Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12444
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Stankevych, Serhii | - |
dc.contributor.author | Станкевич, Сергій Володимирович | - |
dc.contributor.author | Kalyna, Viktoriia | - |
dc.contributor.author | Калина, Вікторія Сергіївна | - |
dc.contributor.author | Mezentseva, Iryna | - |
dc.contributor.author | Мезенцева, Ірина Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Kolontaievskyi, Oleg | - |
dc.contributor.author | Колонтаєвський, Олег Петрович | - |
dc.contributor.author | Ponomarova, Maryna | - |
dc.contributor.author | Пономарьова, Марина Сергіївна | - |
dc.contributor.author | Belinska, Anna | - |
dc.contributor.author | Бєлінська, Анна Павлівна | - |
dc.contributor.author | Svishchova, Yana | - |
dc.contributor.author | Свіщова, Яна Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Novikova, Viktoriia | - |
dc.contributor.author | Новікова, Вікторія Євгеніївна | - |
dc.contributor.author | Barkar, Yevhen | - |
dc.contributor.author | Баркарь, Євген Володимирович | - |
dc.contributor.author | Honcharenko, Yana | - |
dc.contributor.author | Гончаренко, Яна Миколаївна | - |
dc.date.accessioned | 2025-09-04T10:11:59Z | - |
dc.date.available | 2025-09-04T10:11:59Z | - |
dc.date.issued | 2025 | - |
dc.identifier.citation | Stankevych, S., Kalyna, V., Mezentseva, I., Kolontaievskyi, O., Ponomarova, M., Belinska, A., Svishchova, Y., Novikova, V., Barkar, Y., Honcharenko, Y. (2025). Development of biotechnologically modified fat compositions enriched with omega-3 fatty acids using a two-stage transesterification method. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6 (136), 6–13. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12444 | uk |
dc.identifier.issn | ISSN 1729-3774 | - |
dc.identifier.issn | E-ISSN 1729-4061 | - |
dc.identifier.issn | ISSN-L 1729-3774 | - |
dc.identifier.uri | https://journals.uran.ua/eejet/article/view/337272 | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12444 | - |
dc.description.abstract | The object of the study is a two-stage combined transesterification of a fat composition to enrich the latter with ω-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA). The problem was the need to create a stable fat system enriched with ω-3 PUFA, which is minimally oxidized during the production process. The rational parameters of the enzymatic stage of transesterification of fat substrates were substantiated (process temperature 65°C, fat substrate composition: refined deodorized soybean oil: intermediate fat system PMS-MF). The proposed conditions ensure the degree of transesterification of the fat composition at the level of 74.2% with the formation of 0.6% free fatty acids. The oxidative stability of the resulting product is maximum at 4°C, when in 30 days the peroxide value increases to 15.3 mmol ½O2/kg with losses of ω-3 PUFA of 5.1%. The results of the research are explained by the combination of two stages of transesterification: chemical modification of the fat matrix (product – PMS-MF) and enzymatic using Lipozyme TL IM, which minimizes hydrolytic and oxidative processes of labile components. The key distinguishing feature of the research is the combination of a high degree of enzymatic transesterification (74.2%) with a low level of by-products (0.6% free fatty acids). This was achieved due to the rational ratio of substrates and the temperature of enzymatic transesterification, at which ω-3 PUFA are introduced into the fat system. The obtained results open up prospects for the industrial production of health-promoting fat products with an increased content of ω-3 PUFA and specialized food systems. The technology is effective for fat raw materials with a content of ω-3 PUFA of 7±1% and a peroxide value of less than 1 mmol ½O2/kg Об’єктом дослідження є двостадійна комбінована переетерифікація жирової композиції для збагачення останньої ω-3 поліненасиченими жирними кислотами (ПНЖК). Проблема полягала в необхідності створення стабільної жирової системи, збагаченої ω-3 ПНЖК, що мінімально окиснюється під час виробничого процесу. Обґрунтовано раціональні параметри ферментативної стадії переетерифікації жирових субстратів (температура процесу 65°C, склад жирового субстрату: соєва олія рафінована дезодорована : проміжна жирова система PMS-MF). Запропоновані умови забезпечують ступінь переетерифікації жирової композиції на рівні 74,2% при утворенні 0,6% вільних жирних кислот. Окисна стабільність отриманого продукту є максимальною при 4°C, коли за 30 діб пероксидне число зростає до 15,3 ммоль ½O₂/кг при втратах ω-3 ПНЖК 5,1%. Результати досліджень пояснюються поєднанням двох етапів переетерифікації: хімічною модифікацією жирової матриці (продукт – PMS-MF) та ферментативною з використанням Lipozyme TL IM, що мінімізує гідролітичні та окисні процеси лабільних складових. Ключовою відмінною рисою дослідження є поєднання високого ступеню ферментативної переетерифікації (74,2%) з низьким рівнем побічних продуктів (0,6% вільних жирних кислот). Це досягнуто за рахунок раціонального співвідношення субстратів та температури ферментативної переетерифікації, на якій в жирову систему вводять ω-3 ПНЖК. Отримані результати відкривають перспективи для промислового виробництва жирових продуктів оздоровчого призначення з підвищеним вмістом ω-3 ПНЖК та спеціалізованих харчових систем. Технологія є ефективною для жирової сировини з вмістом ω-3 ПНЖК 7±1% та пероксидним числом менше, ніж 1 ммоль ½O₂/кг. | uk |
dc.language.iso | en | uk |
dc.publisher | ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ПК® Український державний університет залізничного транспорту | uk |
dc.subject | two-step transesterification | uk |
dc.subject | двостадійна переетерифікація | uk |
dc.subject | ω-3 polyunsaturated fatty acids | uk |
dc.subject | ω-3 поліненасичені жирні кислоти | uk |
dc.subject | Lipozyme TL IM | uk |
dc.subject | Lipozyme TL IM | uk |
dc.subject | oxidative stability | uk |
dc.subject | окисна стабільність | uk |
dc.subject | fat compositions | uk |
dc.subject | жирові композиції | uk |
dc.title | Development of biotechnologically modified fat compositions enriched with omega-3 fatty acids using a two-stage transesterification method | uk |
dc.title.alternative | Розробка біотехнологічно модифікованих жирових композицій, збагачених омега-3 жирними кислотами, методом двостадійної переетерифікації | uk |
dc.type | Article | uk |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.337272 | - |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації в наукометричній базі Scopus |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Development of biotechnologically modified.pdf | 595,02 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.