Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11463
Назва: Economic efficiency of agricultural enterprises
Інші назви: Економічна ефективність діяльності аграрних підприємств
Автори: Sitkovska, Alla
Сітковська, Алла Олександрівна
Polehenka, Maryna
Полегенька, Марина Анатоліївна
Nikitina, Y.
Нікітіна, Я. А.
Ключові слова: agricultural enterprise
аграрне підприємство
efficiency
ефективність
effect
ефект
effectiveness
результативність
costs
витрати
economy
економіка
Дата публікації: 2024
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`
Бібліографічний опис: Sitkovskа A. Economic efficiency of agricultural enterprises / A. Sitkovskа, M. Polehenka, Y. Nikitina // Агросвіт. – 2024. – № 20. – С. 27-33. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11463
Короткий огляд (реферат): The article studies theoretical approaches to the economic efficiency of agricultural enterprises. Approaches to the definition of the essence of the category "economic efficiency", which is a rather complex category, are generalized, since it is a determining factor in the economic and social development of society at the present stage of economic development and is an important prerequisite for accelerating the development of agricultural enterprises. It has been determined that "efficiency" is a concept that has different moves to definition and is directly dependent on the quality of management of resources, costs and views lacks the ratio between the benefits received and the costs of their achievement. Economic efficiency reflects the degree of implementation of industrial relations at all stages of production and is a key factor in view of lack of economic security and competitive position of the enterprise. The features of agricultural production are allocated, which must be taken into account when studying this category. The main types of economic efficiency of production are generalized and their essence is disclosed. The key factors are substantiated, such as: the degree of intensification the implementation of the results of scientific and technological progress and innovative product, in particular technology, in the production of agricultural products; degree of integration vanity of the subject in the macro— and microenvironment, which form the impact on the economic activity of agricultural enterprises. The main indicators that characterize the activity of agrarian enterprises are analyzed, which makes it possible, first of all, to assess the efficiency of the economic activity of agrarian enterprises through the ratio of the volume of output and the corresponding costs in the material and natural forms of manifestation, which will lead to the achievement of the desired effect through the introduction of interrelated organizational, economic and agro technological measures and in the future to determine the priority directions of their development. In the course of the study, it was found that enterprises that funk in the market environment should consider all approaches to the selection and evaluation of the "efficiency «category in order to form a competitive strategy for the successful development of production and economic activity. У статті досліджено теоретичні підходи економічної ефективності діяльності аграрних підприємств. Узагальне-но підходи до визначення сутності категорії "економічна ефективність", яка є досить складною категорією, оскільки є визначальним фактором економічного і соціального розвитку суспільства на сучасному етапі розвитку економікиі є важливою передумовою прискорення розвитку аграрних підприємств. Встановлено, що "ефективність" — поняття, яке має різні підходи до визначення та знаходиться у прямій залежності від якості управляння ресурсами, витратами та відображає співвідношення між отриманими вигодами та витратами на їх досягнення. Економічна ефективність відображає ступінь реалізації виробничих відносин на всіх стадіях виробництва та є ключовим фактором відображення економічної безпеки та конкурентної позиції підприємства. Виокремлено особливості сільськогосподарського виробництва, які необхідно враховувати при дослідженніданої категорії. Узагальнено основні види економічної ефективності виробництва та розкрито їхню сутність. Обгрунтовано ключові фактори, такі, як: ступінь інтенсивності впровадження результатів науково-технічного прогресу та інноваційного продукту, зокрема технологій, у виробництво аграрної продукції; ступінь інтегрова-ності суб'єкт а в макро- та мікро- середовище, які формують вплив на господарськ у діяльність аграрних підприємств. Проаналізовано основні показники, які характеризують діяльність аграрних підприємств, що дає змогу передусім оцінити ефективність економічної діяльності аграрних підприємств через співвідношення обсягу випуску й відповідних витрат у матеріальній та натуральній формах прояву, що призведе до досягнення бажаного ефекту через упровадження взаємозв'язаних організаційно-господарських і агротехнологічних заходів та в подальшому визначити пріоритетні напрями їх розвитку. В процесі дослідження з'ясовано, що підприємствам, які функціонують у ринковому середовищі, варто розглядати всі підходи до вибору та оцінки категорії "ефективності", щоб сформувати конкурентоспроможну стратегію вдалого розвитку виробничо-господарської діяльності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://www.nayka.com.ua/index.php/agrosvit/article/view/4743/4783
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11463
ISSN: ISSN 2306-6792
Розташовується у зібраннях:Агросвіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
A+20-2024_St4.pdf779,9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.