Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4942
Назва: | Premises and prospects for organising and developing secondary and tertiary producers’ cooperatives in Ukraine: the case of dairy service cooperatives |
Інші назви: | Передумови і перспективи організації та розвитку сільськогосподарських кооперативів другого і третього рівнів в Україні: приклад молочних обслуговуючих кооперативів |
Автори: | Bezus, Roman Безус, Роман Миколайович Burtak, Sofiia Буртак, Софія Григорівна Kriuchko, Lesia Крючко, Леся Станіславівна Dubrova, Natalia Дуброва, Наталя Петрівна |
Ключові слова: | agricultural cooperatives сільськогосподарські кооперативи dairy cooperatives молочні кооперативи cooperative кооперативи cooperative union об’єднання кооперативів secondary and tertiary cooperatives вторинні і третинні кооперативи |
Дата публікації: | 2020 |
Видавництво: | Інститут аграрної економіки УААН |
Бібліографічний опис: | Premises and prospects for organising and developing secondary and tertiary producers’ cooperatives in Ukraine: the case of dairy service cooperatives / R. M. Bezus,S.H. Burtak, L. S. Kriuchko, N.P. Dubrova // Економіка АПК : Міжнар. наук.-вироб. журн. – К., 2020. – Вип. 11. – С. 90-98. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4942 |
Короткий огляд (реферат): | The purpose of the article is to identify the premises and prospects for organising and developing secondary and tertiary producers’ cooperatives in Ukraine, specifically for dairy service cooperatives. Research methods. The research uses dialectical methods of cognition and monographic method – for the analysis of works of Ukrainian and foreign scientists on the problem of agricultural dairy cooperation; empirical and graphical methods – to demonstrate the state of the cooperative movement in European countries and interactions between three levels of cooperatives; remote survey method – to find out the opinions of co-operators about secondary and tertiary cooperatives; abstract logical methods – for theoretical generalizations and formulation of conclusions. Research results. Most cooperators seek a collective solution to the problems of a competitive business environment in Ukraine. The functioning of cooperative unions, which include dairy cooperatives (secondary cooperatives), improved interaction between participants in the dairy business and contributed to better organization of agricultural production in rural communities. According to the respondents’ opinions, the tertiary cooperative is designed to support farmers and cooperatives in solving such significant problems as restrictive legislation, or to support in the process of such critical reforms for agricultural producers as land reform. Those organisations may be able to influence the market conditions, to raise the funding or subsidies for small-scale dairy farmers. Scientific novelty. This article identified the reasons for small-scale dairy farmers to cooperate and their opinions about premises and prospects for organising and developing secondary and tertiary farming cooperatives in Ukraine. It highlighted perspective points of development and improvement for such organizations to support the further functioning of the rural dairy business in Ukraine. In particular, the respondents of surveyed secondary cooperatives are aware of prospective benefits from cooperative unions and expect something similar from starting the tertiary cooperative. They prefer those to be organised based on sectoral mandate and mainly concentrated on legislation and funding matters, but 80% of respondents have doubts about practical realisation of this idea because of such risks as corruption and shadow economy matters. It is important to stress that secondary cooperatives are the business organizations and in the worldwide experience aiming at marketing, processing or trading the production, gaining the bargaining power and market share. Practical significance. Scientists and experts of the agricultural economy can use the results of the study to support the development of secondary and tertiary dairy service cooperatives for improving the working conditions in rural communities with cooperatives and business environment for small-scale dairy producers in Ukraine. Мета статті – виявити передумови і перспективи організації та розвитку сільськогосподарських кооперативів другого і третього рівнів в Україні, зокрема молочних обслуговуючих кооперативів. Методика дослідження. Використано методи: діалектичного пізнання та монографічний – для аналізу робіт українських і зарубіжних вчених із проблеми сільськогосподарської молочної кооперації; емпіричні й графічні – для демонстрації стану кооперативного руху в європейських країнах і взаємодії кооперативів трьох рівнів; дистанційного опитування – для з'ясування думки кооператорів про сільськогосподарські кооперативи другого і третього рівнів; абстрактно-логічні – для теоретичних узагальнень і формулювання висновків. Результати дослідження. Встановлено, що більшість кооператорів прагнуть до колективного вирішення проблем конкурентного ділового середовища в Україні. Функціонування об’єднань молочних кооперативів (кооперативів другого рівня) дозволило поліпшити взаємодію між учасниками молочного бізнесу і сприяло кращій організації сільськогосподарського виробництва в сільських громадах. На думку респондентів, кооператив третього рівня покликаний підтримувати фермерів і кооперативи при вирішенні таких істотних проблем, як обмежувальне законодавство, або в процесі таких критично важливих реформ для сільськогосподарських виробників, як земельна. Ці організації можуть мати можливість впливати на ринкові умови, залучати фінансування або субсидії для дрібних молочних виробників. Елементи наукової новизни. Визначено причини кооперації дрібних молочних фермерів і їхні думка про передумови та перспективи організації та розвитку сільськогосподарських кооперативів другого і третього рівнів в Україні. Позначено перспективні точки розвитку і вдосконалення цих організацій з метою підтримки функціонування сільського молочного бізнесу в Україні. Зокрема, респонденти кооперативів другого рівня обізнані про передбачувані вигоди від кооперативних об’єднань і чекають подібного від створення кооперативу третього рівня. Вони очікують, що він буде організований на основі галузевих повноважень і в основному зосереджений на питаннях законодавства та фінансування. Разом із тим 80% респондентів сумніваються в практичній реалізації цієї ідеї через ризики корупції та тінізації економіки. При цьому об’єднання кооперативів є діловими організаціями, а в контексті світового досвіду спрямовані на маркетинг, переробку або торгівлю продукцією, здобуття переговорної сили та частки ринку. Практична значущість. Вчені та експерти аграрної економіки можуть використовувати результати дослідження для підтримки розвитку молочних обслуговуючих кооперативів другого і третього рівнів в Україні, для поліпшення умов праці в селах із кооперативами та бізнес-середовища для дрібних виробників молочної продукції в Україні |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://eapk.org.ua/sites/default/files/eapk/2020/11/ekonomikaapk_2020_11_p_90_98.pdf http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4942 |
ISSN: | 2221-1055 ISSN 2413-2322 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
ekonomikaapk_2020_11_p_90_98.pdf | 488,19 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.