Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3865
Назва: Особливості вірулентності швидкорослих Mycobacte-rium bovis за пасажів в умовах навчальної лабораторії кафедри епізоотології та інфекційних хвороб тварин Дніпровського державного аграрно-економічного університету
Інші назви: Peculiarities of virulence of fast-growing Mycobacterium bovis at passages in the conditions of educational laboratory of the Department of Epizootology and Infectious Diseases of Animals of the Dnipro State Agrarian and Economic University
Автори: Пономаренко, А. Р.
Ponomarenko, A. R.
Ключові слова: інфекційний процес
infectious process
завись
suspended matter
суспензія
suspension
мікобактерії
mycobacteria
вірулентність
virulence
патогенність
pathogenicity
Дата публікації: 2020
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Пономаренко А. Р. Особливості вірулентності швидкорослих Mycobacterium bovis за пасажів в умовах навчальної лабораторії кафедри епізоотології та інфекційних хвороб тварин Дніпровського державного аграрно-економічного університету : магістер. дипломна робота : 211, Ветеринарна медицина / Пономаренко А. Р. ; наук. керівник Ткаченко О. А. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т ветеринарної медицини , Каф. епізоотології та інфекційних хвороб тварин. – Дніпро, 2020. – 74 с. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3865.
Короткий огляд (реферат): В дипломній роботі наведені результати вивчення змін культуральних і тинкторіальних властивостей та дослідження біологічної активності (вірулентності) швидкорослих M. bovis за прямих пасажів. Дослідження проводили на морських свинках масою тіла 250-300 г, не реагуючих на ППД-туберкулін для ссавців (відповідно до існуючих вимог). В результаті досліджень встановлено, що досліджувані швидкорослі патогенні мікобактерії проявляють біологічну активність, яка характеризу-ється певною закономірністю тривалості інфекційного процесу. В перші чотири прямих пасажів через організм морських свинок тривалість виживання послідовно знижується і на четвертому пасажі вона виявилася найкоротшою і склала 29-33 діб. В наступному, розпочинаючи з п’ятого пасажу, тривалість інфекційного процесу скорочувалася і вже на 8-10-му пасажі морські свинки залишалися живими. V dyplomnii roboti navedeni rezultaty vyvchennia zmin kulturalnykh i tynktorialnykh vlastyvostei ta doslidzhennia biolohichnoi aktyvnosti (virulentnosti) shvydkoroslykh M. bovis za priamykh pasazhiv. Doslidzhennia provodyly na morskykh svynkakh masoiu tila 250-300 h, ne reahuiuchykh na PPD-tuberkulin dlia ssavtsiv (vidpovidno do isnuiuchykh vymoh). V rezultati doslidzhen vstanovleno, shcho doslidzhuvani shvydkorosli patohenni mikobakterii proiavliaiut biolohichnu aktyvnist, yaka kharakteryzu-yetsia pevnoiu zakonomirnistiu tryvalosti infektsiinoho protsesu. V pershi chotyry priamykh pasazhiv cherez orhanizm morskykh svynok tryvalist vyzhyvannia poslidovno znyzhuietsia i na chetvertomu pasazhi vona vyiavylasia naikorotshoiu i sklala 29-33 dib. V nastupnomu, rozpochynaiuchy z piatoho pasazhu, tryvalist infektsiinoho protsesu skorochuvalasia i vzhe na 8-10-mu pasazhi morski svynky zalyshalysia zhyvymy.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3865
Розташовується у зібраннях:Кафедра інфекційних хвороб тварин. Магістри

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Пономаренко А.Р..pdf5,98 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.