Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12570
Назва: Біохімічний профіль крові та рівень ретинолу в печінці курчат-бройлерів за використання пробіотиків
Інші назви: Biochemical blood profile and retinol levels in liver broiler chickens with the use of probiotics
Автори: Єфімов, Валентин Геннадійович
Efimov, V.
Efimov, Valentyn
Efimov, V. G.
Yefimov, V.
Yefimov, Valentyn
Yefimov, V. G.
Yefimov, V. H.
Iefimov, V. G.
Jefimov, V. H.
Jefimov, V. G.
Jefimov, V.
Jefimov, Valentyn
Білий, Дмитро Дмитрович
Beliy, Dmitry Dmitrievich
Beliy, Dmitry
Beliy, D. D.
Bely, Dmitry Dmitrievich
Bely, Dmitry
Bely, D. D.
Bilyi, D. D.
Bilyi, D.
Belyi, D. D.
Bilyi, Dmytro
Bily, Dmytro
Bіly, D. D.
Beliy, D.
Лєщова, Марина Олексіївна
Lieshchova, M. O.
Lieshchova, M. А.
Lieshchova, M.
Lieshchova, Maryna
Lieshchova, Marina
Leshchova, M. O.
Lieshova, M.
Гуфрій, Д. Ф.
Gufrij, D. F.
Ключові слова: печінка
liver
пробіотики
probiotics
біохімія крові
blood biochemistry
кури
chickens
білки крові
blood proteins
вітамін А
vitamin A
Дата публікації: 2024
Видавництво: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького
Бібліографічний опис: Біохімічний профіль крові та рівень ретинолу в печінці курчат-бройлерів за використання пробіотиків / В. Г. Єфімов, Д. Д. Білий, M. O. Лєщова, Д. Ф. Гуфрій // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Ветеринарні науки = Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences / Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. – 2024. – Т. 26. – № 115. – С. 175-180. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12570.
Короткий огляд (реферат): Використання антибіотиків у птахівництві створює низку ризиків, пов'язаних з розвитком антибіотикорезистентності у збудників бактеріальних захворювань. Пробіотики є перспективним напрямком заміни традиційних антимікробних засобів. Метою роботи було дослідження біохімічних показників сироватки крові бройлерних курчат та вмісту вітаміну А в печінці з використанням комерційних пробіотичних препаратів ТМ Sviteco на основі бактерій роду Bacillus. Дослідження проводилися на промисловому підприємстві з розведення бройлерів на кросбредних курчатах Cobb 500 у двох пташниках за принципом подібних груп. Курчат контрольної групи вирощували з використанням традиційних антимікробних засобів (контрольний пташник). Курчат, вирощених за альтернативною технологією без антибіотиків (експериментальний пташник), щодня додавали до питної води Sviteco-PWC tilus з розрахунку 200 мл на 1 тонну води. У періоди вакцинації та зміни корму препарат Sviteco Mg+pro додавали з розрахунку 1 л на 1 тонну води. Аерозольну дезінфекцію проводили за допомогою Sviteco-Multi щодня з розрахунку 1–1,5 л на добу. Обробку підстилки проводили на 10-й день вирощування за допомогою Світеко-МБТ. Умови утримання та годівлі, а також ветеринарна обробка були подібними в обох пташниках. Усі пробіотики містили бактерії роду Bacillus. Зразки крові були зібрані у 44-денних клінічно здорових курчат (по 10 зразків з кожної групи). Після забою на 47-й день у контрольних та дослідних тварин було взято 5 печінк. Визначення біохімічних показників сироватки крові проводили за допомогою аналізатора BA-400 BioSystems (Іспанія). Рівень вітаміну А в печінці досліджували методом ВЕРХ. У сироватці крові бройлерних курчат, вирощених з використанням пробіотичних препаратів ТМ Світеко, виявлено значно вищий рівень загального білка. Збільшення вмісту глобулінових фракцій білка свідчить про посилену імунну відповідь. Виявлено тенденцію до зниження активності лужної фосфатази та вмісту неорганічного фосфору. Одночасне підвищення рівня загального кальцію пов'язане з кращим засвоєнням мінералів з травного тракту. Під дією пробіотиків у печінці курчат відзначалося підвищення рівня вітаміну А. Отже, використання пробіотичних препаратів на основі бактерій Bacillus стимулює імунну відповідь у курей та підвищує інтенсивність засвоєння мінералів і вітамінів з корму. Це вимагає подальшого вивчення механізмів дії пробіотиків на морфофункціональний стан кишечника та його імунні структури. The use of antibiotics in poultry farming creates a number of risks associated with the development of antibiotic resistance in bacterial disease pathogens. Probiotics are a promising direction for replacing traditional antimicrobial agents. The aim of the work was to investigate the biochemical parameters of blood serum of broiler chickens and the content of vitamin A in the liver using commercial probiotic preparations TM Sviteco based on bacteria of the genus Bacillus. The studies were conducted at an industrial broiler breeding enterprise on Cobb 500 crossbred chickens in two poultry houses according to the principle of similar groups. Chickens in the control group were raised using traditional antimicrobial agents (control poultry house). Chickens raised using alternative technology without antibiotics (experimental poultry house) were daily added to the drinking water of Sviteco-PWC tilus at the rate of 200 ml per 1 ton of water. During the periods of vaccination and feed change, the drug Sviteco Mg+pro was added at the rate of 1 l per 1 ton of water. Aerosol disinfection was carried out using Sviteco-Multi daily at the rate of 1–1.5 l per day. Litter treatment was carried out on the 10th day of growing using Sviteco-MBT. Housing and feeding conditions, as well as veterinary treatment, were similar in both poultry houses. All probiotics contained bacteria of the genus Bacillus. Blood samples were collected from 44 day-old clinically healthy chickens (10 samples from each group). After slaughter on the 47th day, 5 livers were taken from control and experimental animals. Determination of biochemical parameters of blood serum was performed using the BA-400 BioSystems analyzer (Spain). The level of vitamin A in the liver was investigated by HPLC. In serum blood of broiler chickens grown with the use of probiotic preparations TM Sviteco, a significantly higher level of total protein was found. An increase in the content of globulin fractions of protein indicates an enhanced immune response. A tendency to reduce the activity of alkaline phosphatase and the content of inorganic phosphorus was found. A simultaneous increase in the level of total calcium is associated with better assimilation of minerals from the digestive tract. Under the action of probiotics in the liver of chickens, an increase in the level of vitamin A was noted. Therefore, the use of probiotic preparations based on Bacillus bacteria stimulates the immune response in chickens and increases the intensity of assimilation of minerals and vitamins from feed. This requires further study of the mechanisms of action of probiotics on the morpho-functional state of the intestine and its immune structures.
Опис: Єфімов Валентин Геннадійович https://orcid.org/0000-0002-4286-8567 Білий Дмитро Дмитрович https://orcid.org/0000-0003-3896-0384 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/view/5385
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12570
ISSN: 2518–7554 print
2518–1327 online
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (80).pdf497,4 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.