Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11971
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorАлієв, Ельчин Бахтияр огли-
dc.contributor.authorAliiev, Elchyn-
dc.date.accessioned2025-06-04T06:52:47Z-
dc.date.available2025-06-04T06:52:47Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifier.citationАлієв Е. Б. Використання іонометричниного методу для діагностики маститу у корів / Е. Б. Алієв // Техніка і технології АПК. – УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, – 2010. – № 12 (15). – С. 37-40. Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11971uk
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11971-
dc.description.abstractВажливий показник якості молока - вміст соматичних клітин (SCC). Це клітини циліндричного, плоского і кубічного епітелію молочної залози, лейкоцити, еритроцити. У молоці навіть від здорової корови завжди знаходяться соматичні клітини, що відторгнулися від секреторної частини вимені. Проте за наявності запального процесу в молочній залозі (маститу) лейкоцити, згідно з клітинною теорією запалення за Мечниковим спричинюють процес Фагоцитозу. В результаті посиленої міграції лейкоцитів в процесі запалення їх кількість, а отже, і загальне число соматичних клітин в молоці збільшується. Окрім погіршення якісних показників молока, спостерігається зниження продуктивності корів. У молоці значно зменшується загальна кількість сухих речовин, вміст молочного жиру, казеїну, лактози, солей кальцію, калію, фосфору, магнію, вітамінів. Разом з тим збільшується вміст водорозчинних фракцій білка (альбуміну, глобуліну), хлору, натрію, ферментів (каталази, редуктази, фосфатази), підвищується концентрація водневих іонів (рН зрушується в лужну сторону). Ступінь захворювання маститом впливає на склад молока. Крім того, при захворюванні корів на клінічний мастит змінюються органолептичні властивості молока: консистенція, колір, смак, а також фізичні й біохімічні властивості. Vazhlyvyi pokaznyk yakosti moloka - vmist somatychnykh klityn (SCC). Tse klityny tsylindrychnoho, ploskoho i kubichnoho epiteliiu molochnoi zalozy, leikotsyty, erytrotsyty. U molotsi navit vid zdorovoi korovy zavzhdy znakhodiatsia somatychni klityny, shcho vidtorhnulysia vid sekretornoi chastyny vymeni. Prote za naiavnosti zapalnoho protsesu v molochnii zalozi (mastytu) leikotsyty, zghidno z klitynnoiu teoriieiu zapalennia za Mechnykovym sprychyniuiut protses Fahotsytozu. V rezultati posylenoi mihratsii leikotsytiv v protsesi zapalennia yikh kilkist, a otzhe, i zahalne chyslo somatychnykh klityn v molotsi zbilshuietsia. Okrim pohirshennia yakisnykh pokaznykiv moloka, sposterihaietsia znyzhennia produktyvnosti koriv. U molotsi znachno zmenshuietsia zahalna kilkist sukhykh rechovyn, vmist molochnoho zhyru, kazeinu, laktozy, solei kaltsiiu, kaliiu, fosforu, mahniiu, vitaminiv. Razom z tym zbilshuietsia vmist vodorozchynnykh fraktsii bilka (albuminu, hlobulinu), khloru, natriiu, fermentiv (katalazy, reduktazy, fosfatazy), pidvyshchuietsia kontsentratsiia vodnevykh ioniv (rN zrushuietsia v luzhnu storonu). Stupin zakhvoriuvannia mastytom vplyvaie na sklad moloka. Krim toho, pry zakhvoriuvanni koriv na klinichnyi mastyt zminiuiutsia orhanoleptychni vlastyvosti moloka: konsystentsiia, kolir, smak, a takozh fizychni y biokhimichni vlastyvosti.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherУкрНДІПВТ ім. Л. Погорілогоuk
dc.subjectякість молокаuk
dc.subjectyakist molokauk
dc.subjectмаститuk
dc.subjectmastytuk
dc.subjectсоматичні клітиниuk
dc.subjectsomatychni klitynyuk
dc.subjectлічильники соматичних клітинuk
dc.subjectlichylnyky somatychnykh klitynuk
dc.subjectіонометричний методuk
dc.subjectionometrychnyi metoduk
dc.subjectіоноселективні електродuk
dc.subjectionoselektyvni elektroduk
dc.titleВикористання іонометричниного методу для діагностики маститу у корівuk
dc.title.alternativeVykorystannia ionometrychnynoho metodu dlia diahnostyky mastytu u korivuk
dc.typeArticleuk
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
stat_4.pdf1,53 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.