Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8720
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Mykytyn, Mykola | - |
dc.contributor.author | Микитин, Микола | - |
dc.contributor.author | Melnyk, Uliana | - |
dc.contributor.author | Мельник, Уляна | - |
dc.contributor.author | Hotvianska, Anna | - |
dc.contributor.author | Готвянська, Анна Сергіївна | - |
dc.contributor.author | Kovalenko, Vitalii | - |
dc.contributor.author | Коваленко, Віталій | - |
dc.contributor.author | Bondarenko, Oksana | - |
dc.contributor.author | Бондаренко, Оксана Володимирівна | - |
dc.contributor.author | Bordun, Roman | - |
dc.contributor.author | Бордун, Роман | - |
dc.date.accessioned | 2023-12-12T06:42:45Z | - |
dc.date.available | 2023-12-12T06:42:45Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Technological methods of improving rapeseed feed and reducing their toxicity / Mykola Mykytyn, Uliana Melnyk, Anna Hotvianska, Vitalii Kovalenko, Oksana Bondarenko, Roman Bordun // Modern Phytomorphology . – 2023. – Vol. – 17. – P. 125-133. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8720 | uk |
dc.identifier.issn | ISSN 2226-3063/ eISSN 2227-9555 | - |
dc.identifier.uri | https://www.phytomorphology.com/abstract/technological-methods-of-improving-rapeseed-feed-and-reducing-their-toxicity-104058.html | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8720 | - |
dc.description.abstract | The study aimed to analyze technological ways to improve rapeseed feed and determine its effectiveness. At the same time, biochemical, computational and analytical research methods were used. It is shown that cake and meal obtained from the processing of cruciferous oilseeds into oil are valuable sources of protein in the diets of farm animals and poultry, but along with nutrients they contain a number of antinutrients. The composition of antinutrients of rapeseed meal – glucosinolates, sinapine, tannins, saponins and others – has been determined, in connection with which their use in feeding farm animals and poultry has to be limited. The ways to improve the nutritional value of by-products of rapeseed processing are analyzed, the main of which are breeding and technology. It is noted that a decrease in the content of glucosinolates already to one degree or another takes place in the process of processing seeds into oil at industrial enterprises. For the subsequent reduction of the content of antinutrients, physical, chemical, enzymatic and microbiological methods of processing are also proposed, which are based on their chemical or thermal decomposition to non-toxic or low-toxic compounds, inactivation of the enzyme myrosinase, polymerization of decomposition products, their metabolization by microorganisms, etc. Мета дослідження – аналіз технологічних шляхів удосконалення кормів ріпаку та визначення їх ефективності. При цьому використовувалися біохімічні, обчислювальні та аналітичні методи дослідження. Показано, що макуха і шрот, отримані при переробці насіння хрестоцвітих на олію, є цінними джерелами протеїну в раціонах сільськогосподарських тварин і птиці, але поряд з поживними речовинами містять ряд антинутрієнтів. Визначено склад антинутрієнтів ріпакового шроту - глюкозинолатів, синапіну, дубильних речовин, сапонінів та ін., у зв'язку з чим необхідно обмежити їх використання в годівлі сільськогосподарських тварин і птиці. Проаналізовано шляхи підвищення харчової цінності побічних продуктів переробки ріпаку, основними з яких є селекційно-технологічні. Відзначено, що зниження вмісту глюкозинолатів тією чи іншою мірою має місце вже в процесі переробки насіння на олію на промислових підприємствах. Для подальшого зниження вмісту антинутрієнтів також запропоновано фізичні, хімічні, ферментативні та мікробіологічні методи обробки, які ґрунтуються на їх хімічному або термічному розкладанні до нетоксичних або малотоксичних сполук, інактивації ферменту мірозинази, полімеризації. продуктів розпаду, їх метаболізму мікроорганізмами тощо. | uk |
dc.language.iso | en | uk |
dc.publisher | Державний природознавчий музей НАН України | uk |
dc.subject | rapeseed meal | uk |
dc.subject | ріпаковий шрот | uk |
dc.subject | antinutrients | uk |
dc.subject | антинутрієнти | uk |
dc.subject | technological methods of processing | uk |
dc.subject | технологічні способи переробки | uk |
dc.subject | protein | uk |
dc.subject | білок | uk |
dc.subject | oil | uk |
dc.subject | олія | uk |
dc.subject | amino acid | uk |
dc.subject | амінокислота | uk |
dc.title | Technological methods of improving rapeseed feed and reducing their toxicity | uk |
dc.title.alternative | Технологічні прийоми покращення кормів ріпаку та зниження їх токсичності | uk |
dc.type | Article | uk |
dc.identifier.doi | DOI: 10.5281/zenodo.200121 | - |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
technological-methods-of-improving-rapeseed-feed-and-reducing-their-toxicity.pdf | 661,63 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.