Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8506
Назва: Особливості формування врожайності у столових сортів винограду
Інші назви: Peculairities of yield formation for table grape varieties
Автори: Петренко, Алла Іванівна
Petrenko, Alla
Назаренко, Микола Миколайович
Nazarenko, Mykola
Ключові слова: виноград столовий
table grapes
сорт
variety
врожай
yield
структура врожайності
yield structure
онтогенез
ontogenesis
Дата публікації: 2023
Видавництво: Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України
Бібліографічний опис: Петренко А. І. – Особливості формування врожайності у столових сортів винограду / А. І. Петренко, М. М. Назаренко // Аграрні інновації. – 2023. – 18. – C. 211-215. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8506
Короткий огляд (реферат): Вирощування винограду столового в регіоні має особливе господарське значення, що обумовлене господарсько-цінними харчовими і дієтичними властивостями столового винограду та продукції переробки. Мета. Метою було встановити особливості формування врожайності п’яти столових сортів винограду та визначити елементи структури врожайності та особливості формування кущів винограду столових сортів, провести аналіз впливу окремих елементів на товарну продуктивність. Методи: Використовували для дослідження сорти винограду столового Аркадія, Надєжда АЗОС, Преображеніє, Дубовський розовий, Румейка. Насадження закладено за схемою садіння 3,5 × 1,5 м. Повторність трьохкратна. Ділянки розміщено послідовно, по десять облікових кущів. Вирощувався на краплинному зрошувані в підзонi Північного Степу України. Клiмат помiрно-континентальний, характеризується чiтко означеною посушливiстю. Результати. Протягом періоду активного росту та формування продуктивної лози проводили аналіз такого показника як довжина пагону для характеристики онтогенезу рослини. Вона поступово зростає навіть після настання товарного плодоношення. Значимим для продуктивності є два чинника більш швидке лінійне наростання вегетативної маси в онтогенезі на другий-третій рік культивації та відносне використання частки цієї маси для формування товарної продукції. Було встановлено відносне значення окремих ознак та їх вплив на врожайність з одиниці площі. Такі ознаки як довжина пагонів діаметр пагону, площа поперечного перерізу та його об’єм з вивчених морфометричних ознак суттєво не вплинули на врожайність. Середня довжина пагону та визріла частина грона вже були статистично достовірні в своєму впливі. Серед ознак, що безпосередньо відносяться до структури врожайності статистично значимо вплинули всі, але більше значення мали середня маса грона та продуктивність з куща. Саме вони обумовили перевищення за врожайністю трьох сортів Надєжда АЗОС, Преображеніє, Дубовський розовий. Висновки. Суттєво підвищення продуктивності показали три з п’яти досліджених сортів, а саме Надєжда АЗОС, Преображеніє, Дубовський розовий, що перевищили інші два сорти за такими ключовими показниками як довжина пагону (частково) та визріла частина грона з морфометричних та показники кількість грон, середня маса грона та продуктивність з куща. Переваги 215 Аграрні інновації. 2023. № 18 Селекція, насінництво за продуктивністю обумовлені більш високими темпами росту та розвитку у цих сортів на другий-третій рік вирощування. В майбутньому планується провести аналіз продуктивності вирощуваних сортів в умовах закритого грунта та аналіз якості отриманої товарної продукції. The cultivation of table grapes in the region has a special economic significance due to the economically valuable food and dietary properties of table grapes and processing products. Purpose. The aim was to establish the features of yield formation of five table grape varieties and to determine the elements of the yield structure and the features of the formation of grape bushes of table varieties, to conduct an analysis of the influence of individual elements on market productivity. Methods. Table grape varieties Arkadiya, Nadezhda AZOS, Preobrazhenie, Dubovsky rozovyi, Rumeyka were used for research. Plantings are planted according to the planting scheme of 3.5 × 1.5 m. Repetition is threefold. Plots are placed consecutively, ten accounting bushes each. It was grown on drip irrigation in the subzone of the Northern Steppe of Ukraine. The climate is temperate-continental, characterized by clearly defined aridity. Results. During the period of active growth and the formation of a productive vine, an analysis of such an indicator as shoot length was performed to characterize the ontogenesis of the plant. It gradually grows even after the onset of commercial fruiting. Two factors that are significant for productivity are the faster linear growth of vegetative mass in the ontogeny of the second or third year of cultivation and the relative use of a share of this mass for the formation of marketable products. The relative importance of individual characteristics and their influence on yield per unit area was determined. Characteristics such as shoot length, shoot diameter, cross-sectional area, and its volume from the studied morphometric features did not significantly affect yield. The average length of the shoot and the ripe part of the bunch were already statistically significant in their effect. Among the signs directly related to the yield structure, all had a statistically significant effect, but the average weight of bunches and productivity per bush were more important. It was they who caused the excess in yield of three varieties Nadezhda AZOS, Preobrazhenie, and Dubovsky rozovyi. Findings. A significant increase in productivity was shown by three of the five studied varieties, namely Nadezhda AZOS, Preobrazhenie, Dubovsky rozovyi, which exceeded the other two varieties by such key indicators as the length of the shoot (partially) and the ripe part of the bunch from the morphometric indicators, the number of bunches, the average weight clusters and productivity from the bush. Productivity advantages are due to higher rates of growth and development of these varieties in the second or third year of cultivation. In the future, it is planned to conduct an analysis of the productivity of cultivated varieties under conditions of closed soil and an analysis of the quality of the obtained commercial products.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://agrarian-innovations.izpr.ks.ua/index.php/agrarian/article/view/416
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8506
ISSN: ISSN: 2709-4405 (Print)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4 (2).pdf324,69 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.