Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11971
Назва: Використання іонометричниного методу для діагностики маститу у корів
Інші назви: Vykorystannia ionometrychnynoho metodu dlia diahnostyky mastytu u koriv
Автори: Алієв, Ельчин Бахтияр огли
Aliiev, Elchyn
Ключові слова: якість молока
yakist moloka
мастит
mastyt
соматичні клітини
somatychni klityny
лічильники соматичних клітин
lichylnyky somatychnykh klityn
іонометричний метод
ionometrychnyi metod
іоноселективні електрод
ionoselektyvni elektrod
Дата публікації: 2010
Видавництво: УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого
Бібліографічний опис: Алієв Е. Б. Використання іонометричниного методу для діагностики маститу у корів / Е. Б. Алієв // Техніка і технології АПК. – УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, – 2010. – № 12 (15). – С. 37-40. Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11971
Короткий огляд (реферат): Важливий показник якості молока - вміст соматичних клітин (SCC). Це клітини циліндричного, плоского і кубічного епітелію молочної залози, лейкоцити, еритроцити. У молоці навіть від здорової корови завжди знаходяться соматичні клітини, що відторгнулися від секреторної частини вимені. Проте за наявності запального процесу в молочній залозі (маститу) лейкоцити, згідно з клітинною теорією запалення за Мечниковим спричинюють процес Фагоцитозу. В результаті посиленої міграції лейкоцитів в процесі запалення їх кількість, а отже, і загальне число соматичних клітин в молоці збільшується. Окрім погіршення якісних показників молока, спостерігається зниження продуктивності корів. У молоці значно зменшується загальна кількість сухих речовин, вміст молочного жиру, казеїну, лактози, солей кальцію, калію, фосфору, магнію, вітамінів. Разом з тим збільшується вміст водорозчинних фракцій білка (альбуміну, глобуліну), хлору, натрію, ферментів (каталази, редуктази, фосфатази), підвищується концентрація водневих іонів (рН зрушується в лужну сторону). Ступінь захворювання маститом впливає на склад молока. Крім того, при захворюванні корів на клінічний мастит змінюються органолептичні властивості молока: консистенція, колір, смак, а також фізичні й біохімічні властивості. Vazhlyvyi pokaznyk yakosti moloka - vmist somatychnykh klityn (SCC). Tse klityny tsylindrychnoho, ploskoho i kubichnoho epiteliiu molochnoi zalozy, leikotsyty, erytrotsyty. U molotsi navit vid zdorovoi korovy zavzhdy znakhodiatsia somatychni klityny, shcho vidtorhnulysia vid sekretornoi chastyny vymeni. Prote za naiavnosti zapalnoho protsesu v molochnii zalozi (mastytu) leikotsyty, zghidno z klitynnoiu teoriieiu zapalennia za Mechnykovym sprychyniuiut protses Fahotsytozu. V rezultati posylenoi mihratsii leikotsytiv v protsesi zapalennia yikh kilkist, a otzhe, i zahalne chyslo somatychnykh klityn v molotsi zbilshuietsia. Okrim pohirshennia yakisnykh pokaznykiv moloka, sposterihaietsia znyzhennia produktyvnosti koriv. U molotsi znachno zmenshuietsia zahalna kilkist sukhykh rechovyn, vmist molochnoho zhyru, kazeinu, laktozy, solei kaltsiiu, kaliiu, fosforu, mahniiu, vitaminiv. Razom z tym zbilshuietsia vmist vodorozchynnykh fraktsii bilka (albuminu, hlobulinu), khloru, natriiu, fermentiv (katalazy, reduktazy, fosfatazy), pidvyshchuietsia kontsentratsiia vodnevykh ioniv (rN zrushuietsia v luzhnu storonu). Stupin zakhvoriuvannia mastytom vplyvaie na sklad moloka. Krim toho, pry zakhvoriuvanni koriv na klinichnyi mastyt zminiuiutsia orhanoleptychni vlastyvosti moloka: konsystentsiia, kolir, smak, a takozh fizychni y biokhimichni vlastyvosti.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11971
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
stat_4.pdf1,53 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.