Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11555
Назва: | Особливості використання м'ясо-кісткового борошна у раціонах годівлі молодняку свиней в товаристві з обмеженою відповідальністю «Агроспецпереробка» Дніпровського району Дніпропетровської області |
Інші назви: | Osoblyvosti vykorystannia miaso-kistkovoho boroshna u ratsionakh hodivli molodniaku svynei v tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Ahrospetspererobka» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti |
Автори: | Міщенко, Д. Р. Mishchenko, D. R. |
Ключові слова: | забійні якості slaughter qualities кормові продукти feed products сировина тваринного походження raw materials of animal origin молодняк свиней young pigs |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Дніпровський ДАЕУ |
Бібліографічний опис: | Міщенко Д. Р. Особливості використання м'ясо-кісткового борошна у раціонах годівлі молодняку свиней в товаристві з обмеженою відповідальністю «Агроспецпереробка» Дніпровського району Дніпропетровської області : кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «Магістр» : 204 , Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва / Міщенко Д. Р. ; наук. керівник Микитюк В. В. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Біотехнологічний ф-т , Каф. технології годівлі і розведення тварин. – Дніпро, 2024. – 51 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11555. |
Короткий огляд (реферат): | Без вирішення питань збалансованої годівлі інші заходи розвитку тваринництва не дадуть необхідного ефекту. Для вивчення впливу кормових продуктів, а саме м’ясо-кісткового борошна на фізіологічний стан молодняку свиней у підсисний період, під час дорощування та відгодівлі було проведено науково-господарський дослід. Дослідження щодо використання інноваційних кормових добавок виготовлених із сировини після переробки відходів тваринного походження у раціонах молодняку свиней проводилися на виробничій базі ТОВ «Агроспецпереробка». За результатами хімічного аналізу м'ясо-кісткового борошна виготовленого на виробничих потужностях ТОВ «Агроспецперобка» було визначено поживність цих кормових продуктів, яку представлено в таблиці 2. Дані, що наведено в таблиці вказують, що в 1 кг м’ясо-кісткового борошна з сировини після переробки туш великої рогатої худоби міститься 0,98 корм. од., обмінної енергії – 9,11 МДж; сирого протеїну – 160,6 г; сирого жиру – 110,2 г; безазотистих екстрактивних речовин – 332,0 г. Достовірна різниця за живою масою між тваринами дослідних та контрольної груп, яка склала 1 кг або 5,74% за P<0,01 та 0,87 кг або 4,99% за P<0,05, було встановлено на 56 добу періоду дорощування. До кінця періоду дорощування збереглася достовірна різниця за даним показником та у віці 77 діб. У кінці періоду відгодівлі у віці 167 діб вона досягла 8,30 кг або 7,78% (P<0,001) та 5,90 кг або 5,53% (P< 0,001). Для прискорення інтенсифікації свинарства та отримання високоякісної свинини доцільно використовувати у годівлі молодняку свиней кормових продуктів виготовлених із різноманітної сировини після переробки яловичини та птиці. Використання м’ясо-кісткового борошна з відходів після переробки птиці і яловичини у кількості 5 % за масою комбікорму дає можливість активізувати обмінні процеси, зміцнювати імунітет і зрештою підвищувати продуктивність тварин, покращувати біологічну цінність та технологічні властивості м’яса. Without addressing the issues of balanced feeding, other measures for the development of livestock will not have the desired effect. To study the impact of feed products, namely meat and bone meal, on the physiological state of young pigs during the suckling period, during rearing and fattening, a scientific and economic experiment was conducted. Studies on the use of innovative feed additives made from raw materials after processing animal waste in the diets of young pigs were conducted at the production base of Agrospetsperobka LLC. To accelerate the intensification of pig farming and obtain high-quality pork, it is advisable to use feed products made from various raw materials after processing beef and poultry in feeding young pigs. The use of meat and bone meal from waste after processing poultry and beef in an amount of 5% by weight of compound feed makes it possible to activate metabolic processes, strengthen immunity and ultimately increase animal productivity, improve the biological value and technological properties of meat. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11555 |
Розташовується у зібраннях: | Кафедра технології годівлі і розведення тварин. Магістри |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Міщенко Д. Р..pdf | 728,64 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.