Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7549
Назва: | Управління бізнес-процесами сільськогосподарських підприємств |
Інші назви: | Management of business processes in agricultural enterprises |
Автори: | Миронова, Олена Олександрівна Myronova, O. O. |
Ключові слова: | система управління бізнес-процесом сільськогосподарського підприємства management system of business process of agricultural enterprise процесний підхід до управління process approach to management бізнес-процес business process ефективність управління бізнес-процесом business process management efficiency |
Дата публікації: | 2019 |
Видавництво: | Дніпровський ДАЕУ |
Бібліографічний опис: | Миронова О. О. Управління бізнес-процесами сільськогосподарських підприємств : дис… канд. екон. наук : [спец]. 08.00.04 – « Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності) » / О. О. Миронова ; Дніпровський ДАЕУ. – Дніпро : 2019. – 242 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7549. |
Короткий огляд (реферат): | У дисертації уточнена сутність та зміст категорії «управління бізнес-процесами», встановлений взаємозв’язок понять «система управління бізнес-процесами», «бізнес-моделювання», «бізнес-процесний аналіз». Запропоновано розглядати бізнес-процес як функціональний перетворювач, під яким розуміється множина інтегрованих функцій бізнес-процесу (системного елементу), реалізація яких здійснює запитуване перетворення. І відповідно під бізнес-процесом можливо розуміти вплив перетворювача вхідних ресурсів з метою одержання корисного кінцевого або проміжного продукту або товару (виходу) для задоволення потреб кінцевих споживачів виробничої системи та інших бізнес-процесів. Це визначення виявляє дві характерні риси бізнес-процесу: результат відбувається під впливом перетворювача; результат, отриманий на виході бізнес-процесу, задовольняє потреби кінцевих споживачів або інших бізнес-процесів. Визначено, що на цей час у вітчизняній практиці розглядають переважно тільки два підходи до впровадження процесної системи управління на підприємстві – еволюційний і революційний. Підхід еволюційний – комбінація процесного підходу з існуючою функціонально-ієрархічною структурою. Підхід революційний – виділення в організації «наскрізних» бізнес-процесів, не прив'язаних до границь підрозділів. При накладенні наскрізних процесів на традиційну функціональну структуру організація зустрічається з проблемою розподілу ресурсів, задіяних у кожному із процесів. При збереженні функціональної структури для того, щоб усі ці ресурси виявилися в розпорядженні власника наскрізного процесу, повинні бути створені чіткі правила, механізми виділення ресурсів керівниками функціональних підрозділів. Керівник функціонального підрозділу в цьому випадку відіграє роль власника ресурсів, а одним з його найважливіших завдань є забезпечення наскрізного процесу ресурсами. При такому підході доцільно, щоб власниками процесів були керівники верхнього рівня. Важливо також, щоб на підприємстві була чітко регламентована взаємодія власників процесів з керівниками функціональних підрозділів (власниками ресурсів). Фактично це означає зміну системи управління підприємством і перехід на матричну або проектну структуру. У таких структурах управління повинно здійснюватися як по горизонталі (процесне), так і по вертикалі (функціональне). Запропоновано визначати економічну категорію «бізнес-процес сільськогосподарських підприємств» як послідовність технологічно взаємозалежних дій (робіт), що вимірюються та можуть значно змінюватися в залежності від погодних умов, керовані власниками та виконуються персоналом, який використовує специфічні ресурси, з метою забезпечення за певною технологією перетворювати входи у виходи для досягнення результату, який має конкретні параметри та здатний задовольнити внутрішніх і зовнішніх споживачів, а також самозбереження самих господарюючих суб'єктів аграрного сектору, як фактору розвитку українського села. На сільськогосподарських підприємствах, де виробляється велика номенклатура продукції, різної по властивостям, по засобам та технологіям виробництва, по строкам виготовлення, по методах реалізації, по обсягах виробництва і т.і, виділення наскрізних процесів ускладнюється тим, що це може привести до створення окремих служб постачання, реалізації для переважної більшості бізнес-процесів і таким чином збільшиться витрати на бізнес-процес. Створювати наскрізні бізнес-процеси доцільно для вузькоспеціалізованих сільськогосподарських підприємств (птахофабрики, підприємства з відгодівлі тварин), для решти сільськогосподарських підприємств більш підходить еволюційний підхід до впровадження процесної системи управління підприємством. Розроблено принципи структуризації та порядок формування бізнес-процесної структури підприємства. Як основні принципи структуризації виділяємо наступні: домінування головної цілі; стратегічна спрямованість; галузева приналежність; концентрація капіталу; врахування існуючої організаційної структури; врахування технологічних особливостей. В цілому можна скласти декілька варіантів наборів бізнес-процесних структур. Тоді встає проблема вибору оптимального варіанту. Оптимальний варіант визначається з точки зору реалізації кінцевої цілі виробничої системи. Оцінка варіантів може вироблятися методом аналізу ієрархії. Далі процес проектування системи відбувається як процес послідовного формування і перетворення моделей функціонально-структурної організації підприємства. Визначено, що найбільш складними для моделювання є бізнес-процеси рослинництва, оскільки у них може не бути чітко встановлених параметрів проходження процесу, тому що процеси в рослинництві по’вязані з ґрунтовими та природно-кліматичними умовами. Ці умови в динаміці можуть суттєво впливати на швидкість проходження технологічних операцій, їх структуру і обсяг. В тваринництві в масштабах великих комплексів при досягненні певного рівня концентрації виробництва потрібне управління окремими процесами як у розрізі технологій виробництва продукції (наприклад, поточно-цехова система), так і окремих елементів організації виробництва молока (забезпечення кормами, підтримка мікроклімату у виробничих приміщеннях, ветеринарне забезпечення і т.і.). Особливу значимість процесний підхід до управління виробництва молока здобуває у великих агропромислових формуваннях холдингового типу в умовах територіальної розосередженості підрозділів, що спеціалізуються на виробництві молока, або при реалізації інвестиційних проектів по створенню молочних комплексів і мегаферм із високою концентрацією поголів'я. Окреслено етапи впровадження процесного підходу до управління та визначено, що детальна модель бізнес-процесів дозволить: описати, «побачити» і скорегувати майбутню систему управління підприємством до того, як вона буде реалізована фізично; зменшити витрати на створення системи управління; оцінити роботи в контексті витрат часу та отримання результатів; досягти взаєморозуміння між усіма учасниками проекту; поліпшити якість створюваної системи управління. Виділені особливості управління процесами в рамках загального управління сільськогосподарською організацією: ресурси можуть перерозподілятися від допоміжних і додаткових процесів до основних; виходи процесу завжди контролюються, інформація є основним джерелом про показники продукту процесу; задоволеність споживачів оцінюється поза конкретним процесом, але на рівні мережі процесів; виходи процесу управління організацією є входами інших процесів. Визначено що до основних параметрів бізнес-процесів у сільському господарстві можна віднести: ефективність – найкраще використання ресурсів, скорочення витрат або тривалості бізнес-процесів, оптимізація управлінського процесу, відношення приросту прибутку, отриманого в результаті бізнес-процесу, до використаних капітальних вкладень у поліпшення процесу; результативність – результат, отриманий у співвідношенні до того, який прагли бачити споживачі; адаптованість – реагування бізнес-процесів на зміну в зовнішньому середовищі; продуктивність – відношення кількості одиниць на вході до кількості одиниць на виході; тривалість – період часу між початком бізнес-процесу і його закінченням; вартість процесу – сукупність усіх витрат в грошовому вираженні, для однократного виконання процесу; прибутковість – відношення прибутку на виході до обсягу витрат на вході; керованість – можливість привести бізнес-процес до досягнення поставленої цілі. Доведено ефективність впровадження системи управління бізнес-процесами сільськогосподарських підприємств, що впровадили запропоновану систему у практичну діяльність. The thesis clarifies the essence and content of the category "business process management", establishes the relationship between the concepts of business process management system, business modeling, and business process analysis. It is proposed to consider the business process as a functional converter, which is understood as the set of integrated functions of the business process (system element), the implementation of which performs the requested transformation. And accordingly, under the business process, it is possible to understand the influence of the input source converter in order to obtain a useful final or intermediate product or output to meet the needs of end-users of the production system or other business processes. This definition identifies two peculiarities of the business process: the result occurs under the influence of the converter; the result obtained at the exit of the business process, satisfies the needs of end-users or other business processes. It is determined that at present in the domestic practice only two approaches to the introduction of the process management system in the enterprise are considered - evolutionary and revolutionary. An evolutionary approach is a combination of a process approach with an existing functional hierarchical structure. The revolutionary approach is the allocation in the organization of "through" business processes, not bound to the boundaries of the divisions. When applying through processes to the traditional functional structure, an organization encounters the problem of allocating resources involved in each process. When maintaining the functional structure in order for all these resources to be at the disposal of the owner of the through process, clear rules and mechanisms for allocating resources by the heads of the functional units should be established. The head of the functional unit in this case plays the role of the owner of resources, and one of his most important tasks is to ensure the through-process process resources. With this approach, it is expedient that the owners of the processes were top level executives. It is also important that the company has a clearly regulated interaction of process owners with the heads of functional units (owners of resources). In fact, this means changing the enterprise management system and switching to a matrix or design structure. In such structures, management should be carried out both horizontally (process) and vertically (functional). It is proposed to define the economic category "business process of agricultural enterprises" as a consistent and purposeful activity of economic entities in the sphere of production, sale of agricultural products and services of agricultural sectors, in order to obtain the profit necessary for both simple and expanded reproduction of food products and agricultural raw materials, as well as self-preservation of the economic entities themselves of the agrarian sector as a factor for the development of Ukrainian villages and. At agricultural enterprises, where a large range of products is produced, different in terms of properties, in terms of means and technologies of production, in terms of production, in sales methods, in terms of production volumes, etc., the allocation of through processes is complicated by the fact that this may lead to the creation of separate services supply, implementation for the vast majority of business processes and thus increase the cost of the business process. It is expedient to create cross-cutting business processes for highly specialized agricultural enterprises (poultry farms, fattening companies), for the remaining agricultural enterprises, an evolutionary approach to the implementation of the process management system of the enterprise is more suitable. It is determined that the most complex for modeling are business processes of crop production, since they may not have clearly defined parameters of passing the process, because the processes in plant growing are connected with soil and climatic conditions. These conditions in the dynamics can significantly affect the speed of technological operations, their structure and volume. In large-scale livestock production, when a certain level of production concentration is reached, management of individual processes is required, as in the context of production technologies (for example, the current-chain system), as well as separate elements of the organization of milk production (feed provision, microclimate support in production facilities, veterinary support and so on). Of particular importance is the process approach to milk production management in large agricultural holding formations of holding type in the conditions of territorial dispersion of units specializing in milk production, or in the implementation of investment projects for the establishment of dairy complexes and megapharmes with a high concentration of livestock. The stages of implementation of the process management approach are outlined and it is determined that a detailed model of business processes will allow: to describe, "see" and adjust the future enterprise management system before it is implemented physically; reduce the cost of creating a management system; evaluate work in the context of time expenditures and obtain results; achieve mutual understanding among all project participants; improve the quality of the management system that is being created. The peculiarities of process management in the general management of the agricultural organization are distinguished: resources can be redistributed from the auxiliary and additional processes to the main ones; process outputs are always monitored, information is the main source of product process indicators; consumer satisfaction is evaluated outside a specific process, but at the level of the network of processes; outputs process management organization are the inputs of other processes. It is determined that the main parameters of business processes in agriculture can be attributed: efficiency - the best use of resources, reduce costs or duration of business processes, optimization of management process, the ratio of profit growth obtained as a result of the business process, the capital investment used to improve the process ; effectiveness - the result obtained in relation to the one sought by consumers; adaptability - response of business processes to change in the external environment; productivity - the ratio of the number of units at the input to the number of units at the output; duration - the period between the beginning of the business process and its completion; cost of the process - a set of all costs in monetary terms, for a single execution of the process; profitability - the ratio of profit at the exit to the amount of input costs; manageability - the ability to bring the business process to achieve the goal. The efficiency of implementation of the management system of business processes of agricultural enterprises, which introduced the proposed system into practical activity, has been proved. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7549 |
Розташовується у зібраннях: | Дисертації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
dis Миронова-1-23_merged.pdf | 533,53 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.