Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9962
Назва: | Особливості міжпородного схрещування в нутріївництві |
Інші назви: | Features of interbreed crossing in nutria |
Автори: | Похил, Володимир Іванович Pokhil, Volodymyr Pokhil, V. Pokhil, V. I. Pokhyl, V. Pokhyl, V. I. Pohyl, V. Pohyl, V. I. Pohil, V. Pohil, V. I. Pokhyl, Volodymyr Ivanovych Pokhil, Vladimir Pohil, Vladimir Миколайчук, Людмила Петрівна Mykolaychuk, L. P. Mykolajchuk, L. P. Mykolaychuk, Lyudmyla Petrovna Mykolaychuk, Ludmila Mykolaichuk, L. P. Mykolaichuk, Liudmyla Mykolaichuk, L. |
Ключові слова: | площа хутра area of fur нутрії nutria схрещування crossbreeding забійний вихід slaughter yield забійна маса slaughter weight маса хутрової сировини mass of fur raw material |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Одеський ДАУ |
Бібліографічний опис: | Похил В. Особливості міжпородного схрещування в нутріївництві / В. Похил. Л. Миколайчук // Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral / Одеський ДАУ. – 2023. – №107. – С. 76-83. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9962. |
Короткий огляд (реферат): | Міжпородне схрещування у нутріївництві дає можливість, при достатній кормовій базі за рахунок ефекту гетерозису збільшити рівень продуктивних ознак, в тому числі живу масу, забійний вихід у помісей при одночасному отриманні хутрової сировини відмінної якості. Використання даного технологічного заходу дає можливість змінити колір хутра. Викладені особливості міжпородного схрещування з використанням плідників нутрій білої італійської породи на самках стандартного типу (темно-коричневого) забарвлення, що дає можливість отримати помісний молодняк для відгодівлі на м'ясо, а також хутрову сировину сріблястого типу забарвлення. Жива маса самок нутрій 5,9 ± 0,25 кг з середньою плідністю 7,2 голови молодняку на 1 продуктивну самку. Плідники нутрій стандартного типу за середньою живою масою на 15,2 % більше самок даного типу, а білої італійської породи з середньою живою масою на рівні 6,6 кг, що на 11,8 % більше маси самок вихідної породи. При цьому збереженість молодняку при відлученні як у чистопородного так і помісного складає в середньому 96-97 %. Молодняк нутрій стандартного типу забарвлення має на 5,3 % більшу живу масу в порівнянні з помісними однолітками. Коефіцієнт інтенсивності накопичення живої маси у піддослідного молодняку знаходиться на рівні 2,7. Маса тушки чистопородного молодняку більша на 6,7 % в порівнянні з однолітками, за забійним виходом – на 0,7 % відповідно. Встановлено, що середня маса шкурки, отриманої від однієї голови молодняку нутрій стандартного типу забарвлення складає 214,6 г, а сріблястого типу – 195,0 г, що на 9,8 % менше в порівнянні зі стандартом. Площа хутрової сировини стандартних нутрій більша на 4,35 % проти площі сріблястого хутра. З метою покращення економічної ефективності галузі нутріївництва необхідно збільшувати поголів’я нутрій, так як вони є джерелом дієтичного м’яса та цінної хутрової сировини. Розведення стандартних нутрій, які відрізняються відмінною плодючістю та збереженістю молодняку дає можливість проводити міжпородне схрещування для отримання хутрової сировини з сріблястим типом забарвлення, що користуються великим попитом у споживачів в натуральному вигляді, без фарбування та тонування. Interbreeding in nutria makes it possible, with a sufficient fodder base, due to the effect of heterosis, to increase the level of productive traits, including live weight, slaughter yield in a crossbreed with simultaneous obtaining of excellent quality fur raw materials. The use of this technological measure makes it possible to change the color of the fur. The peculiarities of crossbreeding with the use of breeders of white Italian nutria on queens of a standard typical (dark brown) color are outlined, which makes it possible to obtain young animals for fattening for meat, as well as raw fur. silver colored materials. The live weight of female nutria is 5.9 ± 0.25 kg with an average fertility of 7.2 young heads per 1 productive female. Male nutria of the standard type have an average live weight of 15.2% more than females of this type, and the average live weight of the white Italian breed is 6.6 kg, which is 11.8% more than the weight of females of the original breed. At the same time, the survival rate of young at weaning is on average 96-97% for both purebreds and crossbreds. Young nutria of standard color have 5.3% more live weight compared to local peers. The coefficient of the intensity of the accumulation of live mass in the experimental young is at the level of 2.7. The carcass weight of purebred young animals is higher by 6.7% compared to peers, and the slaughter yield, respectively, by 0.7%. It was established that the average weight of the skin obtained from one head of young nutria of the standard color is 214.6 g, of the silver type - 195.0 g, which is 9.8% less compared to the standard. The area of raw fur of a standard nutria is 4.35% larger than the area of silver fur. To increase the economic efficiency of nutria production, it is necessary to increase the number of nutria, as they are a source of dietary meat and valuable fur raw materials. Breeding of standard nutria, which are distinguished by excellent fertility and preservation of young, makes it possible to crossbreed to obtain fur raw materials of a silver type of color, which is in great demand among consumers in its natural form, without dyeing and tinting. |
Опис: | Похил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X Миколайчук Людмила Петрівна https://orcid.org/0000-0001-5331-719X |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://abbsl.osau.edu.ua/index.php/visnuk/article/view/345/338 https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9962 |
ISSN: | 2707-1162 (online) 2707-1154 (print) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Похил, Миколайчук.pdf | 608,49 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.