Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8678
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЗажарська, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorZazharska, Natalia-
dc.contributor.authorZazharska, Nataliia Volodymyrivna-
dc.contributor.authorZazharska, N. V.-
dc.date.accessioned2023-11-28T14:11:32Z-
dc.date.available2023-11-28T14:11:32Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationЗажарська Н. В. Здоров’я дійного стада і показники якості молока / Н. В. Зажарська // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Серія : Ветеринарні науки || Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series : Veterinary sciences / Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. – 2023. – Т. 25. – № 110. – С. 99-103. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8678.uk
dc.identifier.issn2518–7554 print-
dc.identifier.issn2518–1327 online-
dc.identifier.urihttps://nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/view/4859-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8678-
dc.descriptionЗажарська Наталія Володимирівна https://orcid.org/0009-0004-4425-7884uk
dc.description.abstractУ сучасному світі дуже велика увага приділяється безпечності і якості харчових продуктів. Молоко і молочні продукти користуються суттєвим попитом серед населення, займають значний сегмент у різноманітті їжі людини. Вміст жиру і білка характеризують якість молока і мають велике значення. Від цих показників залежить вартість сировини, отже, й прибуток фермера. Неможливо виробити високоякісний продукт з небезпечної сировини. Здоров’я вимені великої рогатої худоби є важливим фактором для добробуту тварин і економіки молочної ферми. Метою досліджень був аналіз даних, які характеризують здоров’я дійних корів і показників якості молока (вмісту жиру і білка залежно від місяця року). Досліджували збірне молоко від корів молочно-виробничого комплексу “Єкатеринославський”, місто Дніпро. Наведені середні показники вмісту жиру і білка за місяць протягом 2021 і 2022 років. Були проаналізовані дані господарства: частка нових випадків маститу у дійних корів щомісячно за 2021 і 2022 роки. Найменший вміст жиру (3,47–3,65 %) і білка (3,26–3,41 %) у молоці корів молочного комплексу “Єкатеринославський” спостерігається влітку, що обумовлено найбільшою кількістю молока, яке отримують від корів саме у цей період. Прийнято вважати, що дійне стадо благополучне, якщо частка корів з маститом не перевищує 4 %. Цей показник був перевищений тільки одного разу – у червні 2022 р. (4,45 %). У 2021 р. найвищі показники кількості випадків маститу спостерігали у січні і грудні – 2,96 і 3,05 % відповідно. Найменша частка нових випадків маститу виявлена у вересні і листопаді – 1,52 і 0,97 % відповідно. Можливо, це пов’язано з масовим запуском корів і сухостійним періодом. У 2022 р. дійне стадо збільшилося на понад 100 корів, зросла й частка нових випадків маститу. Найвищі показники випадків маститу у 2022 р. спостерігали у червні і липні – 4,45 і 3,84 % відповідно. Найменша частка нових випадків маститу виявлена у серпні та листопаді – 2,72 і 2,54 % відповідно. Загалом дійне стадо молочного комплексу благополучне щодо маститу, частка цього захворювання менша ніж 4 %. Now a lot of attention is paid to the safety and quality of food products. Milk and dairy products are in significant demand among the population and occupy a significant segment in the variety of human food. The content of fat and protein characterize the quality of milk and are of great importance. The cost of raw materials, therefore, the farmer's profit, depends on these indicators. It is impossible to produce a high-quality product from hazardous raw materials. Cattle udder health is an important factor in animal welfare and dairy farm economics. The purpose of the research was to analyze data characterizing the health of dairy cows and milk quality indicators (fat and protein content depending on the month of the year). Collected milk from cows of the farm “Yekaterinoslavsky”, Dnipro city, was studied. Average indicators of fat and protein content per month during 2021 and 2022 are presented. Farm data were analyzed: the proportion of new cases of mastitis in dairy cows per month for 2021 and 2022. The lowest content of fat (3.47–3.65 %) and protein (3.26–3.41 %) in the cow milk is observed in the summer, which is due to the largest amount of milk obtained from cows during this period. It is accepted that the dairy herd is healthy if the proportion of cows with mastitis does not exceed 4 %. This indicator was exceeded only once – in June 2022 (4.45 %). In 2021, the highest rates of mastitis cases were observed in January and December – 2.96 and 3.05 %, respectively. The smallest share of new cases of mastitis was noted in September and November – 1.52 and 0.97 %, respectively. Perhaps this is connected with the mass launch of cows and the dry period. In 2022, the dairy herd increased by more than 100 cows, and the proportion of new cases of mastitis increased. The highest rates of mastitis cases in 2022 were observed in June and July – 4.45 and 3.84 %, respectively. The lowest proportion of new cases of mastitis was noted in August and November – 2.72 and 2.54 %, respectively. In general, the dairy herd of the dairy complex is safe from mastitis, the share of this disease is less than 4 %.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицькогоuk
dc.subjectмаститuk
dc.subjectmastitisuk
dc.subjectкоровиuk
dc.subjectcowsuk
dc.subjectжирuk
dc.subjectfatuk
dc.subjectбілокuk
dc.subjectproteinuk
dc.titleЗдоров’я дійного стада і показники якості молокаuk
dc.title.alternativeHealth of the dairy herd and indicators of milk qualityuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32718/nvlvet11016-
Розташовується у зібраннях:Публікації аспірантів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття_Львів_2023 (1).pdf640,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.