Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3313
Назва: The impact of certain flavourings and preservatives on the survivability of eggs of Ascaris suum and Trichuris suis
Інші назви: Вплив деяких ароматизаторів та консервантів на живучість яєць Ascaris suum та Trichuris suis
Автори: Boyko, Olexandra O.
Boyko, O. O.
Boyko, A. A.
Boyko, O.
Boyko, A.
Бойко, Олександра Олександрівна
Brygadyrenko, V. V.
Brygadyrenko, Victor
Brygadyrenko, Victor V.
Бригадиренко, Віктор Васильович
Ключові слова: survivability of eggs
живучість яєць
nematodes of pigs
нематоди свиней
flavourings
ароматизатори
preservatives
консерванти
Дата публікації: 2020
Видавництво: Oles Honchar Dnipropetrovsk National University
Бібліографічний опис: Boyko, O. O., & Brygadyrenko, V. V. (2020). The impact of certain flavourings and preservatives on the survivability of eggs of Ascaris suum and Trichuris suis. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 11(2), 344–348. doi:10.15421/022053. URI : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3313.
Короткий огляд (реферат): The article describes a laboratory study of nematocidal properties of flavourings with antibacterial effect against Ascaris suum (Goeze, 1782) and Trichuris suis Schrank, 1788. In the experiments, eight concentrations of food additives with antibacterial properties were used: cinnamaldehyde, benzoic acid, formic acid, linalool, citral, β-ionone. Minimum LC50 value for eggs of A. suum was observed while using cinnamaldehyde and benzoic acid – 1.62 ± 0.37% and 1.69 ± 0.14%, and for eggs of T. suis – 0.57 ± 0.03% and 1.80 ± 0.11% respectively. The lowest influence on the development of eggs of nematodes of pigs’ A. suum and T. suis was exerted by formic acid, linalool, citral and β-ionone. In eggs of A. suum and T. suis, larvae formed in 21 and 50 days even during exposure to 3% emulsions of these substances. The strongest negative impact on the eggs of parasitic nematodes was displayed by cinnamaldehyde flavouring. Further study on nematocidal properties of flavourings, as well as their mixtures, would contribute to the development of preparations which would have a strong effect on eggs and larvae of nematodes of animals and humans. У статті описано лабораторне дослідження нематоцидних властивостей ароматизаторів з антибактеріальним ефектом проти Ascaris suum (Goeze, 1782) та Trichuris suis Schrank, 1788. В експериментах було використано вісім концентрацій харчових добавок з антибактеріальними властивостями: циннамальдегід, бензойна кислота, мурашина кислота, ліналоол, цитрал, β-іонон. Мінімальне значення LC50 для яєць A. suum спостерігалось під час використання циннамальдегіду та бензойної кислоти - 1,62 ± 0,37% та 1,69 ± 0,14%, а для яєць T. suis - 0,57 ± 0,03% та 1,80 ± 0,11% відповідно. Найменший вплив на розвиток яєць нематод свиней A. suum та T. suis справили мурашина кислота, ліналоол, цитрал та β-іонон. В яйцях A. suum і T. suis личинки утворюються через 21 і 50 днів навіть під час впливу 3% емульсій цих речовин. Найсильніший негативний вплив на яйця паразитичних нематод виявив ароматизатор циннамальдегіду. Подальше вивчення нематоцидних властивостей ароматизаторів, а також їх сумішей сприяло б розробці препаратів, які мали б сильний вплив на яйця та личинки нематод тварин і людини.
Опис: Бойко Олександра Олександрівна https://orcid.org/0000-0002-7299-9920
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://medicine.dp.ua/index.php/med/article/view/639/654
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3313
ISSN: 2519-8521 (Print)
2520-2588 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (13).pdf625,16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.