Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11281
Назва: | Розвиток логістичної діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості |
Інші назви: | Development of logistical activity of meat processing enterprises |
Автори: | Кучкова, Ольга Вікторівна Kuchkova, O. V. |
Ключові слова: | ефективність efficiency розвиток development логістика підприємства logistics of enterprise логістична діяльність logistic activity м’ясопереробна промисловість meat processing industry загроза threat конкурентоспроможність competitiveness |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | Український державний хіміко-технологічний університет ; Дніпровський державний аграрно-економічний університет |
Бібліографічний опис: | Кучкова О. В. Розвиток логістичної діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості : дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : [спец.] 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)» / Кучкова Ольга Вікторівна ; Український державний хіміко-технологічний університет ; Дніпровський державний аграрно-економічний університет. – Дніпро, 2021. – 252 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11281. |
Короткий огляд (реферат): | Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуального наукового завдання – поглиблення теоретико-методичних засад, узагальнення практичного досвіду й обґрунтування пропозицій з удосконалення логістичної діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості. У роботі доведено, що теоретичний підхід до управління логістичною діяльністю суб’єктів підприємництва є складовою загальної концепції менеджменту, при розгляді якої спостерігається виокремлення двох переважних підходів – як «процесу» і як «потоку». Досліджено теоретико-методологічні засади розвитку логістичної діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості через генезис тлумачення понять «логістика», «логістика підприємства» і «логістична діяльність підприємства», що на практиці показало їхню широку інтерпретацію у науковому й експертному середовищі. Встановлено, що вищезазначена ситуація є результатом використання різних методичних підходів. У контексті зазначеного, логістика розглядається як науковий напрям для організації каналів товароруху. Відповідно «логістика підприємства» розглядає канали товароруху на конкретному підприємстві. У свою чергу, при узагальненні визначення поняття «логістична діяльність» було використано методологічний підхід, що базується на найбільш відомому способі визначення понять – вибір родового поняття (класу), до якого відноситься поняття, і встановлення істотних ознак, які характеризують видову відмінність цього поняття. За його результатами в кожному з визначень було виокремлено родове поняття і його істотні ознаки. Узагальнено визначення поняття «логістична діяльність» як процес планування, організації, управління сукупними потоками, спрямований на здійснення логістичних операцій для сприяння досягненню загальних цілей суб’єктів підприємництва. При формуванні й реалізації логістичної діяльності на перший план виходять завдання розробки методологічних принципів і теоретичних проблем, пов’язаних із комплексним дослідженням питань постачання сировини й матеріалів, забезпеченням виробничих процесів, налагодженням каналів збуту готової продукції. Це зумовлює необхідність використання системного і програмно-цільового підходів та інтегральної парадигми логістики. У роботі доведено, що системне врахування різних складових логістичної діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості слід здійснювати за блочним принципом на основі модельного розгляду його елементів. У роботі пропонується здійснювати визначення економічної ефективності логістичної діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості на основі комплексного підходу за чотирма блоками. За результатами дослідження узагальнено теоретико-методологічні засади розвитку логістичної діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості й передумови її удосконалення. При дослідженні оцінки рівня розвитку логістичної системи України виявлено, що вона відстає від середнього рівня розвитку транспортної системи й не відповідає стандартам світового рівня. Більшість проблем виникають від неповномірного розвитку транспортних і логістичних послуг. Узагальнення особливостей розвитку логістичного потенціалу в регіональному розрізі засвідчило наявність переваг для підприємств Дніпропетровської, Київської та Одеської областей. При цьому за аналізований період виявлено тенденції погіршення даного потенціалу за рахунок переважного ускладнення соціально-економічної складової. Розвиток підприємств м’ясної промисловості суттєво залежить від обсягу сировини, що, у свою чергу, визначається поголів’ям худоби і птиці. Встановлено тенденцію зміни структури надходжень за останні аналізовані роки, що виявилося зокрема у зменшенні надходжень поголів’я великої рогатої худоби при зростанні надходжень поголів’я вівців і птиці тощо. Необхідним етапом дослідження було встановлення особливостей сезонних коливань у реалізації продукції підприємств м’ясопереробної промисловості. Інтенсивність збуту спостерігалася влітку, а восени й узимку, темп реалізації знижувався. Основний підйом обсягів реалізації відбувався у період з вересня до грудня. При цьому зазначена тенденція характерна для 2019 р. для усіх товарів, окрім курячого філе, свинини та птиці (тушки курячі). Для цієї категорії характерне невелике зниження споживчої ціни з жовтня до грудня. При здійсненні аналізу логістичної діяльності у роботі акцентовано увагу на необхідності врахування таких факторів, як обмежений термін зберігання продукції, необхідність її охолодження, особливості умов транспортування і зберігання, велика кількість контрагентів, варіанти доставки готової продукції кінцевому споживачеві. Встановлено необхідність узгодження процесів побудови логістичних ланцюгів за інформаційними, сервісними та фінансовими потоками, оскільки виявлено розбіжність руху матеріальних ресурсів, готової продукції та потоків інформації з потоками коштів, що їх обслуговують. Проблеми, які виникають через неконкретність потоків, значно ускладнюють прийняття ефективних логістичних рішень. На основі проведеного дослідження стану логістичної діяльності м’ясопереробних підприємств за допомогою STEP- і SWOT-аналізів запропоновано механізм розробки стратегії розвитку їхньої логістичної діяльності. Таким чином, спостерігається необхідність удосконалення розвитку логістичної діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості. У роботі оцінено перспективи виробництва різних видів м’яса на основі формування відповідних прогнозів. Однією з передумов подальшого розвитку підприємств м’ясопереробної промисловості є удосконалення їхньої логістичної діяльності. Доведено, що організація управління станом логістичної діяльності в м’ясопереробних підприємствах повинна супроводжуватися формуванням відповідної організаційної структури або схеми управління із визначенням відповідальних суб’єктів за виконання цих завдань, що, залежно від рівня ефективності й розміру суб’єкта господарювання, можна здійснити за рахунок створення: транспортно-логістичної системи, транспортно-логістичного центру, підрозділу з логістичної діяльності або шляхом поєднання функцій. У межах обґрунтування механізмів і заходів стабілізації внутрішнього стану підприємства м’ясопереробної промисловості обґрунтовано порядок оцінювання внутрішніх і зовнішніх загроз розвитку логістичної діяльності за допомогою виокремленого (за ваговими коефіцієнтами) й інтегрованого (за запропонованим порядком їх зведення) оцінювання та матрицею зниження загроз за отриманими результатами. За результатами розрахунків загального рівня загроз логістичної діяльності досліджуваних підприємств за допомогою адитивної функції встановлено, що найвищий рівень загроз мають: м’ясокомбінат «Ювілейний» – 14,8, ТДВ м’ясокомбінат «Ятрань» – 13,9, ТОВ «Тульчинм’ясо» – 13,7 і м’ясна фабрика «Фаворит» – 12; середній рівень загроз мають ПП «Гармаш» – 13,0, м’ясопереробна фабрика «Алан» – 12,2 і ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» – 11,3 тощо. Підвищенню ефективності розвитку логістичної діяльності м’ясопереробних підприємств сприятиме вибір оптимальних постачальників, у контексті чого запропоновано модельний порядок оцінки рівня їх конкурентоспроможності, який має вигляд з наступним функціональним відображенням зв’язків: Х = [x1, x2, x3, … , xn] → IB0, N, де Х – вектор значущих факторів. При цьому специфіка моделювання інтегрального показника полягає в побудові й чисельному вираженні ієрархічної системи множини показників, можуть мати як якісні так і чисельні характеристики. Використання методів нечіткої логіки дозволило формалізувати отримані різнопланові показники й систематизувати їх за єдиною шкалою. Запропоновано здійснювати аналіз ефективності розвитку логістичної діяльності підприємств м’ясопереробної промисловості шляхом визначення зміни окремих характеристик цієї діяльності за чотирма її характерними блоками (закупівельною, виробничою, збутовою та логістикою контролю) за показниками – зменшення запасів на всіх етапах руху матеріальних потоків, скорочення часу проходження ресурсів і виробленої продукції логістичними ланцюгами, зниження витрат на рух товару в загальному ланцюзі постачальник–підприємство–споживач, зниження цін на м’ясні вироби в результаті скорочення витрат на їх доставку; зростання загального обсягу товарообігу. Доцільним є також визначення впливу розвитку логістичної діяльності на загальний рівень ефективності господарської діяльності підприємств. Комплексна оцінка заходів із підвищення ефективності логістичної діяльності здійснена на основі розрахунків за моделлю транспортної задачі. За її результатами обґрунтовано пропозиції для збалансування строків та обсягів надходження ресурсів і товарного асортименту реалізації м’ясних виробів з урахуванням розташування складських приміщень і відстаней від потенційних постачальників ресурсів та суб’єктів споживачів продукції. Ефективність запропонованих заходів (зростання валового прибутку) становить 4,4%, у тому числі за рахунок: стабілізації внутрішнього стану 3,4%; вибору оптимальних постачальників – 4,1; оптимізації логістики збуту – 5,7%). In this work it is proved that the theoretical approach to the management of logistic activities of business entities is an integral part of the general concept of management, and when it is considering there is a separation of two dominating approaches – as a "process" and as a "flow". Theoretical and methodological principles of development of logistics activity of meat processing are enterprised through the genesis of interpretation of the concepts "logistics", "enterprise logistics" and "logistics activity of the enterprise" are studied.It showed in practice their wide interpretation in the scientific and expert environment. It is established that the above situation is the result of using different methodological approaches. In the context of this, logistics is considered as a scientific direction to organize commodity channels. Accordingly, "logistics of the enterprise" considers the commodity channels in a particular enterprise. In turn, with the generalization of the definition of the concept of "logistic activity" a methodological approach based on the most well- known method of determining the concepts - the choice of the generic concept (class), which includes the concept, and the establishment of essential features that characterize the species difference in this concept. According to its results, in each definition, the generic concept and its significant features were distinguished. The definition of the concept of "logistic activity" as a planning process, organization, management of aggregate flows, aimed at implementing logistic operations to facilitate the achievement of general purposes of entrepreneurs. During the formation and implementation of logistics activities the development of methodological principles and theoretical problems come to the fore. The last ones are associated with a comprehensive study of the supply of raw materials, provision of production processes, the establishment of sales channels for finished products. This depends on use of system and program- target approaches and integrated logistics paradigm.In this work it is proved that systemic consideration of various components of the logistic activity of meat processing enterprises should be carried out on a block principle based on the model consideration of its elements. The work proposes to determine the economic efficiency of logistics activities of meat processing enterprises based on a comprehensive approach for four blocks. According to the results of the study, the theoretical and methodological principles of development of logistic activity of enterprises of meat processing industry are generalized and the prerequisites for its improvement. In the study of the estimation of the level of development of the logistics system of Ukraine, it has been found that it significantly lags behind the average level of transport infrastructure development and does not meet the standards and requirements of the global level. Most of the problems arise from the undersized development of transport and logistics services. The generalization of the features of the development of logistic potential in the regional aspect showed the presence of benefits for the enterprises of Dnipropetrovsk, Kyiv and Odesa regions. At the same time, the analyzed period revealed tendencies to deterioration of this potential due to the prevailing complication of the socio - economic component. The development of meat industry enterprises significantly depends on the volume of raw materials, which, in turn, is determined by total number of livestock and poultry. It were ascertained the tendency of changing the structure of revenues for the latest analyzed years, which manifested itself, in particular, in reducing the revenues of cattle, with the growth of revenues from sheep sheep and poultry, etc. The necessary step of research was the establishing the features of seasonal fluctuations in the sale of products of meat processing enterprises. The intensity of sales was observed in the summer, and in the autumn and in winter, the rate of implementation decreased. The main increase in sales volumes occurred from September to December. On that, this tendency is characteristic of 2019 for all goods, except for chicken fillets, pork and poultry (chicken carcasses). For this category, a small decrease in consumer price from October to December is characteristic. In this work, in the analysis of logistic activity, attention is focused on the need to take into account such factors as a limited shelf life of products, the need for its cooling, features of transportation and storage, a large number of counterparties, options for delivering finished products to the final consumer. It is established the need to coordinate the processes of constructing logistic chains according to information, service and financial flows, since there is a discrepancy between the movement of material resources, finished products and information streams with streams serving them. Problems that arise because of non-conflict flows significantly complicate the adoption of effective logistics decisions. On the basis of the research of the state of logistics activity of meat processing enterprises with STEP and SWOT analyzes, a mechanism for developing a strategy for developing their logistics activities is proposed. Thus, there is a need to improve the development of logistic activities of meat processing enterprises. In the work it the prospects for producing various types of meat based on the formation of appropriate forecasts is estimated . One of the preconditions for further development of meat processing enterprises is to improve their logistics activities. It is proved that the organization of management of the state of logistics activity in meat processing enterprises should be accompanied by the formation of the relevant organizational structure or management scheme with the definition of responsible subjects for the execution of these tasks. It, depending on the level of efficiency and size of the entity, can be carried out at the expense of creation: Transport and Logistics System, Transport Logistics Center, Logistics Unit or by combining functions. Within the framework of rationale of the mechanisms and measures to stabilize the domestic state of the enterprise of the meat processing industry, it was worked out the procedure for evaluating the internal and external threats of the development of logistic activity with the help of distinguished (by weight coefficients) and integrated (according to the proposed order of erection) evaluation and matrix reduction of threats on the results obtained. According to the results of calculations of the general level of threats to the logistics activity of the investigational enterprises, with the help of additive function, it has been found that the highest level of threats have: “Yuvileiny” meat processing plant – 14.8, TDV Meat processing plant "Yatran" – 13,9, LLC "Tulchinmiaso" – 13.7 and meat factory "Favorite" – 12; The average level of threats have PE "Garmash" – 13.0, meat processing factory "Alan" – 12.2 and LLC "Globinsky Meat Communition" – 11.3, etc. The choice of optimal suppliers will contribute to the increasing the efficiency of the development of logistic activity of meat processing enterprises. In the context of it the model procedure for assessing the level of competitiveness proposes, it has the appearance with the following functional reflection of the links: X = [X1, X2, X3, ..., Xn] → Ib, where X is a vector of meaningful factors. In this case, the specificity of the modeling of the integral indicator is to construct and numerically express the hierarchical system of the set of indicators, which, on the one hand, can have qualitative characteristics on the other hand – are numerous. The use of fuzzy logic methods allowed to formalize the obtained diverse indicators and systematize them on a single scale. It is proposed to analyze the effectiveness of the development of logistic activity of enterprises of meat processing industry by determining the change in certain characteristics of this activity in four its characteristic blocks (purchasing, production, marketing and control logistics) by indicators – reduction of stocks at all stages of material flows, reducing the time of resource passage and produced products with logistics chains, reducing the cost of movement of goods in the general chain of the supplier–company–consumer, lowering prices for meat products as a result of reducing costs for their delivery; the growth of the total volume of trade turnover. It is also expedient to determine the impact of the development of logistic activity on the general level of efficiency of economic activity of enterprises. A comprehensive assessment of measures to increase the efficiency of logistic activity is carried out on the basis of calculations by model of the transport task. According to its results, proposals are substantiated to balance the terms and volumes of resources and product assortment of sales of meat products, taking into account the location of warehouse premises and distances from potential suppliers of resources and business subjects of products. The efficiency of the proposed measures (growth of gross profit) is 4.4%, including due to: stabilization of the internal state 3.4%; selection of optimal suppliers - 4.1; optimization of sales logistics - 5.7%). |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11281 |
Розташовується у зібраннях: | Дисертації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Кучкова_dis.pdf | 3,47 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.