Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11971
Назва: | Використання іонометричниного методу для діагностики маститу у корів |
Інші назви: | Vykorystannia ionometrychnynoho metodu dlia diahnostyky mastytu u koriv |
Автори: | Алієв, Ельчин Бахтияр огли Aliiev, Elchyn |
Ключові слова: | якість молока yakist moloka мастит mastyt соматичні клітини somatychni klityny лічильники соматичних клітин lichylnyky somatychnykh klityn іонометричний метод ionometrychnyi metod іоноселективні електрод ionoselektyvni elektrod |
Дата публікації: | 2010 |
Видавництво: | УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого |
Бібліографічний опис: | Алієв Е. Б. Використання іонометричниного методу для діагностики маститу у корів / Е. Б. Алієв // Техніка і технології АПК. – УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, – 2010. – № 12 (15). – С. 37-40. Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11971 |
Короткий огляд (реферат): | Важливий показник якості молока - вміст соматичних клітин (SCC). Це клітини циліндричного, плоского і кубічного епітелію молочної залози, лейкоцити, еритроцити. У молоці навіть від здорової корови завжди знаходяться соматичні клітини, що відторгнулися від секреторної частини вимені. Проте за наявності запального процесу в молочній залозі (маститу) лейкоцити, згідно з клітинною теорією запалення за Мечниковим спричинюють процес Фагоцитозу. В результаті посиленої міграції лейкоцитів в процесі запалення їх кількість, а отже, і загальне число соматичних клітин в молоці збільшується. Окрім погіршення якісних показників молока, спостерігається зниження продуктивності корів. У молоці значно зменшується загальна кількість сухих речовин, вміст молочного жиру, казеїну, лактози, солей кальцію, калію, фосфору, магнію, вітамінів. Разом з тим збільшується вміст водорозчинних фракцій білка (альбуміну, глобуліну), хлору, натрію, ферментів (каталази, редуктази, фосфатази), підвищується концентрація водневих іонів (рН зрушується в лужну сторону). Ступінь захворювання маститом впливає на склад молока. Крім того, при захворюванні корів на клінічний мастит змінюються органолептичні властивості молока: консистенція, колір, смак, а також фізичні й біохімічні властивості. Vazhlyvyi pokaznyk yakosti moloka - vmist somatychnykh klityn (SCC). Tse klityny tsylindrychnoho, ploskoho i kubichnoho epiteliiu molochnoi zalozy, leikotsyty, erytrotsyty. U molotsi navit vid zdorovoi korovy zavzhdy znakhodiatsia somatychni klityny, shcho vidtorhnulysia vid sekretornoi chastyny vymeni. Prote za naiavnosti zapalnoho protsesu v molochnii zalozi (mastytu) leikotsyty, zghidno z klitynnoiu teoriieiu zapalennia za Mechnykovym sprychyniuiut protses Fahotsytozu. V rezultati posylenoi mihratsii leikotsytiv v protsesi zapalennia yikh kilkist, a otzhe, i zahalne chyslo somatychnykh klityn v molotsi zbilshuietsia. Okrim pohirshennia yakisnykh pokaznykiv moloka, sposterihaietsia znyzhennia produktyvnosti koriv. U molotsi znachno zmenshuietsia zahalna kilkist sukhykh rechovyn, vmist molochnoho zhyru, kazeinu, laktozy, solei kaltsiiu, kaliiu, fosforu, mahniiu, vitaminiv. Razom z tym zbilshuietsia vmist vodorozchynnykh fraktsii bilka (albuminu, hlobulinu), khloru, natriiu, fermentiv (katalazy, reduktazy, fosfatazy), pidvyshchuietsia kontsentratsiia vodnevykh ioniv (rN zrushuietsia v luzhnu storonu). Stupin zakhvoriuvannia mastytom vplyvaie na sklad moloka. Krim toho, pry zakhvoriuvanni koriv na klinichnyi mastyt zminiuiutsia orhanoleptychni vlastyvosti moloka: konsystentsiia, kolir, smak, a takozh fizychni y biokhimichni vlastyvosti. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11971 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
stat_4.pdf | 1,53 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.