Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/5337
Назва: Metabolic role using a feed additive of humic nature "Humilid" on the organism of black african ostriches and broiler chickens
Інші назви: Метаболічна роль з використанням кормової добавки гумінової природи "Гумілід" на організм чорно-африканських страусів та курчат-бройлерів
Автори: Stepchenko, L.
Stepchenko, L. M.
Stepchenko, Lilia M.
Stepchenko, Lilia
Степченко, Лілія Михайлівна
Galuzina, Liudmyla
Haluzina, Liudmyla
Galyzina, Liudmyla
Galuzina, Lyudmila I.
Galuzina, L.
Galuzina, L. I.
Galyzina, L. I.
Galuzina, Lyudmila
Галузіна, Людмила Ігорівна
Myhaylenko, Evgenia
Михайленко, Євгенія Олександрівна
Lisna, Alisa Y.
Lisna, A.
Lisna, Alisa
Лісна, Аліса Юріївна
Ключові слова: Cobb 500 cross
крос Кобб 500
feed additive
кормова добавка
humic substances
гумінові речовини
'humilid'
«Гумілід»
blood
кров
broiler chickens
курчата бройлери
protein metabolism
білковий обмін
amino acid
амінокислота
CBC
CBC
blood biochemistry
біохімія крові
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Metabolic role using a feed additive of humic nature "Humilid" on the organism of black african ostriches and broiler chickens / L. Stepchenko, L. Galuzina, E. Myhaylenko, A. Lisna // International Journal of Agricultural Resources, Governance and Ecology. – 2020. – Vol. 16. – No. 3. – P. 191-206. – URI : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5337.
Короткий огляд (реферат): The study investigated the influence of the humic nature feed additive 'humilid' on physiological and biochemical parameters of blood and liver in black African ostriches and broiler chickens (Cobb 500 cross) that characterise the state of protein metabolism in agricultural poultry. Results showed that morphological and biochemical blood parameters that characterise protein metabolism state were improved in the blood of ostriches by adding 'humilid' into their diet. It was also found with 'humilid' the total content of amino acids in all types of ostriches muscles was significantly higher. It was shown that in broiler chickens 'Cobb 500' cross, to which 'humilid' was added to the water, there was an increase in the total protein of blood plasma and in the water-soluble fraction of the liver. In conclusion, additional use of the 'humilid' feed additive in poultry had increased the body's natural resistance, activated metabolic processes, and due to an increase in the muscle tissue, the content of total protein, essential amino acids and by this, it had an increase in the biological value of meat products. Досліджували вплив кормової добавки «гумілід» на фізіологічні та біохімічні показники крові та печінки у чорних африканських страусів та курчат бройлерів (крос Кобб 500), що характеризують стан обміну білків у сільськогосподарської птиці. Результати показали, що морфологічні та біохімічні параметри крові, що характеризують стан метаболізму білків, були покращені в крові страусів шляхом додавання до їх раціону «гуміліду». Було також виявлено, що з «гумілідом» загальний вміст амінокислот у всіх типах м’язів страусів був значно вищим. Було показано, що у курчат-бройлерів "Cobb 500", яким у воду додавали "гумілід", спостерігалося збільшення загального білка плазми крові та водорозчинної фракції печінки. Додаткове використання "гумілідної" кормової добавки в птиці збільшило природну опірність організму, активізувало обмінні процеси, збільшення м'язової тканини вміст загального білка, незамінних амінокислот і збільшення біологічної цінності м’ясних продуктів.
Опис: Степченко Лілія Михайлівна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048 Галузіна Людмила Ігорівна http://orcid.org/0000-0003-0478-0027
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://www.inderscienceonline.com/doi/abs/10.1504/IJARGE.2020.115328
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5337
ISSN: 1462-4605 Print
1741-5004 Online
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Галузіна-Scopus.pdf272,01 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.