Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10622
Назва: | Формування ключових ознак врожайності та якості у нових сортів пшениці озимої |
Інші назви: | Development of key characters of yield and quality in new varieties of winter wheat |
Автори: | Хорошу, І. В. Khoroshun, I. V. Назаренко, Микола Миколайович Nazarenko, Mykola |
Ключові слова: | пшениця озима winter wheat сорт variety якість зерна grain quality врожайність yield |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Херсонський державний аграрно-економічний університет |
Бібліографічний опис: | Хорошу І. В. Формування ключових ознак врожайності та якості у нових сортів пшениці озимої / І. В. Хорошу, М. М. Назаренко // Таврійський науковий вісник. – 2024. – № 137. – C. 312-318. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10622 |
Короткий огляд (реферат): | Розвиток сортів, агротехнічні нововведення та активна наукова діяльність стали ключовими факторами успіху в підвищенні продуктивності та стабільності виробництва пшениці на глобальному рівні. В умовах науково-дослідного поля науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету проводили оцінку 15 сортів пшениці озимої української селекції від різних науково-дослідних установ України та світу. Ділянки випробування досліду були розміщенні регулярним чином зі схемою посіву у трикратній повторності, площа 10 м2 кожної. Оцінювали врожайність, її структуру, вміст білку в зерні, вміст білкових компонентів. Оцінювали у 2021–2023-му роках сорти ЛГ Квадрант, ЛГ Магірус, ЛГ ЛІТОПИС (Франція), Мавка ІР, Мазурок, Аліот, Мейсса, Слава Унави, Золото Степу (Україна), Ормессон, Моментум, СТК21Г (Франція), ГІМАЛАЯ, ГІАЦИНТ, БХВ20ГВ0009 (Німеччина). Параметр врожайності залежав як від реалізації потенціалу сорту, так і від року вирощування, також достовірною була генотип-середовищна взаємодія. За результатами дослідження, до більш придатних з точки зору високої врожайності відносилися сорти Слава Унави, Ормессон, Моментум, СТК21Г, проміжне положення займали сорти ЛГ ЛІТОПИС, Золото Степу, ГІМАЛАЯ, ГІАЦИНТ. Більш контрастним для ознаки був 2022 рік, 2021 та 2023 достовірно відрізнялися між собою, але для них властива нижча диференціююча за ознакою врожайності. Варто виділити за врожайністю сорти як ЛГ ЛІТОПИС, Слава Унави, Золото Степу, Ормессон, СТК21Г, ГІМАЛАЯ, ГІАЦИНТ, Моментум. Сорти ЛГ ЛІТОПИС, Ормессон, СТК21Г, ГІМАЛАЯ, ГІАЦИНТ, Моментум формують врожайність за рахунок гарно розвиненого головного колосу, сорти Слава Унави та Золото Степу мають перевагу через вищу продуктивну кущистість. Сорти Слава Унави та Золото Степу мають високу продуктивність та задовільну якість, а тому загалом цілком відповідають потребам регіону. За компонентами запасних білків зерна позитивно виділився сорт Слава Унави. Показано два різні шляхи для реалізації генетично обумовленої вищої врожайності у сучасних сортів пшениці – за рахунок кращого головного колосу або вищої продуктивної кущистості. МТЗ є умовно-достатнім індикатором високої врожайності. За поєднанням високих врожайних та достатніх якісних параметрів можливе вирощування сортів Слава Унави, Золото Степу. Сорт Слава Унави демонструє поєднання в комплексі позитивних властивостей за складом запасних білків. The development of varieties, agrotechnical innovations and active scientific activity have become key success factors in increasing the productivity and stability of wheat production at the global level. In the conditions of the scientific research field of the scientific and educational center of practical training of the Dnipro State Agrarian and Economic University, the assessment of 15 winter wheat varieties of ukrainian breeding from various scientific research institutions of Ukraine and of the world was carried out. The test plots of the experiment were placed in a regular manner with a seeding scheme in triplicate, an area of 10 m2 each. The yield, its structure, the content of protein in the grain, the content of protein components were evaluated. In 2021–2023, the varieties LG Quadrant, LG Magirus, LG LITOPIS (France), Mavka IR, Mazurok, Aliot, Meissa, Slava Unavyi, Zoloto Stepu (Ukraine), Ormesson, Momentum, STK21G (France), HIMALAYA, HYACINTH, БХВ20ГВ0009 (Germany). The yield parameter depended both on the realization of the potential of the variety and on the year of cultivation, and the genotype-environment interaction was also reliable. According to the results of the study, varieties Slava Unavyi, Ormesson, Momentum, STK21G were more suitable from the point of view of high yield, and intermediate positions were occupied by varieties LG LITOPIS, Zoloto Stepu, HIMALAYA, HYACINTH. The year 2022 was more contrasting for the trait, 2021 and 2023 were reliably different from each other, but they are characterized by a lower differentiating yield trait. It is worth highlighting varieties such as LG LITOPIS, Slava Unavyi, Zoloto Stepu, Ormesson, STK21G, HIMALAYA, HYACINTH, Momentum in terms of yield. Varieties LG LITOPIS, Ormesson, STK21G, HIMALAYA, HYACINTH, Momentum form productivity due to a well-developed main spike, varieties Slava Unavyi and Zoloto Stepu have an advantage due to higher productive bushiness. Varieties Slava Unavyi and Zoloto Stepu have high productivity and satisfactory quality, and therefore, in general, fully meet the needs of the region. The variety Slava Unavyi was positively distinguished by the components of spare grain proteins. Two different ways are shown for the implementation of genetically determined higher yield in modern wheat varieties – at the expense of a better main spike or higher productive bushiness. MTZ is a conditionally sufficient indicator of high yield. With a combination of high yields and sufficient quality parameters, it is possible to grow varieties Slava Unavyi, Zoloto Stepu. The variety Slava Unavyi demonstrates a combination of positive properties in the composition of reserve proteins. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/ https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10622 |
ISSN: | 2226-0099 (Print) 2664-6102 (Online) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
7 (1).pdf | 581,65 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.