Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11818
Назва: | Influence of the season on the main components of cow milk in Ukraine |
Інші назви: | Вплив сезону року на основні компоненти молока корів |
Автори: | Zazharska, Natalia Zazharska, Nataliia Volodymyrivna Zazharska, N. V. Зажарська, Наталія Володимирівна Biben, I. Biben, I. A. Biben, Ivan Бібен, Іван Андрійович Zazharska, Nadiia Zazharska, N. M. Zazharska, N. Zazhars’ka, N. M. Zazharskaya, N. N. Zazharskaya, N. Zazharska, N. N. Зажарська, Надія Миколаївна |
Ключові слова: | early lactation рання лактація cow milk коров’яче молоко fat жир protein білок somatic cells соматичні клітини urea сечовина |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Oles Honchar Dnipropetrovsk National University |
Бібліографічний опис: | Zazharska, N. V., Biben, І. A., & Zazharska, N. M. (2024). Influence of the season on the main components of cow milk in Ukraine. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 15(3), 423-428. URI : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11818. |
Короткий огляд (реферат): | The quality of dairy products depends on the safety and quality of raw materials, therefore, the analysis of physicochemical and sanitary indicators of raw cow milk is of great importance. The composition of bulk milk of three technological groups of cows: early lactation (5-60 days in milk), primiparous cows and all other cows starting from the second lactation was studied according to seasons. Regardless of the group of animals, the fat content in bulk milk was significantly lower in summer than in other seasons of the year, and the highest in winter. In each group of animals, the lowest somatic cell count was observed in the fall, while the highest indicator of the study of bulk milk of cows in early lactation and primiparous was determined in the winter, and in the spring of cows from the second lactation. The lowest milk urea content in all groups of animals was noted in summer. The lowest protein level was observed in autumn (3.266 ± 0.110%), and the highest in winter (3.387 ± 0.106%) in the bulk milk of cows in early lactation. The ratio of fat to protein in summer 1.123 ± 0.032 was significantly lower compared to other seasons of the year. The highest level of somatic cells was recorded in this group in winter (290 ± 82 103 cells/ml), which was twice as much as in autumn (141 ± 54 103 cells/ml), and by 56.8% more than in summer (185 ± 39 103 cells/ml). The milk urea content in the summer was 194.0 ± 17.6 mg/kg, which is significantly lower than the indicators in other seasons of the year in the group of early lactation. In the summer period, the lowest protein content (3.234 ± 0.061%) in the bulk milk of primiparous cows was observed compared to other seasons of the year. The winter was characterized by the highest level of somatic cell count in milk (221 ± 49 103 cells/ml), which was almost twice as high as the autumn period (116 ± 31 103 cells/ml). The highest urea content in the milk of primiparous cows was found in autumn (228.6 ± 21.9 mg/kg), which exceeded the summer figure by 14.5%. The lowest protein content (3.287 ± 0.059%) and the highest in winter (3.441 ± 0.090%) were observed in the bulk milk of cows of the second lactation and older. The somatic cell count in milk in autumn (160 ± 69 103 cells/ml) was lower than the winter and spring indicators by 37.5% and 49.3%, respectively. The milk urea content in the summer (197.6 ± 22.0 mg/kg) was significantly lower than the autumn and winter indicators. In further studies, to improve the sanitary quality of milk, it is planned to use different hygienic means for processing the udder of cows depending on the season. Якість молочних продуктів залежить від безпечності і якості молочної сировини, тому велике значення має аналіз фізико-хімічних і санітарних показників сирого коров'ячого молока. Досліджували за сезонами склад збірного молока трьох технологічних груп корів: новотільні, первістки та всі інші корови починаючи з другої лактації. Незалежно від групи тварин літом вміст жиру в збірному молоці істотно нижче ніж в інші сезони року, а найбільше – взимку. В кожній групі тварин найнижча кількість соматичних клітин відмічається восени, тоді як найбільший показник дослідження збірного молока первісток і новотільних корів визначено зимою, а в корів з другої лактації – весною. Найменший вміст сечовини в усіх групах тварин відмічений влітку. У збірному молоці новотільних корів найнижчий рівень білка спостерігався восени (3,266 ± 0,110%), а найвищий – взимку (3,387 ± 0,106%). Співвідношення жиру до білка влітку 1,123 ± 0,032 значно нижче порівняно з іншими сезонами року. Найвищий рівень соматичних клітин був зафіксований в цій групі взимку (290 ± 82 тис/см3), що удвічі більше, ніж восени (141 ± 54 тис/см3), і на 56,8% більше, ніж влітку (185 ± 39 тис/см3). Рівень сечовини влітку 19,40 ± 1,76 мг%, що суттєво нижче показників в інші сезони року. У літній період спостерігався найменший вміст білка (3,234 ± 0,061%) у збірному молоці первісток порівняно з іншими сезонами року. Зимовий період характеризується найвищим рівнем соматичних клітин у молоці (221 ± 49 тис/см3), що майже вдвічі перевищує показник осіннього періоду (116 ± 31 тис/см3). Найбільший вміст сечовини в молоці первісток виявлено восени (22,86 ± 2,19 мг%), що перевищує літній показник на 14,5%. У збірному молоці корів другої лактації і старше влітку спостерігали найменший вміст білка (3,287 ± 0,059%), а найбільший взимку (3,441 ± 0,090%). Показник кількісті соматичних клітин в молоці восени (160 ± 69 тис/см3) нижче зимового і весняного показників на 37,5% і 49,3% відповідно. Рівень сечовини влітку (19,76 ± 2,20 мг%) істотно нижче осіннього та зимового показників. У подальших дослідженнях для підвищення санітарної якості молока планується застосування різних гігієнічних засобів для обробки вим’я корів залежно від сезону року. |
Опис: | Зажарська Наталія Володимирівна https://orcid.org/0009-0004-4425-7884 Бібен Іван Андрійович https://orcid.org/0000-0002-5580-5135 Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440 |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://medicine.dp.ua/index.php/med/article/view/1008/1017 https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11818 |
ISSN: | 2519-8521 (Print) 2520-2588 (Online) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
1008-Article Text-1856-1-10-20241024.pdf | 465,31 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.