Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3466
Title: Chronology of Morphological Forms of Mycobacterium bovis Rapid-Growing Strain
Other Titles: Хронологія морфологічних форм швидко зростаючого штаму Mycobacterium bovis
Authors: Tkatschenko, A. A.
Tkatschenko, O. A.
Tkatschenko, Оleksii
Tkachenko, Olexiy
Tkachenko, A. A.
Ткаченко, Олексій Андрійович
Bilan, Maryna
Bilan, M. V.
Білан, Марина Володимирівна
Glebenyuk, Volodymyr
Glebenyuk, V. V.
Glebenyuk, V.
Hlebeniuk, Volodymyr
Глебенюк, Володимир Володимирович
Alekseeva, Nataliya
Alekseeva, N. V.
Alekseeva, Natalia
Алексєєва, Наталія Вікторівна
Nedosekov, Vitalii
Недосеков, Віталій
Galatiuk, Olexandr
Галатюк, Олександр
Keywords: virulence
вірулентність
Mycobacterium bovis
Mycobacterium bovis
nutrient medium
живильне середовище
passage
пасаж
strain
штам
Issue Date: 2020
Publisher: AVES Publishing Co.
Citation: Tkachenko, O., Bilan, M., Hlebeniuk, V., Alekseeva, N., … Nedosekov, V. (2020). Chronology of Morphological Forms of Mycobacterium bovis Rapid-Growing Strain. Acta Veterinaria Eurasia, 46(3), 104–114. doi:10.5152/actavet.2020.20007. URI : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3466.
Abstract: The study aimed to examine the changes observed in the morphology of rapid-growing tuberculosis pathogen strain, degree of pathogenicity, sensitized properties, and content of lipids, which depend on the pH of the medium, for 180 inoculations of 1–3 days culture. The reversion of non–acid-resistant forms of Mycobacterium bovis of the rapid-growing strain to bacterial acid-resistant forms occurred because of the following reasons: formation of non–acid-resistant grains in thread-like M. bovis, transformation and fragmentation of non–acid-resistant thread-like forms into acid-resistant rod-shaped bacteria, and output from non–acid-resistant thread-like M. bovis acid-resistant forms. It was found that increasing the number of passages of M. bovis of the rapid-growing strain through the medium at pH 6.7 led to a probable decrease (p<0.05) in the content of total lipids; fractions of phospholipids, triacylglycerols, and sterin ethers; and an increase in the number of diacylglycerols, sterins, and free fatty acids (FFAs). It is established that the decrease in saturated and long-chain fatty acids and the increase in unsaturated and short-chain fatty acids were accompanied by the loss of virulence of mycobacteria. Of the 19 FFAs, nine tended to disappear from the cell wall. Метою дослідження було вивчення змін у морфології швидко зростаючого штаму збудника туберкульозу, ступеня патогенності, сенсибілізованих властивостей та вмісту ліпідів, які залежать від рН середовища, протягом 180 щеплень культури 1–3 дні. Реверсія некислотостійких форм Mycobacterium bovis швидко зростаючого штаму до бактеріальних кислотостійких форм відбулася з наступних причин: утворення некислотостійких зерен у ниткоподібних M. bovis, трансформація та фрагментація некислотостійких ниткоподібних форм у кислотостійкі паличкоподібні бактерії та вихід із некислотостійких ниткоподібних кислотостійких форм M. bovis. Було встановлено, що збільшення кількості пасажів M. bovis швидко зростаючого штаму через середовище при рН 6,7 призводило до вірогідного зниження (p <0. 05) за вмістом загальних ліпідів; фракції фосфоліпідів, триацилгліцеринів та ефірів стерину; і збільшення кількості діацилгліцеринів, стеринів та вільних жирних кислот (FFA). Встановлено, що зменшення насичених та довголанцюгових жирних кислот та збільшення ненасичених та коротколанцюгових жирних кислот супроводжувалося втратою вірулентності мікобактерій. З 19 FFA дев'ять мали тенденцію зникати з клітинної стінки.
Description: Ткаченко Олексій Андрійович http://orcid.org/0000-0003-0978-6575 Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X Глебенюк Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0001-5599-651X Алексєєва Наталія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-1984-5209
URI: https://actavet.org/en/chronology-of-morphological-forms-of-mycobacterium-bovis-rapid-growing-strain-13545#
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3466
ISSN: 2618-639X
2619-905X
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
104-114.pdf1,17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.