Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11837
Назва: | Сорти фундуку як джерело отримання цінних харчових елементів в умовах Півночі степу України |
Інші назви: | Hazelnut varieties as a source of obtaining valuable nutrient elements in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine |
Автори: | Сімченко, О. О. Simchenko, О. О. Назаренко, Микола Миколайович Nazarenko, Mykola |
Ключові слова: | фундук hazelnut сорт variety харчова повноцінність nutritional value мікроелементи microelements |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України |
Бібліографічний опис: | Сімченко О. О. Сорти фундуку як джерело отримання цінних харчових елементів в умовах Півночі степу України / О. О. Сімченко, М. М. Назаренко // Аграрні інновації. – 2023. – № 17. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11837 |
Короткий огляд (реферат): | У світі продовжується активний дискурс щодо питання забезпечення повноцінним харчуванням людства, перш за все з урахуванням потреб в деяких критично важливих мікроелемента (селен, цинк, кобальт, тощо) та вітамінах. Традиційні, широко розповсюджені сільськогосподарські культури не забезпечують надходження їх в необхідній кількості. Мета. Метою досліджень було показати цінність за окремими необхідними в харчуваннями корисними речовинами горіхів фундуку сортів, на основі котрих можливе створення промислових насаджень цієї культури (з метою інтродукції в зону нестійкого зволоження) для вирішення проблеми повноцінного харчування. Методи. Досліджували чотири сорти фундуку Барселонський, Каталонський, Косфорд, Галле на придатність до впровадження в промислові насадження на Півночі України. Визначення вмісту мінеральних речовин проводилося з використанням атомно-емісійного спектрометра з індуктивно-зв’язаною плазмою Agilent 5110 за інтенсивністю емісії світла з характерними довжинами хвиль. Результати. Таким чином за вмістом цінних органогенних елементів та мікроелементів відзначився сорт Косфорд (вміст кальцію, сірки, магнію, калію, молібдену, кобальту, марганцю, насичені жирних кислот та вітаміну Е, але з достовірно нижчим вмістом міді за всі інші сорти), другим є сорт Галле (вміст сірки, цинку, насичених жирних кислот, харчових волокон, вітамінів А та С), потім сорт Каталонський (вміст фосфору, цинку, марганцю, вітаміну С) і найгіршим комплексно сорт Барселонський (високий вміст міді та вітаміну С). Не знайдено суттєвої варіативності за вмістом вітаміну РР. Фактор генотипа був значущим в більшості випадків, тобто вміст усіх елементів крім вітаміну РР, котрий не варіював в залежності від сорту. Кліматичні умови значимо не вплинули, за виключенням вмісту калію. Посадки сорту Косфорд з компенса- цією за рахунок додаткових посадок сорту Галле слід визначити більш перспективним поєднанням. Жоден сорт не забезпечую харчової повноцінності в комплексі. Висновки. За підсумком можна відзначити найбільш вдалим за комплексним вмістом речовин, цінних для харчового раціону людини сорт Косфорд, органічно доповнює йото сорт Галле. Вирощування сорту Каталонський з огляді на формування високого рівня харчової цінності фундуку під питанням, вирощування сорту Барселонський недоцільне. Active discourse continues in the world on the issue of providing adequate nutrition for humanity, first of all, taking into account the needs of some critically important trace elements (selenium, zinc, cobalt, etc.) and vitamins. Traditional, widespread agricultural crops do not ensure their supply in the required quantity. Purpose. The purpose of the research was to show the value of certain nutritionally useful substances of hazelnut varieties, based on which it is possible to create industrial plantations of this crop (with the aim of introduction into the zone of unstable moisture) to solve the problem of adequate nutrition. Methods. Four varieties of hazelnuts Barselonskiy, Katalonskiy, Kosford, Galle were studied for their suitability for introduction into industrial plantations in the North of Ukraine. Determination of the content of mineral substances was carried out using an Agilent 5110 inductively coupled plasma atomic emission spectrometer by the intensity of light emission with characteristic wavelengths.Results. Thus, in terms of the content of valuable organic elements and trace elements, the variety Kosford stood out (the content of calcium, sulfur, magnesium, potassium, molybdenum, cobalt, manganese, saturated with fatty acids and vitamin E, but with a significantly lower copper content than all other varieties), the second is the variety Galle (content of sulfur, zinc, saturated fatty acids, dietary fiber, vitamins A and C), then the variety Katalonskiy (content of phosphorus, zinc, manganese, vitamin C) and the worst complex is the variety Barselonskiy (high content of copper and vitamin C). No significant variability was found in the content of vitamin PP. The genotype factor was significant in most cases, that is, the content of all elements except vitamin PP, which did not vary depending on the variety. Climatic conditions did not significantly affect, with the exception of potassium content. Plantings of the variety Kosford with compensation due to additional plantings of the variety Galle should be determined by a more promising combination. Not a single variety provides complete nutritional value. Findings As a result, it can be noted that the variety Kosford is the most successful in terms of the complex content of substances valuable for the human diet, and the variety Galle complements it organically. Cultivation of the variety Katalonskiy in view of the formation of a high level of nutritive value of the hazelnut under question, cultivation of the variety Barselonskiy is impractical. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://agrarian-innovations.izpr.ks.ua/index.php/agrarian/homepage https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11837 |
ISSN: | ISSN: 2709-4405 (Print) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
3 (1).pdf | 271,24 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.