Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12620
Title: Удосконалення технології виробництва хліба пшенично-житнього
Other Titles: Udoskonalennia tekhnolohii vyrobnytstva khliba pshenychno-zhytnoho
Authors: Прокопюк, Вероніка Романівна
Prokopiuk, Veronika Romanivna
Keywords: хліб
khlib
житньо-пшеничний хліб
zhytno-pshenychnyi khlib
житнє борошно
zhytnie boroshno
тістова заготовка
tistova zahotovka
формостійкість
formostiikist
органолептичні властивості
orhanoleptychni vlastyvosti
Issue Date: 2025
Publisher: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Citation: Прокопюк В. Р. Удосконалення технології виробництва хліба пшенично-житнього : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Бакалавр» : 181, Харчові технології / Прокопюк Вероніка Романівна; наук. керівник Тимчак Дмитро; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний факультет, Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2025. – 65 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12620
Abstract: У роботі досліджено вплив виду борошна та складу борошняної суміші на теплотехнічні, фізико-хімічні, структурно-механічні та органолептичні властивості тіста, тістових заготовок та хліба. Доведено, що житнє борошно сприяє швидшому досягненню температури денатурації білків і клейстеризації крохмалю. Досліджено закономірності формування формостійкості тістових заготовок залежно від складу суміші: житньо-пшеничні заготовки характеризувалися різким зростанням формостійкості, а пшеничні – поступовим. Установлено вплив частки житнього борошна на об’єм хліба, глянець кірки та величину упікання. Проведено комплексне оцінювання м’якуша, зокрема визначено його гідрофільність, реологічні характеристики та кислотність. Сформульовано методичні підходи до оцінювання якісних показників хліба, тістових заготовок та зміни їх властивостей у процесі зберігання. U roboti doslidzheno vplyv vydu boroshna ta skladu boroshnianoi sumishi na teplotekhnichni, fizyko-khimichni, strukturno-mekhanichni ta orhanoleptychni vlastyvosti tista, tistovykh zahotovok ta khliba. Dovedeno, shcho zhytnie boroshno spryiaie shvydshomu dosiahnenniu temperatury denaturatsii bilkiv i kleisteryzatsii krokhmaliu. Doslidzheno zakonomirnosti formuvannia formostiikosti tistovykh zahotovok zalezhno vid skladu sumishi: zhytno-pshenychni zahotovky kharakteryzuvalysia rizkym zrostanniam formostiikosti, a pshenychni – postupovym. Ustanovleno vplyv chastky zhytnoho boroshna na obiem khliba, hlianets kirky ta velychynu upikannia. Provedeno kompleksne otsiniuvannia miakusha, zokrema vyznacheno yoho hidrofilnist, reolohichni kharakterystyky ta kyslotnist. Sformulovano metodychni pidkhody do otsiniuvannia yakisnykh pokaznykiv khliba, tistovykh zahotovok ta zminy yikh vlastyvostei u protsesi zberihannia.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12620
Appears in Collections:Кафедра харчових технологій. Бакалаври

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Прокопюк В. Р..pdf1,14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.