Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4852
Назва: Особливості ветеринарно-санітарної експертизи продуктів забою великої рогатої худоби за фасціольозу в умовах державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ТЦ «Нагорний ринок» міста Дніпро
Інші назви: Osoblyvosti veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy produktiv zaboiu velykoi rohatoi khudoby za fastsiolozu v umovakh derzhavnoi laboratorii veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy TTs «Nahornyi rynok» mista Dnipro
Автори: Чоботар, В. В.
Chobotar, V. V.
Ключові слова: безпечність
safety
ветеринарно-санітарна експертиза м’яса
veterinary and sanitary examination of meat
діагностика
diagnosis
санітарна оцінка
sanitary assessment
фасціольоз
fasciolosis
якість
quality
Дата публікації: 2021
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Чоботар В. В. Особливості ветеринарно-санітарної експертизи продуктів забою великої рогатої худоби за фасціольозу в умовах державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ТЦ «Нагорний ринок» міста Дніпро : магістер. дипломна робота : 212, Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза / Чоботар В. В. ; наук. керівник Бібен І. А. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т ветеринарної медицини , Каф. паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи. – Дніпро, 2021. – 75 с. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4852.
Короткий огляд (реферат): За 2019-2020 рр. проведено 2575 експертиз великої рогатої худоби, з яких у 85 проб виявлено фасціольоз (3,3 %). У вигляді моноінвазії фасціольоз зустрічався всього в 33,7% випадків і в 66,3% випадків - в асоціації з іншими інвазійними агентами нематодироз (23,3%), еймеріоз (21,5%) і монієзіоз (11,3%). Фасціольоз у великої рогатої худоби проявлявся значним пригніченням органів гемопоезу. У тварин, уражених фасціолами, виявляли лімфоцитоз та моноцитопенію. Кількість лімфоцитів становила 74,47±2,54%, що у порівнянні з показником здорових тварин (53,0±4,10%) вище у 1,4 рази. Вміст моноцитів нижче у 3 рази і досягав 1,2±0,14% у тварин дослідної групи, тоді як у клінічно здорових становив 3,6±0,24%. Вміст жиру має певний вплив на калорійність м'яса. Якщо м'ясо контрольної групи містило в 100 грамах - 141 калорій, то при сильній інвазії його калорійність знизилася до 115 калорій, що в свою чергу знижує його харчову цінність. Встановлено при сильному ураженні зниження вмісту у м'ясі білка, сухої речовини і золи - 21,15; 24,4 і 0,75 %, що було відповідно, менше за контроль на 3,77; 4,5 і 0,18 %. М'ясо і паренхіматозні органи (печінка і легені), взяті від хворих фасціольозом тварин, слід рахувати небезпечним з санітарної точки зору. Бактерії групи кишкової палички, стафілококи, сальмонели виділені в пробах м'яса та печінки, відібраних від туш із середньою та сильною ступенями фасціольозної інвазії. За досліджуваний період було утилізовано 510 кг печінки від великої рогатої худоби, отримано загального збитку на суму 28155 тис. грн. During 2019-2020, 2575 examinations of cattle were performed, of which fasciolosis (3.3%) was detected in 85 samples. In the form of monoinvasion fasciolosis occurred in only 33.7% of cases and in 66.3% of cases - in association with other invasive agents nematodyrosis (23.3%), eimeriosis (21.5%) and moniesiosis (11.3%). Fasciolosis in cattle was manifested by significant suppression of hematopoiesis. Lymphocytosis and monocytopenia were found in animals affected by fasciols. The number of lymphocytes was 74.47 ± 2.54%, which is 1.4 times higher than in healthy animals (53.0 ± 4.10%) (p≤0.001). The content of monocytes was 3 times lower and reached 1.2 ± 0.14% (p≤0.001) in animals of the experimental group, while in clinically healthy was 3.6 ± 0.24%. The fat content has a certain effect on the caloric content of meat. If the meat of the control group contained in 100 grams - 141 calories, then with a strong invasion, its caloric content decreased to 115 calories, which in turn reduces its nutritional value. It is established at strong defeat decrease in content in meat of protein, dry matter and ash - 21,15%; 24.4% and 0.75%, which was respectively less than the control by 3.77; 4.5 and 0.18%. Meat and parenchymal organs (liver and lungs) taken from animals with fasciolosis should be considered dangerous from a sanitary point of view. Bacteria of the Escherichia coli group (O26; O111; O101), staphylococci, salmonella serovars: S. paratyphi B; S. enteritidis; S. typhimurium was isolated in meat and liver samples taken from carcasses with moderate and severe degrees of fasciolosis invasion. During the study period, 510 kg of liver from cattle was disposed of, a total loss of 28155 thousand UAH was received.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4852
Розташовується у зібраннях:Кафедра паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи. Магістри

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Чоботар В.В.pdf1,25 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.