Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/87
Назва: Вміст імуноглобулінів у овечому і козиному молозиві
Інші назви: The concentration of immunoglobulin in sheep and goat colostrums
Автори: Зажарська, Надія Миколаївна
Zazharska, Nadiia
Костюченко Катерина Г
Kostiuchenko, Kateryna
Білоголовська О. Ю.
Bilogolovska, Olexandra
Ключові слова: овече молозиво
sheep colostrum
козине молозиво
goat colostrum
період лактації
lactation period
електропровідність
electrical conductivity
імуноглобуліни
immunoglobulins
білок
protein
лактоза
lactose
Дата публікації: 2017
Видавництво: Житомирський національний аграрно-екологічний університет
Бібліографічний опис: Зажарська Н. М. Вміст імуноглобулінів у овечому і козиному молозиві / Н. М. Зажарська, К. Г. Костюченко, О. Ю. Білоголовська // Вісник ЖНАЕУ. Ветеринарна медицина. – Житомир, 2017. – № 2(63). – Т. 3. – С 88-93. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/87.
Короткий огляд (реферат): The changes of organoleptic, physical-chemical parameters and concentration of immunoglobulin were studied in sheep and goat colostrums. On the first day of lactation content of lactose, protein, dry non-fat milk solids and density in colostrum of sheep were significantly higher compared to the fourth day (P <0,01). The electrical conductivity tends to increase on the second day by 55,8% (P <0,05), on the third day – by 69,0% (P <0,05), and the fourth – by 80, 6% (P <0,05) in comparison with the first yield. Starting from the second to the seventh day of lactation, a gradual decrease of immunoglobulin concentration was observed. The highest concentration of immunoglobulin in sheep colostrums was noticed on the first day of lactation 25,45±3,63 mg/ml. During the period from second to seventh day of lactation the concentrations of immunoglobulin significantly decreased in sheep and goat colostrums compared to the first colostrums yield (P<0,001 and P<0,05 respectively). Були вивчені зміни органолептичних, основних фізико-хімічних показників та концентрації імуноглобулінів у овечому та козиному молозиві. В перший день лактації вміст білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку та густина в молозиві овець були значно більшими у порівнянні до показників четвертого дня (Р<0,01). Навпаки, у порівнянні з першим надоєм електропровідність має тенденцію збільшуватись: на другий день – на 55,8% (Р<0,05), на третій день – на 69,0% (Р<0,05), а на четвертий – на 80,6% (Р<0,05). Найбільший вміст імуноглобулінів відмічений в перший день лактації в овечому молозиві – 25,45±3,63 мг/мл, в козиному – 15,79±4,60 мг/мл. Починаючи з другого до сьомого дня лактації концентрація імуноглобулінів в козиному і овечому молозиві вірогідно зменшується відносно першого надою.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/87
ISSN: 2518-7279
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття 2.pdf902,75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.