Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10789
Назва: Дослідження фізико-механічних властивостей насіння гарбуза для чисельного моделювання процесу їх сепарації
Інші назви: Study of physical-mechanical properties of pumpkin seeds for numerical simulation of their separation process
Автори: Теслюк, Геннадій Володимирович
Teslyuk, Hennadii
Золотовська, Олена Володимирівна
Zolotоvska, Olena
Пономаренко, Наталія Олександрівна
Ponomarenko, Nataliia
Івлєв, Віталій Володимирович
Ivliev, Vitalii
Луц, Павло Михайлович
Luts, Pavlo
Ключові слова: насіння
seeds
гарбуз
pumpkin
розділення
separation
очищення
purification
сепарація
separation
separation
properties
моделювання
modeling
Дата публікації: 2023
Видавництво: Хмельницький національний університет
Бібліографічний опис: Теслюк Г.В., Золотавська О.В., Пономаренко Н.О., Івлєв В.В., Луц П.М. (2023). Дослідження фізико-механічних властивостей насіння гарбуза для чисельного моделювання процесу їх сепарації. Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки. 4(323): 310–317. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10789
Короткий огляд (реферат): У статті наведено результати досліджень фізико-механічних властивостей насіння гарбуза з метою їх чисельного моделювання в процесі сепарації. Вивчення фізико-механічних властивостей гарбузового насіння є важливим кроком для розуміння механізмів сепарації та оптимізації цього процесу. У статті досліджено такі фізико-механічні властивості гарбузового насіння, як геометричні параметри, маса, щільність, модуль пружності, коефіцієнт тертя та ін. Для визначення цих властивостей використовувалися різні методи дослідження, зокрема: мікроскопія, динамічна механіка та дослідження сепараторів. Отримані результати дають змогу побудувати чисельну модель процесу сепарації насіння гарбуза. За допомогою цієї моделі можна використовувати, прогнозувати та оптимізувати ефективність систем сепарації. Автори статті обговорюють можливі підходи до удосконалення процесу сепарації на основі отриманих результатів і рекомендують подальші напрямки досліджень. В статті вперше встановлено, що кут зовнішнього тертя мезги гарбуза залежить від зовнішнього тиску. Встановлені причини цього явища. Це, перш за все, зміна структури, вичавлення повітря та води. Розроблена оригінальна методика і відстежена залежність. Як показали дослідження, коефіцієнт тертя збільшується прямопропорційно зовнішньому тиску у діапазоні до 0,5 МПа. З достатньою для розрахунків точністю можна вважати, що коефіцієнт тертя збільшується в середньому на 0,03 на кожні 0,1 МПа тиску. Встановлено, що пружність гарбузового насіння і опір механічному пошкодженню у вигляді проколювання прямопропорційно залежить від його геометричних розмірів. - This article presents the results of research on the physical and mechanical properties of pumpkin seeds with the aim of their numerical modeling in the process of separation. Studying the physical and mechanical properties of pumpkin seeds is an important step for understanding the mechanisms of separation and optimizing this process. The article examines the physical and mechanical properties of pumpkin seeds, such as geometric parameters, mass, density, modulus of elasticity, coefficient of friction, and others. To determine these properties, various research methods were used, in particular, microscopy, dynamic mechanics and experiments on separators. The obtained results make it possible to build a numerical model of the pumpkin seed separation process. This model can be used to predict and optimize the efficiency of separation systems. The authors of the article discuss possible approaches to improving the separation process based on the obtained results and recommend further research directions. The article established for the first time that the angle of external friction of pumpkin pulp depends on external pressure. The established causes of this phenomenon are, first of all, a change in structure, squeezing out air and water. An original technique was developed and the dependence was tracked. Research has shown that the coefficient of friction increases in direct proportion to the external pressure in the range of up to 0.5 MPa. With sufficient accuracy for calculations, it can be assumed that the friction coefficient increases by an average of 0.03 for every 0.1 MPa of pressure. It was established that the elasticity of pumpkin seeds and resistance to mechanical damage in the form of a puncture is directly proportional to its geometric dimensions.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://journals.khnu.km.ua/vestnik/?p=18721
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10789
ISSN: ISSN: 2307-5732 (Print) ISSN: 2307-5732 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Вісник ХНУ. Технічні науки. 2023. № 4 (323). С. 310–317..pdf2,2 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.