzhyvannia salatamy, molochnymy ta miasnymy produktamy hotovykh do vzhyvannia rynkovykh produktiv patohenom L. monocytogenes neodnorazovo zadokumentovano. Naiavnist L. monocytogenes u hotovykh do vzhyvannia kharchovykh produktakh nese nebezpeku dlia zdorovia, oskilky taki produkty mozhut ne piddavatysia dodatkovii termichnii obrobtsi. Osnovnoiu metoiu ye provedennia monitorynhu izoliuvannia listerii ta zabezpechennia naselennia yakisnymy ta bezpechnymy produktamy kharchuvannia.
Опис: Боровик Ірина Володимирівна https://orcid.org/0000-0001-5958-8396 Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://osau.edu.ua/wp-content/uploads/2024/01/Svyatkovyj-ZBIRNYK-FVM_2023.pdf
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9998
Розташовується у зібраннях:Тези конференцій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
358-360.pdf224,11 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.