Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/1041
Назва: | Impact of operating costs on economic phenomena and the possibility of their optimization at processors |
Автори: | Bondarchuk Nataliya, Nataliya Бондарчук, Наталія Володимирівна Vasiljeva, Lesya Васільєва, Леся Миколаївна |
Ключові слова: | production costs витрати на виробництво enterprises of processing industry підприємства переробної промисловості costs optimization оптимізація витрат optimization model модель оптимізації |
Дата публікації: | 2018 |
Видавництво: | Publishing House Baltija Publishing |
Бібліографічний опис: | Bondarchuk, N., & Vasiljeva, L. (2018). Impact of operating costs on economic phenomena and the possibility of their optimization at processors. Baltic Journal of Economic Studies, 4(2), 40–46. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1041 |
Короткий огляд (реферат): | In conditions of self-repayment and self-financing, the profit maximization and production efficiency increase become the main aim of enterprises. Under the impact of deflationary conditions and many other reasons, the prices fixation at a certain level is necessary for the maintenance of the effectual demand and supply. In this case, the effective system of production costs management becomes necessary for the maintenance of profitability level and reaching the high indicators of enterprise operations. The forecasting of leading economic indicators is an important operations direction of any sphere in modern economic conditions. The aim of this article is to research the impact of costs on the economic phenomena of enterprises of processing sphere and give the opportunity for their optimization. The theoretic, methodical, and application issues relating to the management of costs and their optimization at enterprises of processing sphere are the goal of the research. Methodology. In the article writing, the following methods were used: abstract-logical, monographic, economic and mathematical. Results. The enterprise costs are not only an indicator of its profitability determination, and an indicator, with the help of which there is a possibility to determine the enterprise’s development level as well. It is stated that the basic mechanism of processing industry enterprises operation is a management system, and the costs management is one of the main functions of it. The development of measures for the production costs decrease is the main element of the costs management system at the enterprise. The search for suppliers of the reliable operating resources; manufactured products variety improvement; labour organization and selling improvement; labour efficiency increase; maximum involvement of additional income and available assets (lease of areas, not currently used by the business entity that will result in additional income and, thus, reduce the cost of maintenance of these premises or equipment); permanent control over the enterprise’s costs; increase of efficiency of internal costs management, basing the timely and qualitative analysis are used for the purpose of optimization of the operational costs at enterprises of processing industry. Practical implications. The multicriteria optimization model of enterprise costs has been developed for the costs management at the enterprises of the processing industry. Its essence is to find the optimal plan for the production of sausage products and the volume of renewal of production resources in the conditions of limitation of production costs. The implementation of this model consists from three stages: 1) the volumes of production of sausage products, subject to search, are determined by the variables, with dual indexation; 2) the restrictions for the created model are determined; 3) the target functions of the created model are determined. Value/originally. The optimization of production costs and management of the output plan of the meat processing and packing plant products allows the provision of a rational structure of meat products and form the volumes of their renewal with the resources during the minimization of the deviation of a new production plan relative to current one. В умовах самореалізації та самофінансування основною метою підприємств стає збільшення прибутку та підвищення ефективності виробництва. Під впливом дефляційних умов та багатьох інших причин фіксація цін на певному рівні необхідна для підтримки дієвого попиту та пропозиції. У цьому випадку ефективна система управління витратами виробництва стає необхідною для підтримки рівня прибутковості та досягнення високих показників діяльності підприємства. Прогнозування провідних економічних показників є важливим напрямом діяльності будь-якої сфери в сучасних економічних умовах. Метою даної статті є дослідження впливу витрат на економічні явища підприємств сфери обробки та надання можливості для їх оптимізації. Метою дослідження є теоретичні, методичні та прикладні питання, пов'язані з управлінням витратами та їх оптимізацією на переробних підприємствах. Методологія. У написанні статті використовувались наступні методи: абстрактно-логічний, монографічний, економічний та математичний. Отримані результати. Витрати підприємства є не лише показником для визначення рентабельності, а й показником, за допомогою якого є можливість визначити рівень розвитку підприємства. Встановлено, що основним механізмом функціонування підприємств переробної промисловості є система управління, одна з основних функцій - управління витратами. Розробка заходів для зниження виробничих витрат є основним елементом системи управління витратами на підприємстві. Пошук постачальників надійних операційних ресурсів; поліпшення різноманітності виготовлених продуктів удосконалення організації та продажу праці; підвищення ефективності праці; максимальне залучення додаткового доходу та наявних активів; постійний контроль за витратами підприємства; підвищення ефективності управління внутрішніми витратами, використання своєчасного та якісного аналізу використовуються з метою оптимізації операційних витрат на підприємствах переробної промисловості. Для управління витратами на підприємствах переробної промисловості розроблено багатокритеріальну модель оптимізації витрат підприємства. Її суть полягає в тому, щоб знайти оптимальний план виробництва ковбасних виробів та обсяг відновлення виробничих ресурсів в умовах обмеження виробничих витрат. Реалізація цієї моделі складається з трьох етапів: 1) обсяги виробництва ковбасних виробів, що підлягають пошуку, визначаються змінні; 2) визначаються обмеження для створеної моделі; 3) визначається цільова функція для створеної моделі. Оптимізація виробничих витрат та управління вихідним планом продуктів м'ясопереробки та пакування дозволяє забезпечити раціональну структуру м'ясних продуктів та формувати обсяги їх відновлення з ресурсами при мінімізації відхилення нового виробничого плану відносно поточного. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://www.baltijapublishing.lv/index.php/issue/article/view/378 http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1041 |
ISSN: | 2256-0742 E-ISSN: 2256-0963 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
# 4 2018 № 2-pages-46-52.pdf | 27,37 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.