Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12070
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Czerniawska-Piątkowska, E. | - |
dc.contributor.author | Чернявська-Пятковська, Е. | - |
dc.contributor.author | Wiśniewska, E. | - |
dc.contributor.author | Вісневська, Е. | - |
dc.contributor.author | Gwoździewicz, S. | - |
dc.contributor.author | Гвоздзевич, С. | - |
dc.contributor.author | Szewczuk, M. | - |
dc.contributor.author | Шевчук, М. | - |
dc.contributor.author | Hiller, S. | - |
dc.contributor.author | Гіллер, С. | - |
dc.contributor.author | Wrzecińska, M. | - |
dc.contributor.author | Вжецінська, М. | - |
dc.contributor.author | Gałęska, E. | - |
dc.contributor.author | Галеська, Є. | - |
dc.contributor.author | Kowalczyk, A. | - |
dc.contributor.author | Ковальчик, А. | - |
dc.contributor.author | Kowalewska, I. | - |
dc.contributor.author | Ковалевська, І. | - |
dc.contributor.author | Mylostyvyi, Roman | - |
dc.contributor.author | Milostiviy, Roman | - |
dc.contributor.author | Milostivyiy, Roman | - |
dc.contributor.author | Mylostyvyi, R. V. | - |
dc.contributor.author | Mylostyvyi, Roman V. | - |
dc.contributor.author | Mylostyvy, R. | - |
dc.contributor.author | Mylostyvyi, R. | - |
dc.contributor.author | Milostivyi, R. | - |
dc.contributor.author | Милостивий, Роман Васильович | - |
dc.contributor.author | Iakubchak, O. | - |
dc.contributor.author | Якубчак, О. | - |
dc.contributor.author | Kostiuk, V. | - |
dc.contributor.author | Костюк, В. | - |
dc.date.accessioned | 2025-06-18T08:43:38Z | - |
dc.date.available | 2025-06-18T08:43:38Z | - |
dc.date.issued | 2025-03 | - |
dc.identifier.citation | A2 milk : an innovative approach to mental and physical health / [ E. Czerniawska-Piątkowska, E. Wiśniewska, S. Gwoździewicz, M. Szewczuk, S. Hiller, M. Wrzecińska, E. Gałęska, A. Kowalczyk, I. Kowalewska, R., Mylostyvyi, O. Iakubchak, V. Kostiuk ] // Наукові і технологічні виклики тваринництва у ХХІ столітті : Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 95-річчю від дня народження д-ра с.-г. н., проф., акад. УААН Г. О. Богданова ( Київ, 6-7 берез. 2025 р. ) / НУБіП України. – 2025. – С. 17-18. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12070. | uk |
dc.identifier.uri | https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u169/naukovi_i_tehnologichni_vikliki_tvarinnictva_u_xxi_stolitti_materiali_konferenciyi.pdf | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12070 | - |
dc.description | Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813 | uk |
dc.description.abstract | Koroviache moloko ye odnym z naivazhlyvishykh dzherel kaltsiiu v ratsioni liudyny, a takozh mistyt vitaminy, mineraly, lipidy y bilky, shcho kompleksno vplyvaiut na orhanizm. Osnovnu chastku bilkiv u molotsi stanovyt kazein, zokrema yoho riznovydy A1 ta A2 β-kazeinu. Moloko typu A2 mistyt β-kazein, podibnyi za strukturoiu do bilka, shcho mistytsia v hrudnomu molotsi, tomu krashche zasvoiuietsia, spryiaie zrostanniu i rozvytku, ta ye mensh alerhennym. Na vidminu vid A2, pry peretravlenni A1-kazeinu utvoriuietsia peptyd β-kazomorfin-7, yakyi proiavliaie opioidnu aktyvnist ta mozhe buty poviazanyi iz shlunkovo-kyshkovymy symptomamy, sertsevo-sudynnymy zakhvoriuvanniamy, imunnymy reaktsiiamy ta navit z rozladamy autystychnoho spektru. Moloko A2 maie pozytyvnyi vplyv na kohnityvni funktsii, sotsialnu povedinku ta adaptatsiiu, shcho vidkryvaie novi perspektyvy dlia diietoterapii. Z ohliadu na te, shcho naiavnist alelei A1 i A2 ye henetychno determinovanoiu, selektsiia na koryst A2 ye tsilkom realnoiu ta bezpechnoiu dlia vprovadzhennia u praktyku tvarynnytstva. Коров’яче молоко є одним з найважливіших джерел кальцію в раціоні людини, а також містить вітаміни, мінерали, ліпіди й білки, що комплексно впливають на організм. Основну частку білків у молоці становить казеїн, зокрема його різновиди A1 та A2 β-казеїну. Молоко типу A2 містить β-казеїн, подібний за структурою до білка, що міститься в грудному молоці, тому краще засвоюється, сприяє зростанню і розвитку, та є менш алергенним. На відміну від A2, при перетравленні A1-казеїну утворюється пептид β-казоморфін-7, який проявляє опіоїдну активність та може бути пов’язаний із шлунково-кишковими симптомами, серцево-судинними захворюваннями, імунними реакціями та навіть з розладами аутистичного спектру. Молоко A2 має позитивний вплив на когнітивні функції, соціальну поведінку та адаптацію, що відкриває нові перспективи для дієтотерапії. З огляду на те, що наявність алелей A1 і A2 є генетично детермінованою, селекція на користь A2 є цілком реальною та безпечною для впровадження у практику тваринництва. | uk |
dc.language.iso | en | uk |
dc.publisher | НУБіП України | uk |
dc.subject | shlunkovo-kyshkovi symptomy | uk |
dc.subject | шлунково-кишкові симптоми | uk |
dc.subject | moloko A2 | uk |
dc.subject | молоко A2 | uk |
dc.subject | β-kazein | uk |
dc.subject | β-казеїн | uk |
dc.subject | β-kazomorfin-7 | uk |
dc.subject | β-казоморфін-7 | uk |
dc.subject | autyzm | uk |
dc.subject | аутизм | uk |
dc.subject | bilkova alerhiia | uk |
dc.subject | білкова алергія | uk |
dc.subject | diietoterapiia | uk |
dc.subject | дієтотерапія | uk |
dc.subject | selektsiia | uk |
dc.subject | селекція | uk |
dc.title | A2 milk : an innovative approach to mental and physical health | uk |
dc.title.alternative | Молоко A2 : інноваційний підхід до психічного та фізичного здоров’я | uk |
dc.type | Conference abstracts | uk |
Розташовується у зібраннях: | Тези конференцій |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
naukovi_i_tehnologichni_vikliki_tvarinnictva_u_xxi_stolitti_materiali_konferenciyi-17-18.pdf | 375,18 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.