Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7519
Назва: Продуктивність та якість зерна сортів пшениці озимої в умовах північного степу України
Інші назви: Grain productivity and quality of winter wheat varieties under the Northern Steppe conditions of Ukraine
Автори: Назаренко, Микола Миколайович
Nazarenko, Mykola
Іжболдін, Олександр Олександрович
Izhboldin, Oleksander
Білан, Діана Сергіївна
Bilan, Diana
Ключові слова: пшениця озима
winter wheat
сорт
variety
якість зерна
grain quality
генотип
genotype
якість білка пшениці
wheat protein quality
Дата публікації: 2022
Видавництво: Херсонський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: Назаренко М .М. Продуктивність та якість зерна сортів пшениці озимої в умовах північного степу України / М. М. Назаренко, О.О. Іжболдін, Д. С. Білан // Таврійський науковий вісник. – 2022. – 128. – C. 144–151 . – https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7519 Режим доступу :
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження було вивчити фенологічну мінливість за показниками зернової продуктивності та якості в залежності від генетичного потенціалу сортів пшениці м’якої озимої української селекції в умовах зони недостатнього зволоження. В умовах науково-дослідного поля науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету проводили оцінку 11 сортів пшениці озимої української селекції різних науково-дослідних установ. В якості контролю за врожайністю та якістю зерна використовували сорт Подолянка, також досліджували наступні 10 сортів Самара 2, Перспектива Одеська, Перлина Поділля, Соната Полтавська, Шпалівка, Зореслав, Гром, Зорянка, Порадниця, МІП Лада (селекції України, різні центри від Полісся до Півдня Степу). Дослідні ділянки були розміщенні систематично у трикратній повторності, площа ділянки 5 м2. Оцінювали також вміст білку в зерні, вміст білкових компонентів – гліадинів та глютенинів. Із досліджуваних 10 сортів сформували більш високу врожайність за сорт-стандарт Подолянка в умовах науково-дослідного поля лише два – Соната Полтавська та Гром, причому в окремі роки сорт Гром давав врожайність на рівні стандарту. В результаті структурного аналізу параметрів врожайності встановлено, що вищу зернову продуктивність сорти формували у сорту Соната Полтавська за рахунок високої ваги зерна з головного колосу та маси тисячі зерен, у сорту Гром високої продуктивної кущистості та маси тисячі зерен. Вміст клейковини в зерні показав перевагу сортів Подолянка, Перлина Поділля, Шпалівка, Зорянка. Сорт Шпалівка формує і продуктивність і якість на рівні стандарту. У той час як сорти Перлина Поділля, Зорянка загалом низьковрожайні і можуть використовуватися, особливо останній, виключно як джерело вихідного матеріалу для селекції. За показником вмісту високомолекулярних глютенинів значимо позитивно відрізнялися сорти Шпалівка, Зореслав, по вмісту низькомолекулярних сорти Перлина Поділля, Соната Полтавська, показник вмісту гліадинів високий у сорту Соната Полтавська. За комплексом ознак продуктивності та якості варто використовувати сорт Соната Полтавська та сорт Гром та особливу увагу приділити першому з генотипів. Також слід відмітити сорт Шпалівка, що за врожайності не поступався сорту Подолянку та мав гарну якість зерна. The purpose of the study was to study the phenological variability in terms of grain productivity and quality depending on the genetic potential of soft winter wheat varieties of Ukrainian selection in the conditions of the zone of insufficient moisture. In the conditions of the scientific research field of the scientific and educational center of practical training of the Dnipro State Agrarian and Economic University, an assessment of 11 varieties of Ukrainian winter wheat from various research institutions was carried out. As a control over yield and grain quality, the variety Podolyanka was used, and the following 10 varieties Samara 2, Perspektyva Odeska, Perlyna Podillya, Sonata Poltavska, Shpalivka, Zoreslav, Grom, Zoryanka, Poradnytsia, MIP Lada were also studied (breeding of Ukraine, various centers from Polissia to South of the Steppe). The test plots of the experiment were placed in a regular manner with a seeding scheme in triplicate, an area of 5 m2 each, the standard seeded once per experiment. The content of protein in the grain, the content of protein components gliadins and glutenins were also evaluated. The studied set of 10 varieties showed a higher yield than the standard variety Podolyanka in the conditions of the research field only in two varieties Sonata Poltavska and Grom, and in some years the variety Grom gave a yield at the level of the standard. As a result of the structural analysis of the yield parameters, it was established that the higher grain productivity of the variety was formed for the variety Sonata Poltavska due to the high weight of the grain from the main spike and the mass of one thousand grains, in the variety Grom of high productive bushiness and the mass of one thousand grains. Analysis of grain quality was carried out based on the protein content of grain, the gluten content of grain showed the superiority of varieties Podolyanka, Perlyna Podillya, Shpalivka, and Zoryanka. The variety Shpalivka forms both productivity and quality at the level of the standard, and therefore, in general, is quite at the level for the region. While the varieties Perlyna Podillia and Zoryanka are generally low-yielding and can be used, especially the latter, exclusively as a source of raw material for selection. Varieties Shpalyvka and Zoreslav stood out significantly positively according to the content of high-molecular-weight glutenins, Perlyna Podillya and Sonata Poltavska were low-molecular-weight varieties, and the content of gliadins was high for the variety Sonata Poltavska. Based on the set of productivity and quality characteristics, it is worth using the variety Sonata Poltavska and the variety Grom, and pay special attention to the first of the genotypes. It should also be noted that the variety Shpalyvka was not inferior to the variety Podolyanka in terms of yield and had good grain quality.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7519
ISSN: 2226-0099
2664-6102
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7.pdf595,87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.