Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10879
Назва: Обґрунтування технології виробництва продуктів дієтичного харчування
Інші назви: Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva produktiv diietychnoho kharchuvannia
Автори: Цимбал, Тетяна Сергіївна
Tsymbal, Tetiana Serhiivna
Ключові слова: технологія
tekhnolohiia
ламінарія
laminariia
джеми
dzhemy
лікування
likuvannia
харчові волокна
kharchovi volokna
селен
selen
рецептура
retseptura
функціональні харчові продукти
funktsionalni kharchovi produkty
асортимент
asortyment
Дата публікації: 2024
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Цимбал Т. С. Обґрунтування технології виробництва продуктів дієтичного харчування : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи на здобуття ОС «Бакалавр» : 181 , Харчові технології / Цимбал Тетяна Сергіївна ; наук. керівник Калина В. С. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний факультет, Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2024. – 55 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10879.
Короткий огляд (реферат): Метою даної роботи є наукове обґрунтування та розробка технології харчових продуктів дієтичного харчування – джемів на основі бурих водоростей, призначених для харчування осіб з аліментарно залежними захворюваннями. Об’єкт дослідження – технологія виробництва фруктових джемів на основі бурих водоростей, призначених для харчування осіб з аліментарно залежними захворюваннями. Предмет дослідження – зв’язок технологічних показників сировини та параметрів технологічного процесу з якісними показниками отриманого продукту. Поєднання незадовільної екологічної ситуації і суттєвих порушень структури харчування у багатьох регіонах нашої держави негативно позначається на стані здоров’я населення. Одним з ефективних підходів до рішення цією проблеми є розробка та впровадження в виробництво нових функціональних харчових та дієтичних продуктів, призначених для використання в харчуванні осіб, які страждають аліментарно-залежними захворюваннями. Важливу роль у вирішенні даного завдання можуть бути продукти на основі морських водоростей. Доведено, що харчові волокна, присутні у ламінарії, здатні знижувати артеріальний тиск, підвищувати опірність організму до інфекційних захворювань, покращувати процеси травлення, зменшувати накопичення радіонуклідів, а також надавати позитивний вплив на лікування захворювань травного тракту, серцево-судинних захворювань, анемії, остеопорозу. Metoiu danoi roboty ye naukove obgruntuvannia ta rozrobka tekhnolohii kharchovykh produktiv diietychnoho kharchuvannia – dzhemiv na osnovi burykh vodorostei, pryznachenykh dlia kharchuvannia osib z alimentarno zalezhnymy zakhvoriuvanniamy. Obiekt doslidzhennia – tekhnolohiia vyrobnytstva fruktovykh dzhemiv na osnovi burykh vodorostei, pryznachenykh dlia kharchuvannia osib z alimentarno zalezhnymy zakhvoriuvanniamy. Predmet doslidzhennia – zviazok tekhnolohichnykh pokaznykiv syrovyny ta parametriv tekhnolohichnoho protsesu z yakisnymy pokaznykamy otrymanoho produktu. Poiednannia nezadovilnoi ekolohichnoi sytuatsii i suttievykh porushen struktury kharchuvannia u bahatokh rehionakh nashoi derzhavy nehatyvno poznachaietsia na stani zdorovia naselennia. Odnym z efektyvnykh pidkhodiv do rishennia tsiieiu problemy ye rozrobka ta vprovadzhennia v vyrobnytstvo novykh funktsionalnykh kharchovykh ta diietychnykh produktiv, pryznachenykh dlia vykorystannia v kharchuvanni osib, yaki strazhdaiut alimentarno-zalezhnymy zakhvoriuvanniamy. Vazhlyvu rol u vyrishenni danoho zavdannia mozhut buty produkty na osnovi morskykh vodorostei. Dovedeno, shcho kharchovi volokna, prysutni u laminarii, zdatni znyzhuvaty arterialnyi tysk, pidvyshchuvaty opirnist orhanizmu do infektsiinykh zakhvoriuvan, pokrashchuvaty protsesy travlennia, zmenshuvaty nakopychennia radionuklidiv, a takozh nadavaty pozytyvnyi vplyv na likuvannia zakhvoriuvan travnoho traktu, sertsevo-sudynnykh zakhvoriuvan, anemii, osteoporozu.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10879
Розташовується у зібраннях:Кафедра харчових технологій. Бакалаври

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Цимбал Т. С..pdf1,35 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.