Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9404
Назва: | Вплив погодних умов та сортових особливостей на формування елементів структури врожаю пшениці м’якої озимої в північному степу |
Інші назви: | Influence of weather conditions and varietal characteristics on the formation of structural elements of soft winter wheat yield in the Northern Steppe |
Автори: | Гасанова, Ірина Іванівна Hasanova, Iryna Ноздріна, Наталія Леонідівна Nozdrina, Nataliia Єрашова, Маргарита Валеріївна Yerashova, Marharyta Педаш, Олександр Олександрович Pedash, Oleksandr |
Ключові слова: | пшениця озима winter wheat сорт variety попередник predecessor густота продуктивного стеблостою productive plant density маса зерна з колосу ear grain weight маса 1000 зерен thousand grain weight біологічна врожайність biological yield |
Дата публікації: | 2022 |
Видавництво: | Інститут зернових культур |
Бібліографічний опис: | Вплив погодних умов та сортових особливостей на формування елементів структури врожаю пшениці м’якої озимої в Північному степу / І. І. Гасанова, Н. Л. Ноздріна, М. В. Єрашова, О. О. Педаш // Зернові культури. – 2022. – Т. 6, № 1. – С. 82-90. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9404 |
Короткий огляд (реферат): | Актуальність. Одержання стабільної врожайності пшениці озимої в умовах кліматичних змін та з впровадженням у виробництво нових інтенсивних сортів, є ключовим завданням аграрного сектору економіки України. Зазначимо, що на сьогоднішній день більшість механізмів формування підвищеної продуктивності рослин цієї культури наразі до кінця не вивчені і потребують додаткових досліджень. Визначення проблеми. Продуктивність пшениці озимої значною мірою залежить від сорту та впливу факторів зовнішнього середовища і тісно пов’язана з усіма процесами росту і розвитку рослин. Для подальшого збільшення врожайності необхідне наукове обґрунтування оптимального розвитку основних її структурних елементів. Мета. Виявлення впливу погодних умов та сортових особливостей на формування елементів структури врожаю пшениці м’якої озимої в північному Степу. Матеріали і методи. Дослідження проводили по чорному пару (на фоні N0-30 P60K30) та після ячменю ярого (на фоні N60P60K30) на полях дослідного господарства «Дніпро» ДУ Інститут зернових культур НААН згідно з загальноприйнятими рекомендаціями. Результати. Найбільш критичні умови для формування густоти продуктивного стеблостою пшениці озимої, як одного з основних елементів структури врожаю, склалися у 2011/12 вегетаційному році. Кількість продуктивних стебел після ячменю ярого становила залежно від сорту 166–215 шт./м2 , а по чорному пару – 249– 416 шт., рівень біологічної врожайності відповідно до попередника змінювався у межах 194–264 та 369–478 г/м2 . Максимальна врожайність у роки досліджень формувалася по чорному пару: в 2012– 2014 рр. – у сортів Литанівка і Заможність (664 та 658 г/м2 ), а в 2016–2018 рр. – у сорту Пилипівка (766 г/м2 ). Висновки. Значний вплив на стан посівів озимини мають гідротермічні фактори впродовж вегетації рослин. Посушливі умови восени та у весняно-літній період призводять до суттєвого зменшення густоти продуктивного стеблостою, а відтак, і біологічної врожайності, особливо після непарових попередників. Виявлені певні сортові закономірності у формуванні таких елементів структури врожаю, як довжина колоса, кількість продуктивних колосків і зерен в колосі, маса 1000 зерен. Probability. The key task of the agrarian sector of the Ukrainian economy is to ensure a stable winter wheat yield in the face of climate change and the introduction of new intensive varieties. It should be noted that most of the mechanisms of formation of increased productivity of winter wheat are not yet fully understood and require additional research. Issues. Productivity of winter wheat depends largely on the variety and influence of environmental factors, and is closely related to all processes of plant growth and development. Scientific substantiation of optimal development of its main structural elements is necessary to further increase the yield. Purpose. To identify the influence of weather conditions and varietal characteristics on the formation of yield structure elements of soft winter wheat in the Northern Steppe. Materials and methods. The research was conducted on black fallow (on the background N0-30P60K30) and after spring barley (on the background N60P60K30) in the fields of the Research Farm "Dnipro" SE Institute of Grain Crops NAAS in accordance with generally accepted recommendations. Results. The productive plant density of winter wheat is one of the main elements of the yield structure, and the most critical conditions for the formation of plant density were in the 2011/12 growing year. The number of productive stems after spring barley depending on the variety was 166–215 pcs/m2 , and on black fallow – 249–416 pcs/m2 . The level of biological yield depending on the predecessor varied between 194–264 and 369–478 g/m2 . In the years of research, the maximum yield was formed on black fallow: in 2012–2014 for Lytanivka and Zamozhnist varieties (664 and 658 g/m2 ), and in 2016-2018 - in Pylypivka variety (766 g/m2 ). Conclusions. Hydrothermal factors during the growing season have a significant effect on the condition of winter crops. Arid conditions in autumn and spring-summer significantly reduce the productive plant density, and, consequently, biological yield, especially after non-fallow predecessors. It was determined that some varietal pattern are in the formation of next structural yield elements, such as ear length, number of productive spikelets and grains per ear, thousand grain weight. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://journal-grain-crops.com/arhiv/view/62f21cf1a001a.pdf https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9404 |
ISSN: | Print ISSN 2523-4544. Online ISSN 2706-5871 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
62f21cf1a001a.pdf | 776,71 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.