Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7773
Назва: | Біологічна цінність зеленої маси амаранту та її використання у складі комбінованих силосів для молодняку свиней |
Інші назви: | Biological value of green amaranth mass and its use in composition of combined silos for young pigs |
Автори: | Кривий, М. М. Kryvyi, M. Горчанок, Анна Володимирівна Horchanok, Anna Horchanok, A. Horchanok, A. V. Gorchanok, A. V. Кузьменко, О. А. Kuzmenko, O. Васільєв, Р. О. Vasiliev, R. Діхтяр, О. О. Dikhtyar, O. |
Ключові слова: | годівля feeding свині pigs зелена маса green mass урожайність productivity поживні речовини nutrients |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Білоцерківський НАУ |
Бібліографічний опис: | Біологічна цінність зеленої маси амаранту та її використання у складі комбінованих силосів для молодняку свиней / [ М. М. Кривий, А. В. Горчанок, О. А. Кузьменко та ін. ] // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва : зб. наук. праць / Білоцерківський НАУ. – 2023. – № 1(178). – С. 57-66. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7773. |
Короткий огляд (реферат): | Щороку в Україні та усьому світі збільшується попит на зернову продукцію. Зростання світових цін на зерно робить тваринницьку продукцію високовитратною та менш рентабельною. Своєю чергою, зміна природно-кліматичних умов, дефіцит енергоресурсів спонукають вчених до пошуку кормових культур, які були б високоврожайними, дешевими, біологічно повноцінними, екологічно чистими, здатними ефективно впливати на продуктивність тварин та заміняти частину зернових кормів. Сьогодні кліматичні умови регіону Полісся, селекція та прогресивні технології забезпечують зростання вирощування малопоширених кормових культур. Крім того, зростає інтерес до рослин-інтродуцентів та самого інтродуційного процесу. Ці рослини високоврожайні, з високим умістом біологічно повноцінного протеїну, здатні за короткий період вегетації сформувати потужну біомасу і бути стійкими до несприятливих екологічних факторів. Вивчаючи результати досліджень з використання нетрадиційних культур, до яких належить родина амарантових (Amaranthus L), важливе значення мають питання пошуку науково-обґрунтованих типів годівлі свиней з використанням дешевих і високопоживних соковитих кормів. Для реалізації зазначеної мети було поставлено такі завдання: дослідити фенологічні показники, урожайність та хімічний склад зеленої маси амаранту за фазами росту і розвитку; розробити рецепти силосів та визначити оптимальну кількість зеленої маси амаранту в складі комбінованих силосів для молодняку свиней на відгодівлі. Під час розроблення рецептів комбінованих силосів ми дотримувались наступних вимог: комбінований силос повинен мати високу енергетичну цінність – біля 4 МДж в одному кілограмі корму; вміст перетравного протеїну на одну кормову одиницю – 80-100 г та оптимальну кількість органічних кислот. Встановлено, що максимальний урожай зеленої маси амаранту (245,5 ц/га) та вихід сухої речовини (62,5 ц/га) отримано у фазі воскової стиглості. До складу комбінованих силосів в умовах Полісся України доцільно включати 20–26 % зеленої маси амаранту та згодовувати свиням на відгодівлі від 55 % до 75 % за загальною поживністю. Every year in Ukraine and around the world, the demand for grain products increases, which leads to increased competition between humans and animals. The increase in global grain prices makes livestock production more expensive and less profi table. In turn, the change in natural climatic conditions, the shortage of energy resources prompts scientists to search for fodder crops that would be high-yielding, cheap, biologically complete, ecologically clean, able to eff ectively infl uence the productivity of animals and replace part of grain fodder. Today, the climatic conditions of the Polissia region, selection and advanced technologies ensure the growth of the cultivation of rare fodder crops. In addition, there is growing interest in introduced plants and the introduction process itself. These are high-yielding plants with a high content of biologically complete protein, capable of forming powerful biomass in a short growing season and being resistant to adverse environmental factors. Studying the results of research on the use of nontraditional crops, which include the amaranth family (Amaranthus L), in our opinion, the issue of fi nding scientifi cally based types of pig feeding using cheap and highly nutritious juicy fodder is of great importance. In order to realize this goal, the following tasks were set: to investigate the phenological parameters, yield and chemical composition of the green mass of amaranth according to the phases of growth and development; develop silage recipes and determine the optimal amount of amaranth green mass in the composition of combined silages for fattening young pigs. When developing recipes for combined silages, we followed the following requirements: combined silage should have a high energy value of about 4 MJ in one kilogram of feed; the content of digestible protein per feed unit is 80-100 g and the optimal amount of organic acids. It was established that the maximum yield of amaranth green mass (245.5 t/ha) and the yield of dry matter (62.5 t/ha) was obtained in the phase of wax maturity. It is advisable to include 20-26% of the green mass of amaranth in the composition of combined silos in the conditions of the Polissia of Ukraine and feed it to pigs for fattening from 55% to 75% in terms of total nutrition. |
Опис: | Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477 |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://tvppt.btsau.edu.ua/sites/default/files/visnyky/pererobka/tehnol_1_2023.pdf https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7773 |
ISSN: | 2310-9289 (print) 2415-7635 (online) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
tehnol_1_2023-57-66.pdf | 636,34 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.