Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2228
Назва: Екологічна оцінка варіабельності вмісту нітратів у овочевих та плодово-ягідних культурах у Дніпропетровській області
Інші назви: Ecological assessment of nitrate content variability in vegetable and fruit crops in Dnipropetrovsk region
Автори: Харитонов, Микола Миколайович
Kharytonov, Mykola
Лазарєва, О.М.
Lazaryeva, O.
Лемішко, Світлана Миколаївна
Lemishko, Svitlana
Ключові слова: овочі
vegetables
фрукти
fruits
ягоди
berries
нітрати
nitrates
норма
norm
гранично допустима концентрація
maximum permissible concentration
Дата публікації: 2015
Видавництво: Полтавська державна аграрна академія
Бібліографічний опис: Харитонов М. М. Екологічна оцінка варіабельності вмісту нітратів у овочевих та плодово-ягідних культурах у Дніпропетровській області / М. М. Харитонов, О. М. Лазарєва, С. М. Лемішко // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2015. - № 3. - С. 29-31. - Режим доступу: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2228
Короткий огляд (реферат): Метою роботи є кількісне визначення вмісту нітратів в овочевій і плодово-ягідній продукції після проведення польових дослідів у Дніпропетровській області. Наведено результати визначення нітратів в овочах, плодах і ягодах, що найчастіше використовують у раціоні харчування людини. Контроль вмісту нітратів здійснювався потенціометричним методом з використанням іоноселективного електроду. У результаті проведених досліджень встановлено найбільше перевищення ГДК в таких овочах: редис, буряк, морква і кабачки – із 6 проб 5 перевищують ГДК. Під час визначення вмісту нітратів у картоплі 12 проб із 46 перевищували ГДК, у капусті – 2 проби з 12, а у перці – 2 проби з 9 перевищували ГДК. За вмістом нітратів вивчені в нашій роботі фрукти та ягоди відносяться до групи за малою концентрацією – до 100 мг/кг. Найменший вміст нітратів знайдено у зеленому горошку.The aim of the work is to quantify the content of nitrates in vegetable and fruit products after field experiments in the Dnipropetrovsk region. The results of determination of nitrates in the most frequently used vegetables, fruits and berries are given in the human diet. Control of nitrate content was carried out by potentiometric method with using an ion-selective electrode. As a result of the conducted researches the greatest excess of maximum concentration limit in such vegetables is established: radishes, beets, carrots and zucchini - out of 6 samples 5 exceed the MPC. Under time to determine the content of nitrates in potatoes 12 samples from 46 exceeded the MPC, in cabbage - 2 samples out of 12, and in peppers - 2 samples out of 9 exceeded the MPC.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2015_3_7
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2228
ISSN: 2415-3362 (Online), 2415-3354 (Print)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
VPDAA_2015_3_7.pdf280,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.