Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/5392
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorTkatschenko, A. A.-
dc.contributor.authorTkatschenko, O. A.-
dc.contributor.authorTkatschenko, Оleksii-
dc.contributor.authorTkachenko, Olexiy-
dc.contributor.authorTkachenko, A. A.-
dc.contributor.authorTkachenko, Oleksiy-
dc.contributor.authorТкаченко, Олексій Андрійович-
dc.contributor.authorKozak, N. I.-
dc.contributor.authorKozak, N.-
dc.contributor.authorKozak, Natali-
dc.contributor.authorКозак, Наталія Ігорівна-
dc.contributor.authorBilan, Maryna-
dc.contributor.authorBilan, M. V.-
dc.contributor.authorБілан, Марина Володимирівна-
dc.contributor.authorGlebenyuk, Volodymyr-
dc.contributor.authorGlebenyuk, V. V.-
dc.contributor.authorGlebenyuk, V.-
dc.contributor.authorHlebeniuk, Volodymyr-
dc.contributor.authorHlebeniuk, V. V.-
dc.contributor.authorГлебенюк, Володимир Володимирович-
dc.contributor.authorAlekseeva, Nataliya-
dc.contributor.authorAlekseeva, N. V.-
dc.contributor.authorAlekseeva, Natalia-
dc.contributor.authorАлексєєва, Наталія Вікторівна-
dc.contributor.authorKovaleva, Liliya-
dc.contributor.authorКовальова, Лілія Олексіївна-
dc.contributor.authorNedosekov, Vitalii-
dc.contributor.authorНедосеков, Віталій-
dc.contributor.authorGalatiuk, Olexandr-
dc.contributor.authorГалатюк, Олександр-
dc.date.accessioned2021-11-03T12:41:12Z-
dc.date.available2021-11-03T12:41:12Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationThe Effect of Long-Term Storage on Mycobacterium bovis / [ O. Tkachenko, N. Kozak, M. Bilan at. al. ] // Polish Journal of Microbiology. – 2021. – Vol. 70. – No 3. – Р. 327-337. – URI : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5392.uk
dc.identifier.issn1733-1331-
dc.identifier.issn2544-4646-
dc.identifier.urihttps://www.exeley.com/polish_journal_of_microbiology/pdf/10.33073/pjm-2021-031-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/5392-
dc.descriptionТкаченко Олексій Андрійович http://orcid.org/0000-0003-0978-6575 Козак Наталія Ігорівна https://orcid.org/0000-0001-6672-4085 Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X Глебенюк Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0001-5599-651X Алексєєва Наталія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-1984-5209uk
dc.description.abstractIt was established that when stored for many years (10–13 years) in low-temperature conditions (3°C), without sub-culture on a nutrient medium, Mycobacterium bovis grew as visible colonies along the line of inoculation. However, due to long-term storage in conditions of low temperature (3°C) morphology of mycobacteria differed significantly from initial cultures formed by rod-shaped bacteria. Some of them became pigment-forming and smooth on the surface. Unlike the initial strain of mycobacteria, a perennial bacteria stored under hard conditions did not cause the death of guinea pigs or their sensitization to a purified protein derivative for mammals. Morphological forms of the perennial mycobacteria had the following changes: pigment forming, L-forms of the vesicular type, non-acid-fast thread-like (filamentous) bacillary forms, and elementary bodies when compared to the initial strain. There were also some genetic changes in the target DNA due to the long-term storage of M. bovis. It may indicate a mutation in the pathogen’s DNA. These mycobacteria had altered biochemical activity during storage. The number of passages on the solid nutrient medium did not affect their fermentative activity. However, the low cultivation temperature increases mycobacterial catalase activity and the ability to hydrolyze Tween-80. Встановлено, що при багаторічному зберіганні (10–13 років) у низькотемпературних умовах (3°С), без підсіву на живильне середовище, Mycobacterium bovisросли у вигляді видимих колоній уздовж лінії інокуляції. Однак через тривале зберігання в умовах низької температури (3°С) морфологія мікобактерій суттєво відрізнялася від вихідних культур, утворених паличкоподібними бактеріями. Деякі з них стали пігментутворюючими і гладкими на поверхні. На відміну від початкового штаму мікобактерій, багаторічні бактерії, що зберігалися в жорстких умовах, не викликали загибелі морських свинок або їх сенсибілізації до очищеного білкового похідного для ссавців. Морфологічні форми багаторічних мікобактерій мали такі зміни: пігментоутворення, L-форми везикулярного типу, некислотійкі ниткоподібні (ниткоподібні) бацилярні форми, елементарні тільця порівняно з вихідним штамом. Були також деякі генетичні зміни в цільовій ДНК внаслідок тривалого зберіганняM. bovis. Це може вказувати на мутацію в ДНК збудника. Ці мікобактерії змінювали біохімічну активність під час зберігання. Кількість пасажів на твердому живильному середовищі не впливало на їх ферментаційну активність. Однак низька температура культивування підвищує активність мікобактеріальної каталази та здатність гідролізувати Твін-80.uk
dc.language.isoenuk
dc.subjectvariabilityuk
dc.subjectмінливістьuk
dc.subjecttuberculosisuk
dc.subjectтуберкульозuk
dc.subjectMycobacterium bovisuk
dc.subjectMycobacterium bovisuk
dc.subjectsurvivaluk
dc.subjectвиживанняuk
dc.subjectmorphologyuk
dc.subjectморфологіяuk
dc.subjectacid-fastuk
dc.subjectкислотостійкістьuk
dc.titleThe Effect of Long-Term Storage on Mycobacterium bovisuk
dc.title.alternativeВплив тривалого зберігання на Mycobacterium bovisuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.33073/pjm-2021-031-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
pjm-2021-031.pdf6,45 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.