Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12444
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorStankevych, Serhii-
dc.contributor.authorСтанкевич, Сергій Володимирович-
dc.contributor.authorKalyna, Viktoriia-
dc.contributor.authorКалина, Вікторія Сергіївна-
dc.contributor.authorMezentseva, Iryna-
dc.contributor.authorМезенцева, Ірина Олександрівна-
dc.contributor.authorKolontaievskyi, Oleg-
dc.contributor.authorКолонтаєвський, Олег Петрович-
dc.contributor.authorPonomarova, Maryna-
dc.contributor.authorПономарьова, Марина Сергіївна-
dc.contributor.authorBelinska, Anna-
dc.contributor.authorБєлінська, Анна Павлівна-
dc.contributor.authorSvishchova, Yana-
dc.contributor.authorСвіщова, Яна Олександрівна-
dc.contributor.authorNovikova, Viktoriia-
dc.contributor.authorНовікова, Вікторія Євгеніївна-
dc.contributor.authorBarkar, Yevhen-
dc.contributor.authorБаркарь, Євген Володимирович-
dc.contributor.authorHoncharenko, Yana-
dc.contributor.authorГончаренко, Яна Миколаївна-
dc.date.accessioned2025-09-04T10:11:59Z-
dc.date.available2025-09-04T10:11:59Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationStankevych, S., Kalyna, V., Mezentseva, I., Kolontaievskyi, O., Ponomarova, M., Belinska, A., Svishchova, Y., Novikova, V., Barkar, Y., Honcharenko, Y. (2025). Development of biotechnologically modified fat compositions enriched with omega-3 fatty acids using a two-stage transesterification method. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6 (136), 6–13. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12444uk
dc.identifier.issnISSN 1729-3774-
dc.identifier.issnE-ISSN 1729-4061-
dc.identifier.issnISSN-L 1729-3774-
dc.identifier.urihttps://journals.uran.ua/eejet/article/view/337272-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12444-
dc.description.abstractThe object of the study is a two-stage combined transesterification of a fat composition to enrich the latter with ω-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA). The problem was the need to create a stable fat system enriched with ω-3 PUFA, which is minimally oxidized during the production process. The rational parameters of the enzymatic stage of transesterification of fat substrates were substantiated (process temperature 65°C, fat substrate composition: refined deodorized soybean oil: intermediate fat system PMS-MF). The proposed conditions ensure the degree of transesterification of the fat composition at the level of 74.2% with the formation of 0.6% free fatty acids. The oxidative stability of the resulting product is maximum at 4°C, when in 30 days the peroxide value increases to 15.3 mmol ½O2/kg with losses of ω-3 PUFA of 5.1%. The results of the research are explained by the combination of two stages of transesterification: chemical modification of the fat matrix (product – PMS-MF) and enzymatic using Lipozyme TL IM, which minimizes hydrolytic and oxidative processes of labile components. The key distinguishing feature of the research is the combination of a high degree of enzymatic transesterification (74.2%) with a low level of by-products (0.6% free fatty acids). This was achieved due to the rational ratio of substrates and the temperature of enzymatic transesterification, at which ω-3 PUFA are introduced into the fat system. The obtained results open up prospects for the industrial production of health-promoting fat products with an increased content of ω-3 PUFA and specialized food systems. The technology is effective for fat raw materials with a content of ω-3 PUFA of 7±1% and a peroxide value of less than 1 mmol ½O2/kg Об’єктом дослідження є двостадійна комбінована переетерифікація жирової композиції для збагачення останньої ω-3 поліненасиченими жирними кислотами (ПНЖК). Проблема полягала в необхідності створення стабільної жирової системи, збагаченої ω-3 ПНЖК, що мінімально окиснюється під час виробничого процесу. Обґрунтовано раціональні параметри ферментативної стадії переетерифікації жирових субстратів (температура процесу 65°C, склад жирового субстрату: соєва олія рафінована дезодорована : проміжна жирова система PMS-MF). Запропоновані умови забезпечують ступінь переетерифікації жирової композиції на рівні 74,2% при утворенні 0,6% вільних жирних кислот. Окисна стабільність отриманого продукту є максимальною при 4°C, коли за 30 діб пероксидне число зростає до 15,3 ммоль ½O₂/кг при втратах ω-3 ПНЖК 5,1%. Результати досліджень пояснюються поєднанням двох етапів переетерифікації: хімічною модифікацією жирової матриці (продукт – PMS-MF) та ферментативною з використанням Lipozyme TL IM, що мінімізує гідролітичні та окисні процеси лабільних складових. Ключовою відмінною рисою дослідження є поєднання високого ступеню ферментативної переетерифікації (74,2%) з низьким рівнем побічних продуктів (0,6% вільних жирних кислот). Це досягнуто за рахунок раціонального співвідношення субстратів та температури ферментативної переетерифікації, на якій в жирову систему вводять ω-3 ПНЖК. Отримані результати відкривають перспективи для промислового виробництва жирових продуктів оздоровчого призначення з підвищеним вмістом ω-3 ПНЖК та спеціалізованих харчових систем. Технологія є ефективною для жирової сировини з вмістом ω-3 ПНЖК 7±1% та пероксидним числом менше, ніж 1 ммоль ½O₂/кг.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ПК® Український державний університет залізничного транспортуuk
dc.subjecttwo-step transesterificationuk
dc.subjectдвостадійна переетерифікаціяuk
dc.subjectω-3 polyunsaturated fatty acidsuk
dc.subjectω-3 поліненасичені жирні кислотиuk
dc.subjectLipozyme TL IMuk
dc.subjectLipozyme TL IMuk
dc.subjectoxidative stabilityuk
dc.subjectокисна стабільністьuk
dc.subjectfat compositionsuk
dc.subjectжирові композиціїuk
dc.titleDevelopment of biotechnologically modified fat compositions enriched with omega-3 fatty acids using a two-stage transesterification methoduk
dc.title.alternativeРозробка біотехнологічно модифікованих жирових композицій, збагачених омега-3 жирними кислотами, методом двостадійної переетерифікаціїuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.337272-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Development of biotechnologically modified.pdf595,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.