Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12680
Назва: | Дослідження впливу показників якості ріпакової олії на термін придатності |
Інші назви: | Study of the impact of rapeseed oil quality indicators on shelf life |
Автори: | Петік, Ігор Petik, Ihor Хареба, Олена Khareba, Olena Липовий, Дмитро Lypovyi, Dmytro Липова, Юлія Lypova, Yulia Сушко, Лариса Федорівна Sushko, Larysa Аштаєва, Наталія Ashtaieva, Natalia |
Ключові слова: | ріпакова олія Rapeseed oil окиснення oxidation гідроліз hydrol ysis пероксидне число peroxide number період індукції induction period антиоксиданти antioxidants натуральні токофероли natural tocopherols окисна стабільність oxi dative stability прогнозування терміну придатності shelf life prediction |
Дата публікації: | 2025 |
Видавництво: | Національна академія аграрних наук України |
Бібліографічний опис: | Дослідження впливу показників якості ріпакової олії на термін придатності / І. П. Петік, О. В. Хареба, Д. В. Липовий, Ю. Ю. Липова, Л. Ф. Сушко, Н. Л. Аштаєва // Вісник аграрної науки / Національна академія аграрних наук України. – 2025. – Т. 103, № 4. – С. 47-55. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12680 |
Короткий огляд (реферат): | Складено рівняння регресії, що описує залежність періоду індукції прискореного окиснення рафінованої ріпакової олії від двох чинників — продуктів окиснення і гідролізу. Визначено вплив суміші токоферолів на динаміку прискореного окиснення рафінованої ріпакової олії з різним умістом продуктів окиснення та гідро лізу. З’ясовано, що динаміка окиснення модельних зразків рафінованої ріпакової олії варіює залежно від концентрації пер винних продуктів окиснення та гідролізу. A regression equation was compiled, which described the depend ence of the induction period of accelerated oxidation of refined rapeseed oil on two fac tors — oxidation and hydrolysis products. The influence of a mixture of tocopherols on the dynamics of ac celerated oxidation of refined rapeseed oil with different contents of oxidation and hydrolysis products was determined. It was concluded that different dynamics of oxidation of its mod el samples depended on the concentration of primary oxidation and hydrolysis products. The presence of natural tocopherols as antioxidants negatively affected the rate of accumulation of peroxides, but the kinetic model of accelerated oxidation would be different for different initial compositions of samples. The results obtained can be used to optimize storage conditions and predict the shelf life of rapeseed oil. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://agrovisnyk.com/index.php/agrovisnyk/article/view/2025_04_05 https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12680 |
ISSN: | ISSN 2308-9377 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
2025_Петік та ін. (Вісн агр науки).pdf | 612,83 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.