Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2798
Назва: Фізико-хімічний склад козячого молока у дрібнотоварному виробництві в умовах природно-сільськогосподарської зони Степу України
Інші назви: Physical and chemical composition of goat milk during smallholder production in the conditions of the natural and agricultural zone of the Steppe of Ukraine
Автори: Антоненко, Петро Павлович
Antonenko, Petro
Antonenko, P. P.
Antonenko, P.
Чумак, Станіслав Владиславович
Chumak, S. V.
Чумак, Владислав Олександрович
Chumak, Vladislav
Chumak, V.
Chumak, V. O.
Ключові слова: температурно-вологісний індекс
temperature-humidity index
властивості молока
properties of milk
місцеві кози
local goats
Дата публікації: 2019
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Антоненко П. П. Фізико-хімічний склад козячого молока при дрібнотоварному виробництві в умовах природно-сільськогосподарської зони Степу України / П. П. Антоненко, С. В. Чумак, В. О. Чумак // Theoretical and Applied Veterinary Medicine / Дніпровський ДАЕУ. – 2019. – Т. 7. – № 4. – С. 198-204. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2798.
Короткий огляд (реферат): Визначено показники молока кіз у дрібнотоварному виробництві в оптимальних кліматичних умовах Донецько-Дніпровського регіону Лівобережної провінції природно-сільськогосподарської зони Степу України. Згідно з визначенням температурно-вологісного індексу прийнятний для кіз клімат спостерігається із квітня. Середні значення та стандартні відхилення окремих фізико-хімічних параметрів молока місцевих кіз протягом лактації такі: жир 4,32 ± 1,25 %, білок 3,22 ± 0,24 %, лактоза 4,78 ± 0,37 %, співвідношення жир / білок 1,35 ± 0,42, СОМО 8,67 ± 0,65 %, густина 29 ± 3 0 А, температура замерзання -0,567 ± -0,039 0 С, електропровідність 4,49 ± 0,47 мС / см, pH 6,73 ± 0,09, кислотність 15,7 ± 1,9 0 Т. На піку лактації у молоці місцевих кіз виявили зниження вмісту білка та лактози, натомість збільшився жир. Виразність такої диспропорції проявилася в динаміці значень співвідношення жир / білок, сухого знежиреного молочного залишку та густини молока. Тому протягом перших 2–3 місяців лактації, коли молоко фактично являє собою єдине джерело поживних речовин для пластичного та енергетичного обміну козенят, концентрація лактози та білка висока. У віці 3–4 місяців козенятам доводиться задовольняти більшість своїх потреб завдяки власному пошуку корму, саме тому склад козячого молока відображає цей процес формування травної системи молодняку. Зниження депресії молока (вища точка замерзання) під час піку лактації, ймовірно, відображає зміну загальної концентрації осмотично активних речовин, особливо лактози, в цей час. Поступове підвищення електропровідності молока протягом усієї лактації викликане накопиченням електролітів, що надходять із крові тварин. Стабільний pH та кислотність молока підтверджують високу стійкість місцевих тварин до захворювань молочної залози, спричині технологічним навантаженням на тварин в умовах інтенсивного виробництва. 87 % загального поголів’я кіз у власності населення означає, що довго залишатиметься важливим забезпечення належного рівня обслуговування дрібної худоби в окремих селянських господарствах, а не у спеціалізованих підприємствах. The purpose of the work was to determine the performance of goat milk in smallholder production in optimal climatic conditions of the Donetsk-Dnipro region of the Left Bank province of the natural-agricultural zone of the Steppe of Ukraine. According to the definition of the temperature - humidity index, the climate acceptable for goats is observed in April. Mean values and standard deviations of physico-chemical parameters of milk were found in local goats at lactation: fat 4.32 ± 1.25 %, protein 3.22 ± 0.24 %, lactose 4.78 ± 0.37 %, fat ratio / protein 1.35 ± 0.42, milk solids-not-fat 8.67 ± 0.65 %, density 29 ± 3 0 A, freezing point -0.567 ± -0.039 0 C, electrical conductivity 4.49 ± 0.47 mS / cm, pH 6, 73 ± 0.09, acidity 15.7 ± 1.9 0 T. At the peak of the lactation curves, local goats showed a decrease in protein and lactose content, instead of an increase in fat. The expressiveness of such a disproportion was manifested in the dynamics of the values of the ratio of fat / protein, milk solids-not-fat and milk density. Therefore, during the first 2–3 months of lactation, when milk is actually the only source of nutrients for plastic and energy metabolism for goatlings, the concentration of lactose and protein is high. At the age of 3–4 months goatlings have to satisfy most of their needs due to their own search for feed, which is why the composition of goat’s milk reflects this process of formation of the young’s animal digestive system. The decrease in milk depression (higher freezing point) during the lactation peak probably reflects a change in the total concentration of osmotically active substances, especially lactose, at this time. The gradual increase in the electrical conductivity of milk throughout the lactation is caused by the accumulation of electrolytes coming from the blood of animals. In fact, the stable pH and acidity of milk confirm the high resistance of local animals to breast diseases, especially subclinical mastitis caused by technological stress on animals under conditions of intensive production technology. The presence of 87 % of the population of goats means that it will remain important for a long time to ensure the proper level of servicing of small cattle in individual peasant farms rather than in specialized enterprises.
Опис: Антоненко Петро Павлович https://orcid.org/0000-0003-1469-0121 Чумак Станіслав Владиславович https://orcid.org/0000-0001-7338-7558 Чумак Владислав Олександрович https://orcid.org/0000-0002-0140-3982
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/243/249
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2798
ISSN: 2663-1156 (Print)
2663-1164 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf1,28 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.