Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10625
Назва: | Врожайність та якість зерна нових сортів пшениці озимої в умовах Півночі Степу |
Інші назви: | Yield and grain quality of new winter wheat varieties under the conditions of the Northern Steppe |
Автори: | Хорошун, І. В. Khoroshun, I.V. Назаренко, Микола Миколайович Nazarenko, Mykola |
Ключові слова: | пшениця озима winter wheat сорт variety якість зерна grain quality сорт variety |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України |
Бібліографічний опис: | Хорошун І. В. Врожайність та якість зерна нових сортів пшениці озимої в умовах Півночі Степу / І. В. Хорошун , М. М. Назаренко // Аграрні інновації. – 2024. – № 24. – C. 227-231. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10625 |
Короткий огляд (реферат): | Нерівномірний вплив різних природно-сільськогосподарських факторів визначає відмінності у врожайності та якості зерна різних сортів, у зв'язку з чим необхідно встановлювати відповідність сорту регіональним умовам. Мета. Метою було дослідити межи варіабельності за сортами в залежності від кліматичних умов підзони Півночі Степу за формуванням врожаю та якості зерна. Методи. В умовах науково-дослідного поля науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету проводили оцінку 15 сортів пшениці озимої української селекції від різних науково-дослідних установ України та світу. Ділянки випробування досліду були розміщенні регулярним чином зі схемою посіву у трикратній повторності, площа 10 м2 кожної. Оцінювали врожайність, її структуру, вміст білку в зерні, вміст білкових компонентів. Результати. Параметр врожайності залежав як від реалізації потенціалу сорту, так і від року вирощування. За результатами дослідження, до більш придатних з точки зору високої врожайності відносилися сорти Позиція Одеська, МІП Феєрія, МВ Надор. Більш контрастним для ознаки був 2021 рік, 2022 та 2023 різко відрізнялися між собою, але для них властива нижча диференціююча здатність щодо даного набору сортів. Для групування за врожайністю та класифікації сортів в залежності від мінливості за погодними умовами по роках провели кластерний аналіз, котрий виділив за врожайністю сорти Позиція Одеська, МІП Феєрія, МВ Надор, Тенор, МВ Менрот, але два з них, Тенор, МВ Менрот, не є зовсім стабільними у прояві цієї ознаки. У більш врожайних сортів спостерігається змішане формування врожайності. За аналізом якості зерна МВ Надор формує і високу продуктивність і вищу якість, Позиція Одеська високу продуктивність та задовільну якість. Сорт МВ Менте можна використовувати як донор високої якості. Висновки. Досліджуваний набор з 15 сортів показав наявність перспективних форм для Півночі Степу України. За поєднанням врожайних та якісних параметрів можливе вирощування сортів МВ Надор та Пропозиція Одеська. За результатами структурного аналізу ознак, що впливають на продуктивність, вона формується за змішаною моделлю, коли має значення як головний колосу, так і високий рівень продуктивного кущення. Як джерело високої якості зерна якості можна використовувати сорт МВ Менте. The uneven influence of various natural and agricultural factors determines differences in the yield and quality of grain of different varieties, in connection with which it is necessary to establish the conformity of the variety to regional conditions. Purpose. The goal was to investigate the limits of variability by varieties depending on the climatic conditions of the Northern Steppe subzone in terms of yield formation and grain quality. Methods. In the conditions of the scientific research field of the scientific and educational center of practical training of the Dnipro State Agrarian and Economic University, the assessment of 15 winter wheat varieties of ukrainian breeding from various scientific research institutions of Ukraine and of the world was carried out. The test plots of the experiment were placed in a regular manner with a seeding scheme in triplicate, an area of 10 m2 each. The yield, its structure, the content of protein in the grain, the content of protein components were evaluated. Results. The yield parameter depended both on the realization of the potential of the variety and on the year of cultivation. According to the results of the study, the Pozytsia Odeska, MIP Feeriya, MV Nador varieties were more suitable from the point of view of high yield. The year 2021 was more contrasting for the trait, 2022 and 2023 were sharply different from each other, but they are characterized by a lower differentiating ability for this set of varieties. In order to group by yield and classify varieties depending on the variability of weather conditions by year, a cluster analysis was carried out, which identified the varieties Pozytsia Odeska, MIP Feeriya, MV Nador, Tenor, MV Menrot according to their yield, but two of them, Tenor, MV Menrot, did not are quite stable in the manifestation of this sign. In more productive varieties, mixed formation of yield is observed. According to the grain quality analysis, MV Nador forms both high productivity and higher quality, Pozytsia Odeska high productivity and satisfactory quality. variety The MV Mente can be used as a high-quality donor. Findings The studied set of 15 varieties showed the presence of promising forms for the Northern Steppe of Ukraine. According to the combination of yield and quality parameters, it is possible to grow varieties MV Nador and Pozytsia Odeska. According to the results of the structural analysis of the features affecting productivity, it is formed according to a mixed model, when both the head of the ear and a high level of productive tillering are important. The variety MV Mente can be used as a source of high-quality grain. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://agrarian-innovations.izpr.ks.ua/index.php/agrarian/article https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10625 |
ISSN: | ISSN: 2709-4405 (Print) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
6.pdf | 425,41 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.