Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12070
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorCzerniawska-Piątkowska, E.-
dc.contributor.authorЧернявська-Пятковська, Е.-
dc.contributor.authorWiśniewska, E.-
dc.contributor.authorВісневська, Е.-
dc.contributor.authorGwoździewicz, S.-
dc.contributor.authorГвоздзевич, С.-
dc.contributor.authorSzewczuk, M.-
dc.contributor.authorШевчук, М.-
dc.contributor.authorHiller, S.-
dc.contributor.authorГіллер, С.-
dc.contributor.authorWrzecińska, M.-
dc.contributor.authorВжецінська, М.-
dc.contributor.authorGałęska, E.-
dc.contributor.authorГалеська, Є.-
dc.contributor.authorKowalczyk, A.-
dc.contributor.authorКовальчик, А.-
dc.contributor.authorKowalewska, I.-
dc.contributor.authorКовалевська, І.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman-
dc.contributor.authorMilostiviy, Roman-
dc.contributor.authorMilostivyiy, Roman-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R. V.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman V.-
dc.contributor.authorMylostyvy, R.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R.-
dc.contributor.authorMilostivyi, R.-
dc.contributor.authorМилостивий, Роман Васильович-
dc.contributor.authorIakubchak, O.-
dc.contributor.authorЯкубчак, О.-
dc.contributor.authorKostiuk, V.-
dc.contributor.authorКостюк, В.-
dc.date.accessioned2025-06-18T08:43:38Z-
dc.date.available2025-06-18T08:43:38Z-
dc.date.issued2025-03-
dc.identifier.citationA2 milk : an innovative approach to mental and physical health / [ E. Czerniawska-Piątkowska, E. Wiśniewska, S. Gwoździewicz, M. Szewczuk, S. Hiller, M. Wrzecińska, E. Gałęska, A. Kowalczyk, I. Kowalewska, R., Mylostyvyi, O. Iakubchak, V. Kostiuk ] // Наукові і технологічні виклики тваринництва у ХХІ столітті : Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 95-річчю від дня народження д-ра с.-г. н., проф., акад. УААН Г. О. Богданова ( Київ, 6-7 берез. 2025 р. ) / НУБіП України. – 2025. – С. 17-18. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12070.uk
dc.identifier.urihttps://nubip.edu.ua/sites/default/files/u169/naukovi_i_tehnologichni_vikliki_tvarinnictva_u_xxi_stolitti_materiali_konferenciyi.pdf-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12070-
dc.descriptionМилостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813uk
dc.description.abstractKoroviache moloko ye odnym z naivazhlyvishykh dzherel kaltsiiu v ratsioni liudyny, a takozh mistyt vitaminy, mineraly, lipidy y bilky, shcho kompleksno vplyvaiut na orhanizm. Osnovnu chastku bilkiv u molotsi stanovyt kazein, zokrema yoho riznovydy A1 ta A2 β-kazeinu. Moloko typu A2 mistyt β-kazein, podibnyi za strukturoiu do bilka, shcho mistytsia v hrudnomu molotsi, tomu krashche zasvoiuietsia, spryiaie zrostanniu i rozvytku, ta ye mensh alerhennym. Na vidminu vid A2, pry peretravlenni A1-kazeinu utvoriuietsia peptyd β-kazomorfin-7, yakyi proiavliaie opioidnu aktyvnist ta mozhe buty poviazanyi iz shlunkovo-kyshkovymy symptomamy, sertsevo-sudynnymy zakhvoriuvanniamy, imunnymy reaktsiiamy ta navit z rozladamy autystychnoho spektru. Moloko A2 maie pozytyvnyi vplyv na kohnityvni funktsii, sotsialnu povedinku ta adaptatsiiu, shcho vidkryvaie novi perspektyvy dlia diietoterapii. Z ohliadu na te, shcho naiavnist alelei A1 i A2 ye henetychno determinovanoiu, selektsiia na koryst A2 ye tsilkom realnoiu ta bezpechnoiu dlia vprovadzhennia u praktyku tvarynnytstva. Коров’яче молоко є одним з найважливіших джерел кальцію в раціоні людини, а також містить вітаміни, мінерали, ліпіди й білки, що комплексно впливають на організм. Основну частку білків у молоці становить казеїн, зокрема його різновиди A1 та A2 β-казеїну. Молоко типу A2 містить β-казеїн, подібний за структурою до білка, що міститься в грудному молоці, тому краще засвоюється, сприяє зростанню і розвитку, та є менш алергенним. На відміну від A2, при перетравленні A1-казеїну утворюється пептид β-казоморфін-7, який проявляє опіоїдну активність та може бути пов’язаний із шлунково-кишковими симптомами, серцево-судинними захворюваннями, імунними реакціями та навіть з розладами аутистичного спектру. Молоко A2 має позитивний вплив на когнітивні функції, соціальну поведінку та адаптацію, що відкриває нові перспективи для дієтотерапії. З огляду на те, що наявність алелей A1 і A2 є генетично детермінованою, селекція на користь A2 є цілком реальною та безпечною для впровадження у практику тваринництва.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherНУБіП Україниuk
dc.subjectshlunkovo-kyshkovi symptomyuk
dc.subjectшлунково-кишкові симптомиuk
dc.subjectmoloko A2uk
dc.subjectмолоко A2uk
dc.subjectβ-kazeinuk
dc.subjectβ-казеїнuk
dc.subjectβ-kazomorfin-7uk
dc.subjectβ-казоморфін-7uk
dc.subjectautyzmuk
dc.subjectаутизмuk
dc.subjectbilkova alerhiiauk
dc.subjectбілкова алергіяuk
dc.subjectdiietoterapiiauk
dc.subjectдієтотерапіяuk
dc.subjectselektsiiauk
dc.subjectселекціяuk
dc.titleA2 milk : an innovative approach to mental and physical healthuk
dc.title.alternativeМолоко A2 : інноваційний підхід до психічного та фізичного здоров’яuk
dc.typeConference abstractsuk
Розташовується у зібраннях:Тези конференцій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
naukovi_i_tehnologichni_vikliki_tvarinnictva_u_xxi_stolitti_materiali_konferenciyi-17-18.pdf375,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.