Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9294
Назва: Diversity of hazelnut varieties and changes in plant development during introduction in the semi-arid zone
Інші назви: Різноманітність сортів фундука та зміни в розвитку рослин при інтродукції в напівпосушливій зоні
Автори: Nazarenko, Mykola
Назаренко, Микола Миколайович
Simchenko, O.
Симченко, О.
Ключові слова: hazelnut
фундук
zone of insufficient moisture
зона недостатнього зволоження
productivity
продуктивність
morphometry
морфометрія
introduction
запровадження
yield structure
структура врожайності
Дата публікації: 2023
Видавництво: Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Бібліографічний опис: Nazarenko, M., & Simchenko, O. (2023). Diversity of hazelnut varieties and changes in plant development during introduction in the semi-arid zone. Biosystems Diversity, 31(3), 313–318. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9294
Короткий огляд (реферат): Global climate change provide the emergence of new opportunities for the introduction of new crops into horticultural production in the areas of insufficient precipitation. In addition to the economic aspect, it is also of interest to the biologists of the development of this plant in a qualitatively new environment. The paper considers the variability of the main traits of plant morphometry, yield for four varieties of hazelnuts in order to identify the most promising forms for cultivating in the northern part of the Steppe of Ukraine characterized by an insufficient precipitation and harsh winters. Recent milder winter conditions and a certain balance in summer droughts have made the required horticultural production possible, thereby increasing the production of hazelnuts and addressing the dietary problems of people in terms of supply of necessary vitamins and micronutrient element from hazelnuts. Promising varieties for the production plantations have been specified, the mechanisms for the yield formation have been studied. Key traits of morphometry have been identified that condition the success of a variety under insufficient humidity. These were such traits as crown volume, leaf surface area, shell thickness, average weight of one nut, weight of dry nuts, yield, kernel yield. It has been established that the yield formation on account of large, well-shaped nuts is best in terms of yield. Some aspects of yield formation and the possibility of combining different varieties, especially when more intensive growing methods are applied, are of additional interest. High variability significantly prevents the modeling of traits, for example, such as yield per tree, from being significant in terms of the formation of high yield. Semi-intensive pruning of hazelnut bushes shows its suitability for use in modern garden plantings. Variety Barselonskiy showed extremely high variability for many key parameters, which may indicate insufficient stability of this variety from a genetic point of view and the presence of a fairly significant number of hidden biotypes, which is additionally negative for cultivation in modern semi-intensive and intensive technologies. Climate change makes it possible to continue to significantly expand the area under hazelnuts due to the previously considered unfavourable southern subzones of the Forest-Steppe and the Steppe zone of Ukraine. Such new and previously unnoticed effects have been noted as fruiting in the first year in production crops, the formation of up to 5–6 inflorescences for each nut-bearing branch in the second or third year. For further investigations, it is planned to analyze the nutritional qualities of the obtained products, in terms of the composition by microelements and the presence of biologically-active substances, to trace the dynamics of the accumulation of heavy metals and the potentially associated risks. Глобальні зміни клімату забезпечують появу нових можливостей для впровадження нових культур у садівниче виробництво в зонах недостатнього випадання опадів. Крім економічного аспекту, біологів також цікавить розвиток цієї рослини в якісно нових умовах. У роботі розглянуто мінливість основних ознак морфометрії рослин, урожайності чотирьох сортів фундука з метою виявлення найбільш перспективних форм для вирощування в умовах північної частини Степу України, що характеризується недостатньою кількістю опадів і суворими зимами. Останні м’які зимові умови та певний баланс літніх посух зробили можливим необхідне садівниче виробництво, тим самим збільшивши виробництво фундука та вирішивши харчові проблеми людей щодо забезпечення необхідними вітамінами та мікроелементами з фундука. Визначено перспективні сорти для виробничих насаджень, вивчено механізми формування врожаю. Виявлено ключові ознаки морфометрії, які зумовлюють успішність сорту за недостатньої вологості. Це такі ознаки, як об’єм крони, площа листкової поверхні, товщина шкаралупи, середня маса одного горіха, маса сухих горіхів, урожайність, вихід ядра. Встановлено, що формування врожаю за рахунок великих, гарної форми горіхів є найкращим за врожайністю. Додатковий інтерес становлять деякі аспекти формування врожайності та можливості комбінування різних сортів, особливо при застосуванні більш інтенсивних способів вирощування. Висока мінливість суттєво перешкоджає моделюванню ознак, наприклад, таких як урожайність з дерева, бути значущим з точки зору формування високої врожайності. Напівінтенсивна обрізка кущів фундука показує його придатність для використання в сучасних садових насадженнях. Сорт Барселонський продемонстрував надзвичайно високу мінливість за багатьма ключовими параметрами, що може свідчити про недостатню стабільність цього сорту з генетичної точки зору та наявність досить значної кількості прихованих біотипів, що є додатково негативним для вирощування в сучасних напівінтенсивних та інтенсивних умовах. технології. Зміна клімату дає змогу й надалі значно розширювати площі під фундуком за рахунок раніше вважалися неблагополучними південних підзон Лісостепу та Степу України. Відмічено такі нові й раніше непомічені ефекти, як у виробничих посівів плодоношення в перший рік, утворення до 5–6 суцвіть на кожній горіхоносній гілці на другому-третьому році. Для подальших досліджень планується проаналізувати поживні якості отриманих продуктів за мікроелементним складом та наявністю біологічно активних речовин, простежити динаміку накопичення важких металів та потенційно пов’язані з цим ризики.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ecology.dp.ua/index.php/ECO/article/view/1217/1165
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9294
ISSN: ISSN 2519-8513 (Print) ISSN 2520-2529 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1217-Article Text-2176-1-10-20231113.pdf1,25 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.