Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10478
Назва: | Поширення ботулотоксинів в продуктах харчування за результатами спалахів хвороби в Дніпропетровській області за 2016-2023 роки |
Інші назви: | Poshyrennia botulotoksyniv v produktakh kharchuvannia za rezultatamy spalakhiv khvoroby v Dnipropetrovskii oblasti za 2016-2023 roky |
Автори: | Завалковська, Д. Zavalkovska, D. |
Ключові слова: | ботулізм botulizm харчові (кормові) токсикоінфекції kharchovi (kormovi) toksykoinfektsii ботулотоксини botulotoksyny |
Дата публікації: | тра-2024 |
Видавництво: | Дніпровський ДАЕУ |
Бібліографічний опис: | Завалковська Д. Поширення ботулотоксинів в продуктах харчування за результатами спалахів хвороби в Дніпропетровській області за 2016-2023 роки / Д. Завалковська ; наук. керівник В. В. Глебенюк // Актуальні аспекти біології тварин, ветеринарної медицини та ветеринарно-санітарної експертизи : матеріали ІХ Міжнар. наук.-практ. конф. викладачів і здобувачів вищої освіти ( Дніпро, 28-29 трав. 2024 р. ) / Дніпровський ДАЕУ. – Дніпро, 2024. – С. 54-55. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10478. |
Короткий огляд (реферат): | Ботулізм – це небезпечна інфекційна хвороба яка відноситься до групи харчових (кормових) токсикоінфекцій. Бактерії, які продукують ботулотоксин, широко розповсюджені в природі. Вони виявляються в різних ґрунтах, кишечнику здорових тварин деяких видів. Спори збудника із ґрунту попадають в корма, де за певних умовах накопичується токсин, який викликає отруєння тварин та людини. Враховуючи показники захворюваності (щорічно 110-180 випадків хвороби серед людей) на ботулізм в Україні та високий рівень смертності, актуальним є необхідність контролю всіх продуктів рослинного та тваринного походження, які поступають в продаж. Ботулотоксини найчастіше виявляють у рибних та м’ясних продуктах домашнього приготування внаслідок порушення технології виготовлення або умов зберігання. Botulizm – tse nebezpechna infektsiina khvoroba yaka vidnosytsia do hrupy kharchovykh (kormovykh) toksykoinfektsii. Bakterii, yaki produkuiut botulotoksyn, shyroko rozpovsiudzheni v pryrodi. Vony vyiavliaiutsia v riznykh gruntakh, kyshechnyku zdorovykh tvaryn deiakykh vydiv. Spory zbudnyka iz gruntu popadaiut v korma, de za pevnykh umovakh nakopychuietsia toksyn, yakyi vyklykaie otruiennia tvaryn ta liudyny. Vrakhovuiuchy pokaznyky zakhvoriuvanosti (shchorichno 110-180 vypadkiv khvoroby sered liudei) na botulizm v Ukraini ta vysokyi riven smertnosti, aktualnym ye neobkhidnist kontroliu vsikh produktiv roslynnoho ta tvarynnoho pokhodzhennia, yaki postupaiut v prodazh. Botulotoksyny naichastishe vyiavliaiut u rybnykh ta miasnykh produktakh domashnoho pryhotuvannia vnaslidok porushennia tekhnolohii vyhotovlennia abo umov zberihannia. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://drive.google.com/file/d/1w5Vo5VaL_fIOe5pX0zk7B7KPIBR3-sN1/view https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10478 |
Розташовується у зібраннях: | Тези конференцій |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
2024_Мат_ІХ_Міжн_конф_Актуал_аспект_ДДАЕУ_2024-54-55.pdf | 398,56 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.