Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12034
Назва: | Вплив пропіонату кальцію як харчової добавки на структуру лімфатичних вузлів щурів, що отримували високожировий раціон |
Інші назви: | Effect of calcium propionate as a food supplement on the structure of lymphatic nodes of rats fed a high-fat diet |
Автори: | Оліяр, Алла Вячеславівна Oliyar, A. V. Oliiar, A. Oliyar, A. Oliyar, Аlla Лєщова, Марина Олексіївна Lieshchova, M. O. Lieshchova, M. А. Lieshchova, M. Lieshchova, Maryna Lieshchova, Marina Leshchova, M. O. Lieshova, M. |
Ключові слова: | лабораторні тварини experimental animals Е282 Е282 лімфатичні вузли lymphatic nodes мікроструктура microstructure лімфоїдна паренхіма lymphoid parenchyma сполучнотканинна строма connective tissue stroma |
Дата публікації: | тра-2025 |
Видавництво: | Поліський нац. ун-т |
Бібліографічний опис: | Оліяр А. В. Вплив пропіонату кальцію як харчової добавки на структуру лімфатичних вузлів щурів, що отримували високожировий раціон / А. В. Оліяр, М. О. Лєщова // Наукові читання 2025. Ветеринарна медицина і біорізноманіття в цифрову епоху : інновації, діагностика, захист : матеріали ХIІ щоріч. Всеукраїн. наук.-практ. конф. науково-педагогічних працівників, аспірантів та магістрів, присвяч. Дню науки в Україні ( Житомир, 20 трав. 2025 р. ) / Поліський нац. ун-т. – Житомир : Поліський нац. ун-т, – 2025. – С. 95-100. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12034. |
Короткий огляд (реферат): | Пропіонат кальцію – органічна сполука, яка є дозволеною харчовою добавкою, що використовується в харчовій промисловості як консервант для продовження терміну використання продуктів. Як добавка до раціону, пропіонат кальцію значно послаблює серцеву гіпертрофію, фіброз, судинну дисфункцію та гіпертензію, підвищує витрати енергії в стані спокою, сприяючи окисленню ліпідів і відіграє важливу роль у послабленні харчової поведінки, знижує рівень загального холестерину в крові та зменшує його всмоктування в кишечнику. В експерименті досліджували вплив пропіонату кальцію різної концентрації, введеного до високожирового раціону дослідних тварин, на зміни кількісних та якісних показників тканинних компонентів соматичних і вісцеральних лімфатичних вузлів. Для досліджень було сформовано чотири групи з безпородних статевозрілих щурів-самців. Впродовж 20 днів експерименту тварини контрольної групи споживали лише високожировий раціон, тварини дослідних груп додатково до нього отримували різну кількість пропіонату кальцію: 1–0,5 %, 2–1,0 %, 3–2,0 %. У лімфатичних вузлах лабораторних щурів, які отримували високожировий раціон, виявляли потовщення капсули і трабекул, збільшення кількості жирової тканини, потовщення і деформацію стінок кровоносних судин та їх надмірне кровонаповнення, деградацію та часткову деструкцію одиниць глибокої кори, розширення мозкових синусів, за рахунок чого зростав об’єм мозкової речовини, що більше проявлялося у вісцеральних лімфатичних вузлах. При споживанні раціону з додаванням 2,0 % пропіонату кальцію абсолютна маса лімфатичних вузлів піддослідних тварин була найбільшою, особливо навколоободового лімфатичного вузла. У лімфатичних вузлах відбувалося збільшення кількості паренхіми, зменшення – строми. Змінювалося співвідношення структурно-функціональних зон паренхіми, що проявлялося зменшенням об’єму інтерфолікулярної зони та збільшенням – одиниць глибокої кори. Змінювалася також гістологічна структура: стоншувалася капсула і трабекули, зменшувалася кількість жирової тканини, кровоносні судини ставали помірно кровонаповнені, стінка артерій не потовщені, відбувалося звуження мозкових синусів та розростання одиниць глибокої кори. Calcium propionate is an organic compound that is an approved food additive for use in the food industry as a preservative to extend the shelf life of food. As a dietary supplement, calcium propionate significantly reduces cardiac hypertrophy, fibrosis, vascular dysfunction and hypertension. It increases resting energy expenditure by promoting lipid oxidation and plays an important role in reducing eating behavior, lowering total blood cholesterol and reducing intestinal absorption. The experiment was designed to study the effect of calcium propionate at different concentrations, administered to the high-fat diet of experimental animals, on the changes in the quantitative and qualitative parameters of the tissue components of the somatic and visceral lymph nodes. Four groups of outbred adult male rats were formed for the study. During the 20-day experimental period, animals in the control group consumed a high-fat diet only, while those in the experimental groups received varying amounts of calcium propionate in supplementation: 1–0,5 %, 2–1,0 %, 3–2,0 %. In the lymph nodes of laboratory rats fed a high-fat diet, thickening of the capsule and trabeculae, an increase in the amount of adipose tissue, thickening and deformation of the walls of blood vessels and their excessive blood filling, degradation and partial destruction of deep cortex units, and dilation of the medullary sinuses were observed. This increased the volume of the medulla, which was more pronounced in the visceral lymph nodes. When the diet supplemented with 2.0% calcium propionate was consumed, the absolute weight of the lymph nodes in the test animals was the highest, especially the paracolic lymph node. There was an increase in the amount of parenchyma in the lymph nodes and a decrease in the amount of stroma. The relationship between structural and functional zones of the parenchyma changed, as evidenced by a decrease in the volume of the internodular cortex and an increase in the number of deep cortex units. There were also alterations in histological structure: thinning of capsule and trabeculae, reduction in adipose tissue volume, blood vessels became moderately blood-filled, the arterial wall was not thickened, narrowing of the medullary sinuses, and proliferation of deep cortex units. |
Опис: | Оліяр Алла Вячеславівна https://orcid.org/0000-0002-8918-2693 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12034 |
Розташовується у зібраннях: | Тези конференцій |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Збірник праць ХІІ Наукові читання 2025-95-100.pdf | 157,7 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.