Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10048
Назва: Фінансове забезпечення формування облікового відображення витрат виробництва продукції молочного скотарства
Інші назви: Financial security of the formation o f the accounting display of t he costs of production of dairy livestock products
Автори: Павлова, Галина Євгеніївна
Pavlova, Halyna
Атамас, Олександр Петрович
Atamas, Oleksandr
Сірко, А. Ю.
Sirko, A.
Ключові слова: фінансове забезпечення
financial support
облік
accounting
витрати виробництва
production costs
приплід
offspring
жива маса
live weight
молочне скотарство
dairy farming
Дата публікації: 2024
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: Павлова Г. Є. Фінансове забезпечення формування облікового відображення витрат виробництва продукції молочного скотарства / Г. Є. Павлова, О. П. Атамас, А. Ю. Сірко // Агросвіт. – 2024. – № 16. – С. 47-53. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10048
Короткий огляд (реферат): Молочне скотарство є ключовою сферою сільського господарства, яка відіграє критичну роль у забезпеченні економічної та продовольчої безпеки країни. Це особливо актуально в умовах військових конфліктів, коли необхідно забезпечити населення та військових якісними молочними продуктами. У статті на основі аналізу фінансового забезпечення та методологічних аспектів, пов'язаних з обліком витрат на виробництво наведено розрахунки фактич-ної собівартості молочних продуктів у аграрному секторі України. В статті доведено, що для досягнення обгрунтова-ного, об'єктивного і точного калькулювання собівартості кожного виду продукції в молочному скотарстві необхідно організувати повноту обліку всіх видів продукції цієї підгалузі тваринництва в сільськогосподарських підприємствах. Констатовано, що на вибір того чи іншого методу калькулювання собівартості в молочному скотарстві впливає самостійно прийнята на кожному підприємстві модель виробничого (управлінського) обліку, облікова політика, ви-робничо-фінансова стратегія розвитку, а також стратегічна мета підприємства. Dairy farming is a key area of agriculture that plays a critical role in ensuring the country's economic and food security. This is especially relevant in the conditions of military conflicts, when it is necessary to provide the population and the military with high-quality dairy products. In assessing competitiveness, the calculation and accuracy of production costs are essential to make the necessary changes to the selection of resources and their use. Thus, the problem remains for agricultural enterprises, how and with the help of which methodologies to carry out accurate accounting of production costs, including dairy farming. It should be noted that costing is also one of the elements of such an accounting method as estimation, that is, a method of calculating the cost of production. Costing is also a separate independent stage of economic work on the calculation and analysis of the cost of the product. Therefore, the organization of the accounting of production costs in dairy farming and the reasonableness of the calculation of costs for the production of products is of great importance for determining the optimal sales price for milk, the correct financial results from the sale of these products and more profitable channels for their sale. The article, based on the analysis of financial support and methodological aspects related to the accounting of production costs, provides calculations of the actual cost of dairy products in the agricultural sector of Ukraine. Taking into account all the organizational-technological, agro biological, management and other characteristics and conditions of operation of dairy farms, it is determined that the objects of cost calculation in this livestock subsystem can be: dairy cows, types of products (milk, offspring). Calculation units in dairy farming are: one head of a dairy cow, one head of offspring and 1 quartile (q) of milk. Dairy farming can have a certain period (winter, summer, autumn) or are porting year. It has been proven that an agricultural enterprise can independently choose and apply any method of calculating the cost of dairy products. This should be based on the information needs of internal livestock management, as well as on the need to use the cost of production to estimate stocks (milk, offspring) in accounting and reporting, as well as to carry outan analysis of the cost of milk production and breeding separately, accordingly, reimbursement of the cost of these types of products at fair value or internal transfer prices.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://www.nayka.com.ua/index.php/agrosvit/article/view/4333/4368
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10048
ISSN: ISSN 2306-6792
Розташовується у зібраннях:Агросвіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
A+16-2024_St7.pdf636,65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.