Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3167
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПохил, Володимир Іванович-
dc.contributor.authorPokhil, Volodymyr-
dc.contributor.authorPokhil, V.-
dc.contributor.authorPokhil, V. I.-
dc.contributor.authorPokhyl, V.-
dc.contributor.authorPokhyl, V. I.-
dc.contributor.authorPohyl, V.-
dc.contributor.authorPohyl, V. I.-
dc.contributor.authorPohil, V.-
dc.contributor.authorPohil, V. I.-
dc.contributor.authorМиколайчук, Людмила Петрівна-
dc.contributor.authorMykolaychuk, L. P.-
dc.contributor.authorMykolajchuk, L. P.-
dc.date.accessioned2020-08-30T08:52:52Z-
dc.date.available2020-08-30T08:52:52Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationПохил В. І. М’ясна продуктивність молодняку овець різного походження / В. І. Похил, Л. П. Миколайчук // Theoretical and Applied Veterinary Medicine / Дніпровський ДАЕУ. – 2020. – Т 8. – № 1. – С. 26-30. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3167.uk
dc.identifier.issn2663-1156 (Print)-
dc.identifier.issn2663-1164 (Online)-
dc.identifier.urihttps://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/257-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3167-
dc.descriptionПохил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X Миколайчук Людмила Петрівна https://orcid.org/0000-0001-5331-719Xuk
dc.description.abstractЯкість м’яса та забійні показники овець у першу чергу залежать від породних особливостей і взаємопов’язані з віком, вгодованістю, статтю, умовами годівлі та утримання. За передзабійною, забійною та масою парної туші помісні тварини перевищують своїх чистопородних аналогів. Експериментальна робота виконана в ТОВ «Терра Річ» Пологівського району Запорізької області. На вівцематках романівської породи використано баранів-плідників породи романівська (Рм) та гісар (Г). Сформовано дві групи баран-ців: контрольна з чистопородних тварин романівської породи (Рм × Рм) та дослідна помісей з гісаром (Рм × Г). Контрольний забій баранчиків проводили згідно з методикою оцінювання м’ясної продуктивності овець у 8-місячному віці. Морфологічний склад туш визначали за результатами обвалування напівтуш після 24-годинного охолодження з визначенням виходу м’якоті, кісток і жиру. Хіміч-ний склад визначали у середній пробі м’яса, у найдовшому м’язі спини (mus. longissimus dorsi) визначали кількість внутрішньом’я-зового жиру з подальшим розрахунком калорійності м’яса. Помісні тварини мали вищі показники м’ясної продуктивності, порівняно з чистопородними однолітками романівської породи. Передзабійна жива маса помісних тварин більша на 29,2 %; забійна маса − на 39,7 %. Забійний вихід помісей склав 47,4 %, а в чистопородних – 43,8 %. За абсолютною масою сортових відрубів перевагу також мали помісі: м’ясо першого ґатунку – 94,57 %, другого – 5,43 %, у чистопородних – 91,60 та 8,40 % відповідно. Перевага помісей над чистопородними романівськими баранцями за калорійністю м’язової тканини складає 8,7 %. У тушах помісного молодняку відносна маса м’язової тканини становить 78,8 %, кісток – 21,2 %, проти відповідно 73,3 % та 26,7 % у чистопородних однолітків. Коефіцієнт м’ясності у помісних баранців становить 3,7, а в чистопородних лише 2,7. Установлено в цілому позитивний вплив схрещування на м’ясну продуктивність молодняку. Схрещування маток романівської породи з баранами-плідниками породи гісар можна з успіхом використовувати в товарних вівчарських господарствах. Meat quality and slaughter indices of sheep depend primarily on breed peculiarities and are connected with age, fatness, sex, feeding and keeping conditions. According to the pre-slaughter mass, slaughter mass and mass of paired carcass, crossbred animals exceed their pure-bred counterparts. Experimental work was сonducted at Terra Rich LLC in the Pologivskyi district of Zaporizhia region. Tupping rams (Rom) and Hisar (H) were used on ewes of the Romanivska breed. Two groups of cowslip were formed: a control from purebred animals of the Romanivska breed (Rm × Rm) and experimental crossbreed with Hisar (Rm × H). Control slaughter of young rams was performed in accordance with the method of estimating the slaughtering performance (meet productivity) of sheep at 8 months of age. The morphological composition of the carcasses was determined by the results of the deboned half-carcass after 24-hour cooling to determine the dressing percentage of pulp, bones and fat. The chemical composition was determined in the average meat sample, in the longest muscle of the back (mus. longissimus dorsi) the amount of intramuscular fat was determined with the subsequent caloricity count of the meat. Crossbreed animals had higher indices of productivity than the pure-bred born in the same year of the Romanivska breed. The pre-slaughter live weight of crossbreed animals was greater by 29.2 %; slaughter weight – by39.7 %. Dressing percentage of the crossbreed animals was 47.4 %, and in pure-breds – 43.8 %. The crossbreed animals had absolute preference of varietal cuts: meat of the first сlass – 94.57 %, of the second – 5.43 %, in purebreds – 91.60 and 8.40 %, respectively. The preference for purebred Romanivska sheep on the caloricity of the muscle tissue was 8.7 %. In carcasses of crossbreed young animals, the relative mass of muscle tissue was 78.8 %, bones – 21.2%, versus 73.3% and 26.7 %, respectively, in purebred counterparts. The pulpiness ratio for crossbreed young rams was 3.7 and for purebred young rams was only 2.7. The positive effect of crossbreeding on the meat productivity of young animals has been established. Crossing the ewes of the Romanivska breed with the tupping rams of the Hisar breed can be successfully used in commercial sheep raisings.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherДніпровський ДАЕУuk
dc.subjectжирuk
dc.subjectfatuk
dc.subjectвівці романівської породиuk
dc.subjectsheep of Romanivska breeduk
dc.subjectгісарuk
dc.subjectHisaruk
dc.subjectзабійний вихідuk
dc.subjectdressing percentageuk
dc.subjectзабійна масаuk
dc.subjectslaughter massuk
dc.subjectмаса тушіuk
dc.subjectmass of the carcassuk
dc.subjectморфологічний склад тушіuk
dc.subjectmorphological composition of the carcassuk
dc.subjectкалорійність м’ясаuk
dc.subjectcaloricity of meatuk
dc.subjectбілокuk
dc.subjectprotainuk
dc.titleМ’ясна продуктивність молодняку овець різного походженняuk
dc.title.alternativeMeat productivity of young sheep animalsof different originuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttp://doi.org/10.32819/2020.81005-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.