Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/6293
Назва: | Substantiation of hemp seeds storage and processing technologies for functional, dietary and specialty products. Review |
Інші назви: | Обґрунтування технологій зберігання і переробки насіння конопель для функціональної, дієтичної та спеціальної продукції. Огляд |
Автори: | Oseyko, Mykola Осейко, Микола Іванович Sova, Nataliia Сова, Наталія Анатоліївна Chornei, Kristina Чорней, Крістіна Анатоліївна |
Ключові слова: | Hemp коноплі Seeds насіння Oil олія Kernel ядро Flour борошно Functionality функціональність |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | Національний університет харчових технологій |
Бібліографічний опис: | Oseyko M. Substantiation of hemp seeds storage and processing technologies for functional, dietary and specialty products. Review / M. Oseyko, N. Sova, K. Chornei // Ukrainian Food Journal. – 2021. – Vol. 10(3). – P. 427-458. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6293 |
Короткий огляд (реферат): | Introduction. Analytical researches of the composition and quality of hemp seeds, their storage and processing methods and technologies for the production of functional, dietary and specialty products are presented. Materials and methods. The subjects of research are aspects of the composition of industrial hemp seeds and its storing; peculiarities of production of hemp food products (oil, kernel, flour et al.); aspects of using hemp seeds and its derivative products. Research methods are the analysis of scientific works. Results and discussion. Hemp seeds contain more than 30% of oil and about 25% of protein, a variety of minerals (Ca, Mg, P, K, S, Fe, Zn, etc.), dietary fiber and biologically active substances. The component composition and biological value of hemp seeds depend upon the region and growing conditions. Sustainable storage conditions are seeds moisture content of 8–11%, temperature of 14–18 °C and relative humidity of 50–55%. Products derived from processing of hemp seeds are oil, kernel, flour and protein concentrate. Oil is mainly extracted from seeds by mechanical pressing. Hemp oil contains fatty acids such as linoleic, linolenic and γ-linolenic acids, with the latter promoting the formation of γ-globulin, which has an important function in the human immune system. Hemp oil tocopherols act as antioxidants in alimentary, dietary and specialty products. Seed shelling machine did the hemp seeds de-hulling. The resulting product is rich in essential amino acids. Flour, fiber and protein concentrate are produced from hemp cake. Publications deal superficially with the relationship between the factors of material preparation, production process variables of hemp products, storage conditions and time in terms of the content of functional and biologically active components. Utilization of hemp seeds and their derivatives enhances the biological and nutritional value, functional and sensory properties of foods. Further research on the use of drugs to regulate the antimicrobial and antioxidant properties of functional, dietary and specialty products is of paramount importance. Conclusion. The article substantiates the relevancy of using the presented theoretical, scientific and practical insights in integrated solutions for the processing of environmentally sound industrial and medical hemp seeds. Вступ. Представлено аналітичні дослідження складу та якості насіння конопель, методів і технологій його зберігання й переробки для виробництва функціональних, дієтичних і спеціальних продуктів. Матеріали і методи. Предметами огляду є особливості складу насіння промислових конопель, аспекти його зберігання; особливості виробництва конопляної харчової продукції (олії, ядра, борошна, білкових концентратів); аспекти використання насіння конопель і продуктів його переробки. Результати і обговорення. Насіння конопель містить більше 30% олії і близько 25% білка, значну кількість мінеральних речовин (Ca, Mg, P, K, S, Fe, Zn тощо), харчових волокон і біологічно-активних речовин. Компонентний склад і біологічна цінність насіння конопель залежить від регіону й умов вирощування. Раціональними умовами зберігання є: вологість насіння – 11%, температура і відносна вологість повітря – 14–18 °С та 50–55% відповідно. Продуктами переробки насіння конопель є олія, ядро, борошно та білковий концентрат. Олію переважно вилучають методом механічного віджиму. Конопляна олія містить жирні кислоти, зокрема, лінолеву, ліноленову і γ-ліноленову. γ-ліноленова кислота сприяє утворенню γ-глобуліну. Токофероли конопляної олії виконують роль антиоксидантів у харчових, дієтичних і спеціальних продуктах. Ядро з насіння конопель отримують методом однократного удару з подальшим відділенням оболонок з отриманої маси. Одержаний продукт має високий вміст незамінних амінокислот. Борошно, клітковину і білковий концентрат виробляють із конопляної макухи. У публікаціях недостатньо приділено уваги взаємозв’язку факторів підготовки матеріалу, параметрів процесу виробництва конопляних продуктів, умов і тривалості їх зберігання щодо вмісту функціональних і біологічно активних компонентів. Використання насіння конопель і продуктів його переробки сприяє підвищенню біологічної, поживної цінності, функціональних сенсорних властивостей харчової продукції. Важливі подальші дослідження щодо використання препаратів для регулювання антимікробних та антиоксидантних властивостей функціональної, дієтичної та спеціальної продукції. Висновки. Обґрунтовано необхідність використання представлених теоретичних, наукових і практичних досліджень у комплексних технологіях переробки екологічно чистого насіння промислових і медичних конопель. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://ufj.ho.ua/Archiv/UKRAINIAN%20FOOD%20JOURNAL%202021%20V.10%20Is.3.pdf http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6293 |
ISSN: | ISSN 2313–5891 (Online) ISSN 2304–974X (Print) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Сова Стаття WoS.pdf | 1,48 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.